Screenshot
RASKOŠNI TALENT

HRVATSKA DOBIVA NOVOG VELIKOG IGRAČA: SIN LEGENDE VATRENIH ZADIVIO STRUČNJAKE 'Ima 19 godina i bolju tehniku od tate, jako mi nalikuje na Modrića!'

Lorenzo Pršo (19) član je druge momčadi francuskog prvoligaša Nice za koju je ove sezone upisao 12 nastupa u petoj ligi, a igrao je i prvenstvo U-18
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. travanj 2020. 16:10

Pisalo se o Milanu Prši, rođaku Dade Prše koji je igrao u Srbiji, o Luki Prši, članu ljubljanske Olimpije s kojim ga vežu daleke spone jer to prezime zvoni. Dado je jedna od posebnih i mitskih figura povijesti hrvatske reprezentacije. Međutim, intrigantnije od svega je - u Nici igra Lorenzo Pršo. Dadin sin.

Rođen 18. siječnja 2001. godine trenutačno je član druge momčadi francuskog prvoligaša za koju ove sezone ima 12 nastupa u petoj ligi, a ujedno je odigrao i osam susreta u prvenstvu U-19. Prije prekida sezone standardno je igrao za Nice 2.

Koliko je dobar Lorenzo? Pitali smo to Antu Đanana, dugogodišnjeg predsjednika AS Croatia Villefranche, iz mjesta na Azurnoj obali između Nice i Monte Carla gdje je dom obitelji Pršo, kluba koji je nastupao na Svjetskom prvenstvu dijaspore u organizaciji HNS-a i nekadašnjeg amaterskog nogometaša?

- Nadam se i mislim da će biti jednako dobar kao Dado, da će dostići njegov nivo. Pratio sam ga godinama, znate da je Dado bio vrstan tehničar, a Lorenzova tehnika možda je čak kvalitetnija iako je rano to definitivno reći - odgovorio nam je Đanan čiji je restoran bio stjecište svih hrvatskih nogometaša članova Monaca i drugih ljudi iz nogometa.

Pamtimo 13. svibnja 2007. godine, oproštaj Hrabrog srca od Glasgow Rangersa i igračke karijere. Trebao je posljednji put istrčati na teren, ali nije mogao, na treningu je polomio ligamente gležnja i došepao je na štakama. Uz njega su bili supruga Carol, osmogodišnja kćer Nicole i šestogodišnji sin.

- Lorenzo je bio vatreni navijač hrvatske reprezentacije, išao je na mnoge utakmice, bili smo zajedno na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj. Pratio je oca - podsjeća nas Ante.

Četvorica hrvatskih novinara stigla su taj vikend u Glasgow, Dado i Carol ugostili su nas u kući, mali Lorenzo nije skrivao afinitet prema nogometu...

- Navijam za Glasgow Rangers i Chelsea - kazao nam je tada.

STUTTGART, GERMANY - JUNE 22:  Dado Prso of Croatia crosses the ball, as Craig Moore of Australia closes in during the FIFA World Cup Germany 2006 Group F match between Croatia and Australia at the Gottlieb-Daimler Stadium on June 22, 2006 in Stuttgart, Germany.
  (Photo by Ben Radford/Getty Images)
Ben Radford/Getty Images

Ide prema Ligue 1

Potom su se vratili u Francusku, u intervjuu za SN 2012. godine Dado je rekao:

- Treniram U-13 momčad Villefranchea, tamo igra i moj sin Lorenzo.

Godine lete, u međuvremenu se bavio menadžerskim poslom, pa sad opet trenerskim u Pau, trećeligašu gdje radi s napadačima. Angažirao ga je prvi trener, njegov prijatelj i nekadašnji suigrač u Monacu Bruno Irles.

Lorenzo je odrastao, prema službenoj stranici Nice visok je 184 cm (Dado ima 190 cm), težak 76 kg, tko zna prema kome su mu danas najjači navijački afiniteti... Igračke opisuje naš sugovornik:

- Uvjeren sam da je samo pitanje vremena kad će se pojaviti na terenima Ligue 1 jer već je trenirao s prvom ekipom Nice. U drugoj momčadi je da se kali. Sada ga forsiraju na poziciji stopera, ponekad ga stave na desnog beka, međutim njegovo mjesto nije obrambeno, on je pravi zadnji vezni. I radilica i tehnički je dobar. Kad sam ga svojedobno gledao u sredini terena, po stilu igre nalikovao mi je na Luku Modrića. U međuvremenu je dodatno narastao.

U dvije godine, od 17. do 19. “protegnuo” se devet centimetara.

- Igra u petoj ligi, no u njoj su mnogi bivši profesionalci i to je vrijedno iskustvo.

Petar Krpan ga prati

Nice 2 nema blistave rezultate, no Pršo igra i najviše o njemu ovisi hoće li se doista dignuti u visine kakve mu predviđa Đanan. Mnogi su asovi Vatrenih bili voljeni i slavljeni u navijačkom svijetu, ali rijetki kao Dado. Sinovi slavnih očeva imaju šansu, uvjete, ali i teret.

- Ne vjerujem da ima hrvatske papire, ali znam s koliko je strasti navijao za reprezentaciju, super govori hrvatski jezik, HNS za njega zna jer odavno sam im skrenuo pozornost da ga prate. Ako jednom dosegne reprezentativnu kvalitetu vjerujem da će igrati za Vatrene. Iako bih se mogao našaliti - tada bi se vidjelo koga više voli mamu koja je Francuskinja ili tatu - priča nam Đanan i dodaje:

- On bi vrlo lako dobio pravo nastupa za Hrvatsku. Koliko znam, nije igrao nikad za neku francusku reprezentaciju. Konačan domet ovisi o sreći, treneru, a najvažnije je da nema ozljeda. Zaista mislim da će mali uspjeti.

Dado je u 29. godini igrao prvi put za Hrvatsku i ovo je klasično pitanje - koliko je jabuka pala blizu stabla? Josip Šimunić bio mu je suigrač, mnoge su bitke skupa vojevali, Joe danas vodi hrvatsku U-19 reprezentaciju i logično bi bilo da “malog Pršu” ima na radaru. Optimisti bi rekli, otac iz Hrvatske, majka iz Francuske, to je već u startu finale Svjetskog prvenstva.

- Pratimo sve naše igrače vani, znamo za Lorenza. Isto tako Dado zna što je najbolje za njegovo dijete - istaknuo je Petar Krpan, glavni instruktor HNS-a za mlađe uzraste.

Linker
13. ožujak 2024 04:37