Miljenko Karačić
TREBALI BI POČETI S TRENINZIMA

'HTIO SAM OTIĆI, OVDJE SE STANJE NE POPRAVLJA!' Hrvat 'zapeo' u srcu Transilvanije: 'Lagano krećemo u skupinama, samo da ne potraje izvanredno stanje'

HRVOJE BARIŠIĆ Nakon mjesec i pol dana mukotrpnog čekanja njegov Sepsi i ostali rumunjski klubovi u srijedu kreću s treninzima
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 19. travanj 2020. 16:07

Otkako je sve ovo krenulo, otkako je proglašena pandemija još tamo početkom ožujka, 29-godišnji hrvatski branič Hrvoje Barišić ‘zaglavio’ je u rumunjskom gradu Sfantu Gheorgheu. Možemo zamisliti i gore sudbine od dosađivanja u pitoresknom gradu u srcu Transilvanije, ali probajte se staviti u kožu nogometaša koji ne može niti trenirati, ni igrati utakmice, čak niti izaći iz stana van kada hoće, tisuću i pol kilometara daleko od rodnog Splita.

- Ja sam prvi htio ići doma, ali nisu nam dali napuštati Rumunjsku jer nije se znalo kakva je situacija. Morao bih u obveznim karantenama biti ukupno četiri tjedna, a to je klubu nedopustivo. Bilo je jako teško podnijeti takvo što, ali sada su barem napokon stigle neke dobre vijesti - kaže nam Barišić.

Dobre vijesti glase da su se klubovi i udruge nogometaša dogovorili da se rumunjska Liga 1 nastavi 5. lipnja, bez obzira na stanje u državi, a sami klubovi kreću s treninzima 22. travnja. Među njima i Barišićev Sepsi Sfantu Gheorghe.

Siroki Brijeg, 20.4.2019.
Siroki Brijeg - Zrinjski 1:0 (0:0)
Ivan Enin vs. Hrvoje Barisic
Snimio: Miljenko Karacic
Miljenko Karačić

Lagano po skupinama

- Počet ćemo u srijedu lagano po skupinama, jer treba uzeti u obzir da skoro mjesec i pol ništa nismo radili. Ne baš da nismo, imali smo dnevno online trening koji je bio dosta dobar, ali to se ne može mjeriti s pravim treningom. Onda bi oko 16. svibnja, dokad traje izvanredno stanje, krenule ‘prave’ pripreme. Dok traje izvanredno stanje odobrili su nam treninge po posebnim uvjetima, pa ćemo se toga pridržavati - dodaje Barišić.

Liga je zamislila da ta tri tjedna priprema do nastavka tekuće sezone budu ujedno pripreme i za sezonu 2020/2021., koja će se nastaviti odmah nakon što ova završi. Međutim, to će sve pasti u vodu ako rumunjski predsjednik Klaus Iohannis odluči da se izvanredno stanje produži na još jedan mjesec.

- U Rumunjskoj se situacija s koronavirusom ne popravlja, svaki dan broje 300 do 500 novozaraženih. No, za veliku zemlju sa 20 milijuna stanovnika to i nisu velike brojke. Ako se nogomet u ovoj zemlji pokrene, pokrenut će se i druge stvari. I mora se pokrenuti, jer svi gube novac, a novac je pokretač svega.

Bivši nogometaš Dugopolja, Splita i Slaven Belupa došao je u Rumunjsku prošlog ljeta nakon dvije sezone u mostarskom Zrinjskom. Ugovor sa Sepsijem mu traje do 30. lipnja, ali FIFA je donijela odluku da se ugovori ispoštuju do kraja tekuće sezone.

- Kada sam došao ustalio sam se u prvoj postavi, ali su mi se dogodile tri ozljede. Jednom koljeno, a dvaput mišić zadnje lože. Zatim je došao i novi trener i moja situacija nije bila bajna. No, vidjet ćemo sada kako će biti kada se nastavi. Što se mog kluba tiče, ne mogu se ni na što požaliti. Odlično je organiziran i sve ispunjava na vrijeme, čak i prije toga. Plaća bude 25. u mjesecu, a nekada je isplate 20. To je danas više nego rijetkost.

Linker
27. travanj 2024 11:34