BORBA PROTIV POŠASTI

HRVATSKI NOGOMETAŠ OTKRIVA KOLIKO SE KOD NJEGA PLAĆA TRI SATA 'NA SLOBODI' 'Kad izađeš iz kuće moraš poslati SMS i u roku od tri sata biti kući...'

ADNAN AGANOVIĆ Dubrovčanin, vezni igrač AEL-a, u kućnoj je izolaciji u ciparskom gradu gdje su isto na snazi mjere protiv pandemije koronavirusa
Piše: damir begovićObjavljeno: 07. travanj 2020. 00:10

Adnan Aganović, 32-godišnji Dubrovčanin, rasplet planetarne epidemiološke krize čeka na Cipru. Prinudna COVID-19 stanka njega i suigrače iz AEL-a zatekla je na 6. mjestu doigravanja za prvaka.

- Natjecanje je naravno suspendirano, a kolektivni treninzi obustavljeni do 20. travnja. Dobili smo individualni program, neke statičke vježbe snage radi zadržavanja mišićnog tonusa - javlja Aganović iz kućne izolacije u Limassolu, grada s oko 200.000 žitelja, drugog ciparskog po veličini i jedne od najvažnijih mediteranskih luka.

Karantenu lakše podnosi uz suprugu Sanelu i 15-mjesečnog sina Alina, rođenog u Izmiru, gdje je ovaj veznjak napadačkih sklonosti - koji se ne snalazi loše ni na krilnim pozicijama - igrao za tamošnji Altay. U sadržajnoj karijeri, inače, Aganović je nakon matičnog Dubrovnika 1919 nizao sekvence još (i) u Trogiru, Međimurju, Varteksu, Kopru, Istri 1961, grčkoj Larisi, rumunjskim klubovima Brašovu, Viitorulu, a bio je i član slavne Steaue s kojom je u pretkolu Lige prvaka istrčao čak i na glasoviti Etihad!

- U prvoj utakmici u Bukureštu Manchester City nas je razbio 5:0. Mi smo kao ušli u neki presing, a oni nas elegantno ‘’povaljali’’. Tu utakmicu nisam igrao, ali jesam u uzvratu, pred 40.064 gledatelja. I to stjecajem okolnosti na beku, čuvao sam tada aktualnog španjolskog reprezentativca Nolita i možda će neskromno zazvučati, ali - nije bilo teško. U svakom slučaju, najveća utakmica u mojoj karijeri, izvanredne emocije i uspomene, ne sjećam se kad sam se bolje osjećao kao igrač nego tog 24. kolovoza 2016. godine.

Sjajno se, naglašava, osjećao i u Viitorulu, gdje je igrao pod palicom glasovitog Gheorghea Hagija.

- Ni na Cipru nije loše, u AEL-u sam već igrao prije odlaska u Steauu. Vrlo solidna liga, u ekspanziji, dosta se ulaže u nogomet, što je vidljivo i po rezultatima u europskim natjecanjima u kojima ciparski klubovi više nisu samo zalutali prolaznici.

Šifo i Vrgoč na vrhu

Na mediteranskom biseru osim Aganovića još je nekoliko igrača iz Hrvatske; Gordon Schildenfeld i Branko Vrgoč su u Anorthosisu, Antonio Jakoliš u APOEL-u, Stjepan Babić u Ethnikosu, a neumorni Danijel Pranjić u drugoligašu Ayia Napi.

- Šifo i Vrgoč su na vrhu, dijele prvo mjesto s Omonijom i legitimni su kandidati za naslov prvaka. Iako, ne bih otpisao ni APOEL koji je individualno najjači i ne bi bila senzacija ako bi do kraja istopio prednost od šest bodova koju ima vodeći dvojac.

Bude li se do kraja uopće odigralo...

- Nitko ne može ništa pretpostaviti, viša sila je u pitanju. Iako, ovdašnje okolnosti nisu kritične, Cipar je posljednja članica EU na koju je stigao koronavirus. Trenutno je 200-tinjak zaraženih, zabilježena su dva smrtna slučaja. Dobra je okolnost što je otočna država, pa se lakše kontrolira situacija. Uz to, čini mi se da je svijest proradila, a mediteranski temperament pod kontrolom, obuzdan. Na ulicama nema ljudi, nema nastave, nema vrtića, restorani zatvoreni, sve isto kao i u Hrvatskoj...

Osim što je izlazak iz kućne izolacije ograničen, na samo 180 minuta dnevno.

- Prilikom izlaska iz kuće na određeni broj treba poslati SMS. Ukoliko te policija zatekne na ulici nakon isteka tri sata od slanja SMS-a, slijedi kazna od 150 eura - zaključuje Aganović.

Linker
20. travanj 2024 14:45