Goran Mehkek / CROPIX
IZJEDNAČAVANJE REKORDA

HRVATSKI JE NOGOMET ZA SVIJET VEĆE ČUDO OD KINESKOG ZIDA I RIMSKOG KOLOSEUMA Samo smo jednom bili u ovakvoj situaciji i to prije dvadeset godina!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. ožujak 2019. 13:46

Jednom je HNL imao rejting 13. lige u Europi, bilo je to krajem devedesetih, sad je kao 15. nadomak iste pozicije, a prvi put u povijesti u ljeto 2020. izaći ćemo sa čak pet klubova u dva službena UEFA-ina natjecanja. Ti fantastični podaci još jednom, nakon srebra Vatrenih u Rusiji, potvrđuju da je Hrvatska nogometna liga daleko najbolji klupski projekt kojeg naš sport ima i jedna od najuspješnijih i najprofitnijih hrvatskih institucija.

Neovisno do koje se mjere i prvoligaši, osim nekolicine izdvojenih, dijeleći sudbinu gospodarstva, bore za koliko-toliko pristojan život. Stižu sjajni benefiti kroz domete nacionalne vrste satkane od igrača poniklih u HNL-u te nenadmašnoj afirmaciji zemlje, a može se i u klupskoj konkurenciji, kad se radi pravi posao.

Hrvatski nogomet za svijet veće je čudo od Kineskog zida i rimskog Koloseuma, no nacija koja u 20 godina ima dvije medalje na mundijalima nije, niti više može biti obično iznenađenje, već klasa.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: pocetni sastav.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

Nerealno dobri zvuci

Tome pomaže bogato nogometno tržište koje često s mrvicama, a tek ponekad obilnijim “zalogajem” počasti Hrvatsku, ali nama je i to dovoljno da s bogodanim talentom budemo sila. Čim se bilo koji klub imalo bolje organizira i dobije sposobnije vodstvo, već se vidi golem napredak.

Dinamo je i pogon i barjaktar hrvatskog nogometa, u rezultatskom i financijskom smislu. Nitko u državu nije unio toliko novca od naplate proizvoda i kvalitete, niti UEFA-inih bodova. Probije li se među osam u Europskoj ligi, to će u današnjim tržišnim uvjetima biti briljantno, daleko teže dostižno nego u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog stoljeća u Kupu UEFA. Te kote nerealno dobro zvuče, kakva je snaga Hrvatske kao države unutar Europe, HNL bi morao biti osjetno ispod 20. mjesta. I tome nije pridonio samo Dinamo, čiji je zasluga daleko najveća. Modri su u zajednički hrvatski koeficijent donijeli 49,5 bodova što je 45,2 posto. Ali i Rijeka je prikupila 21 bod iliti 19,2 posto, Hajduk je izborio 18 bodova, 16,4 posto. Uključeni su i Lokomotiva i Osijek sa po 8 bodova, i po 7,3 posto i Split sa 5 bodova što je 4,6 posto.

Vinkovci, 230518
Stadion Cibalije. Utakmica Finala Hrvatskog nogometnog Kupa, GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Hajduk
 Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Ako Modri odu u četvrtfinale, dobre su šanse da već sljedeći tjedan HNL skoči na 13. mjesto, što bi s polufinalom biti vrlo vjerojatno. Izravan ulazak prvaka u Ligu prvaka ipak je predaleko, morat će u kvalifikacije kao i dosad. Drugi će u kanal za neprvake odakle dva najbolja idu u Ligu prvaka. Krenut će od 2. pretkola protiv nekoga iz Grčke, Češke, Austrije, Nizozemske... Ukoliko ne prođe, nastavlja u izlučnim kolima za Europsku ligu.

Kako biste uspjeli, morate stalno rasti, ove izvrsne činjenice trebale bi poslužiti svima koji u nogometu rade i na njega utječu da se učini još više. Bolnu temu infrastrukture i ne spominjemo.

Linker
19. travanj 2024 14:42