UEFA via Sportsfile
FANTASTIČAN USPJEH

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTICIJA OSVOJILA EUROPSKO SREBRO! Španjolska zlatna, hrvatski heroji vraćaju se kući uzdignutih glava

FUTSAL EURO U-19 Mladi hrvatski nogometaši nisu uspjeli slaviti u finalu Eura, bolja je bila Španjolska rezultatom 6:1. Za Hrvatsku je jedini strijelac bio Mateo Mužar. Hrvatska je druga u Europi, futsal ima sjajnu budućnost! Čestitke dečkima!!!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. rujan 2019. 11:09

Nije bilo snage za još jednu senzaciju, ali i finale U-19 Eura u futsalu za Hrvatsku je fantastičan uspjeh, doseg kakvome se nitko nije nadao. Španjolska je ostala nedostižna, pobijedila s visokih 6:1 i najavila da će i generacija koja dolazi biti svjetska velesila.

Nećemo posegnuti za frazom da je srebro zlatnog sjaja, iako jest dojam da se više od ovoga teško moglo napraviti. Španjolci su ipak svijet za sebe. Koliko god ponekad izgledalo da je Hrvatska blizu - vratili su se izabranici Marinka Mavrovića nakon 0:1 - da može parirati i da uz samo malo više koncentracije u obrani i odlučnosti i preciznosti u napadu može usmjeriti utakmicu u druge vode, Furija je pokazala klasu kad je trebalo i već u prvom dijelu prelomila susret. Nastavlja se taj niz, već je to 15. pobjeda zaredom ove briljantne momčadi.

Ušli su, dakle, naši momci u finale s mišlju kako mogu bolje od onih 0:3 iz skupine, kako je idealan recept držati Španjolce što dulje u 'egalu', a onda im nekako zaprijetiti, čak ih i zaskočiti. I nije počelo loše, Mudronja je već u trećoj minuti sačuvao loptu i krenuo prema golu, ali nije pogodio. Nisu u tim prvim minutama Španjolci djelovali tako goropadno, bila je to izjednačena partija, ali u šestoj minuti kapitulirao je Čizmić. Bio je udarac iz kuta, sam je ostao Ricardo Mayor i zatresao mrežu. Trenutak nepažnje hrvatske obrane bio je dovoljan za španjolsko vodstvo. Naši su teško dolazili do gola, rijetko prijetili, dok je pred našim vratima bilo opasnosti. A onda je Hrvatska neočekivano izjednačila. Slobodan udarac s velike udaljenosti izveo je Mateo Mužar, lopta je imala prevrtljivu putanju, prevarila Navarra i odsjela u mreži. Kakvo veselje na hrvatskoj klupi, vratili su se naši u igru, probudila se nada. No, ispalo je kao da su 'razljutili' Španjolce, koji su odmah krenuli u ofenzivu. Minutu i 13 kasnije, nakon dva opasna udarca koje je sjajno obranio Čizmić, opet su Španjolci poveli, opet nakon prekida. Kratko dodavanje do Adriana, pucao je izdaleka, sad je lopta prevarila Čizmića, odbila mu se od ruke i ušla u gol. Šteta, dva nes(p)retna gola primila je Hrvatska, a Španjolci su opet dobili krila. Više udaraca na gol, više prilika, veći posjed lopte, sve je bilo na njihovoj strani. Izbornik Mavrović pokušao ih je iznenaditi kad je već tri i pol minute prije kraja poluvremena izvadio vratara, igrali smo s petoricom, malo ih potisnuli prema vlastitom golu, ali bez učinka. A Španjolci su svoju priliku iskoristili, opet je hrvatska obrana ostala na krivoj nozi, Adrian je 'prevario' Mužara i Jurlinu, proturio im loptu kroz noge i dodao Molini koji je iz bliza pogodio. Bila je 19. minuta, ali nije ni to bio kraj. Prvo je Jurlina imao priliku zabiti iz blizine, vratiti nas opet u utakmicu, ali je Navarro obranio, a onda su Španjolci dobili i sudački vjetar u leđa. Dojam je da je Mužar čisto uzeo jednu loptu, ali suđen je prekršaj, šesti akumulirani. Bunila se hrvatska klupa, protesti, jasno, nisu donijeli ploda. Perez je iz kaznenog udarca zabio i četvrti pogodak i - to je bio kraj. U zadnjoj minuti prvog dijela pala je Hrvatska i povratka više nije bilo.

Mirni i dominantni, rezultatski neopterećeni Španjolci, u nastavku su se još više razmahali, a hrvatska obrana više nije nudila sigurnost. Prvo je zabio Povill pa onda opet Adrian za 6:1, pogodili su Španjolci i okvir gola, imali još šansi. Hrvatska više nije mogla nauditi. Mogao je možda poraz biti blaži, međutim, sve ono dobro što su naši napravili na ovom turnir, povijesni rezultat, ni ova 'šestica' ne može prebrisati. Uz nadu da je ovo naznaka da će Hrvatska u godinama koje dolaze i u seniorskom futsalu biti sve bliže europskom, možda i svjetskom vrhu.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 1:6 (Mužar 13' / Mayor 6', Adrian 15', 24', Molina 19', Perez 20', Povill 23')

HRVATSKA U-19: Čizmić - Sučić, Jurlina, Mudronja, Mužar

Klupa: Radaj, Dragun, Petrušić, Rendić, Papac, Hrstić, Cvišić, Radić, Vukelić

ŠPANJOLSKA U-19: Antonio Navarro - Torres, Mayor, Molina, Adrian

Klupa: Alvaro Recio, Povill, Nicolas, Nestor, Ceron, David Pena, Gordillo, Perez, Povea

--------------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA

KRAJ UTAKMICE! HRVATSKA U-19 JE DRUGA U EUROPI! SVAKA ČAST, MOMCI!!!

39' - Do kraja poluvremena Hrvatska nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti Španjolcima. Svakako treba čestitati ovim mladim momcima na čudesnom plasmanu u finale i možemo biti ponosni njihovom prezentacijom na Euru... kapa do poda, majstori!!!

30' - Sjajna Čizmićeva obrana! Molina je pronašao Adriana na vrhu šesnaesterca, Španjolac se majstorski izborio za udarac i šutirao iz blizine, a hrvatski vratar fantastično brani taj zicer!

24' - GOL! Adrian i Mayor vješto uigranom akcijom potpuno su izigrali hrvatsku obranu i Adrian je bio egzekutor za šesti gol Španjolaca.

23' - GOL! Potpuno sam je ostao Povill i žestokim udarcem iz voleja 'probio' nemoćnog Čizmića za velikih 5:1.

21' - Počelo je drugo poluvrijeme.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Španjolski su mladići bili uvjerljivo bolji u prvome poluvremenu i došli do velikog vodstva 4:1. Dojam je da su mladi Vatreni pomalo nervozno ušli u susret i s puno grešaka prepustili Španjolcima inicijativu. Mužar je donio izjednačenje i u tim se trenucima činilo da je Hrvatska uhvatila priključak, no vrlo brzo je Furija iskoristila dekoncentraciju naših nogometaša i pobjegla na tri razlike.

20' - GOL! Dvojbena odluka sudaca, dosudili su upitan prekršaj i zbog akumuliranog šestog prekršaja Španjolci su dobili izravan udarac s deset metara. Razlog je bio sumnjivi faul Matea Mužara u oduzimanju lopte strijelcu trećeg Španjolskog pogotka, Cristianu Molini. Precizan je bio Antonio Pérez, nije to uspio obraniti Čizmić.

20' - Žuti karton dobio je Jurlina zbog grubog prekršaja.

19' - Jurlina promašuje zicer! Izbio je sam pred Navarra i pokušao ga prebaciti, no španjolski je vratar dobro zatvorio taj kut...

19' - GOL! Adrian je zakuhao cijelu situaciju i prevario Jurlinu, lopta je došla do Moline koji neobranjivo pogađa mrežu za novo vodstvo.

17' - Hrvatski su nogometaši preuzeli rizik i trenutno igraju bez vratara, pet je igrača u terenu.

15' - Izbornik Marinko Mavrović odmah je pozvao time-out.

15' - GOL! Adrian je opalio iz daljine, a lopta je dirala nekoga u šestercu, malo promijenila smjer i prevarila Čizmića... šteta, taman su naši nogometaši počeli hvatati priključak za Španjolcima.

15' - I još jednom puca Mayor i još jednom sjajno brani Čizmić!

14' - Mayor još jednom prijeti, ali ovoga je puta Čizmić skinuo njegov šut...

13' - GOOOL! Mužar je izveo taj slobodnjak koji je izborio Vukelić i čudesno pogodio mrežu! Bio je to silovit i neugodan udarac, a lopta je neobičnom putanjom prevarila Navarra! Svaka čast, momci...

13' - Ružan prekršaj napravio je Nacho na Vukeliću i dobio žuti karton.

12' - Španjolci uvjerljivo dominiraju. Sada je šutirao Adrian iz slobodnjaka, na svu sreću i to je išlo preko grede.

10' - David Pena nam stvara mnogo problema... Već je po tko zna koji put ispremiješao hrvatsku obranu i zaprijetio Čizmiću, srećom i taj je pokušaj prošao pored gola.

8' - Još jednom prijete Španjolci. Adrian je pucao 'špicom' sa šest-sedam metara iskosa, prošlo je pored vratnice!

6' - GOL! Španjolci su uspjeli prevariti naše nogometaše nakon kornera. Kratko dodavanje došlo je do Ricarda Mayora koji je pogodio bliži kut Čizmićevih vrata za 1:0.

5' - Šansa za Španjolce. Perez je šutirao s desetak metara, otišlo je to iznad grede.

3' - Kakva šansa za Hrvatsku! Jakov Mudronja je oteo jednu loptu na sredini terena, sjurio se prema golu i dobro šutirao iz blizine, a udarac je prošao malo pored vratnice!

1' - Počelo je finale u Rigi. Sretno, momci!!!

--------------------------------------------------------------

Linker
19. travanj 2024 11:31