Screenshot YouTube
EUFORIJA MEĐU NAVIJAČIMA

IGOR ŠTIMAC ZALUDIO NAVIJAČE 'NEVJEROJATNOM UTAKMICOM' NA DRUGOM KRAJU SVIJETA Bivši Vatreni objasnio kako je kreirao senzaciju za pamćenje

IGOR ŠTIMAC Izbornik nogometne reprezentacije druge najmnogoljudnije države na svijetu zaludio navijače
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. rujan 2019. 11:17

Indijcima je sport broj jedan kriket, nogomet im baš i nije u prvom planu. Međutim, rezultat kojeg je u nedavnim kvalifikacijama ostvarila indijska reprezentacija izazvao je značajan odjek kod indijskih ljubitelja nogometa. Riječ je o remiju s Katarom (0:0) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, kojeg je u Dohi izborila momčad na čelu s izbornikom Igorom Štimcem.

Hrvatski stručnjak, legendarni igrač Vatrenih i bivši izbornik, hrabro se prihvatio novog izazova u nogometno egzotičnoj sredini, a sad dolaze i prvi plodovi njegova rada. Poznato je da je posao dobio tako što je svoje planove čelnicima Indijskog saveza predstavio na sastanku uživo, a ne preko Skypea, kako su to učinili njegovi protukandidati. Da su Indijci izabrali dobro, potvrđuje i bod osvojen kod aktualnog azijskog prvaka.

Ništa za izgubiti

Treba pojasniti da Katar sudjeluje u kvalifikacijama za SP kojem je domaćin zato što se one računaju i za Azijski kup. Indija je prije gostovanja u Dohi kod kuće ispustila prednost od 1:0 protiv Omana i na kraju izgubila utakmicu (1:2), pa je ovaj osvojeni bod dodatno dobio na vrijednosti. Plavi tigrovi su prva azijska reprezentacija koja je ove godine izbjegla poraz protiv Katara, čime su značajno podigli samopouzdanje uoči sljedećih kvalifikacijskih nastupa.

Veliku pozornost ovom uspjehu Štimca i Indije posvetio je i cijenjeni nogometni portal Goal.com, koji je jučer objavio intervju s hrvatskim trenerom na privremenom radu u Aziji. Autor ističe kako je Indija gradila svoju igru iz posljednje linije unatoč visokom pritisku Katara, te je svojim hrabrim pristupom osvojila srca svojih navijača. Štimcu se pripisuju i zasluge za to što je momčadi usadio vjeru da može biti ravnopravna i protiv nominalno jačih suparnika.

- Sve je u vjeri. Igračima sam dao vjeru u njihove mogućnosti. Više se tu radi o vjerovanju samom sebi i svojim sposobnostima, nego o razmišljanju o suparniku. Katar je mogao izgubiti sve, mi nismo imali ništa za izgubiti. S takvim smo se mentalitetom pripremali za utakmicu - kazao je Igor Štimac.

Soccer Football - 2022 World Cup Qualifier Round 2 - Group E - Qatar v India - Jassim Bin Hamad Stadium, Doha, Qatar - September 10, 2019   India coach Igor Stimac reacts     REUTERS/Ibraheem Al Omari
REUTERS

Nema zvijezdi

Jedna od ključnih stvari bila je to što se Indija s cijelom momčadi postavila vrlo kompaktno, svi su igrači ispunjavali svoje obrambene zadatke i to je suparniku stvorilo dosta problema.

- Bitni su kolektiv i jedinstvo momčadi. Mi nemamo zvijezde, svaki igrač zna svoje individualne zadatke, a protiv Katara su ih izveli perfektno.

Ista vizija i pristup

Pozitivne promjene nisu došle same od sebe, Štimac ih je uvježbavao na King’s Cupu na Tajlandu te na International Cupu u Indiji. Puno toga je indijski izbornik promijenio, dao je priliku i nekim igračima iz drugog plana, a prednost su dobili tehnički jači pojedinci.

- S vremenom sam promijenio sastav reprezentacije, pa su tako priliku dobili Sahal Abdul Samad, Rahul Bheke, Brandon Fernandes, Rowllin Borges, Anirudh Thapa, Amarjit Singh, Manvir Singh, Nikhil Poojary, Adil Khan, Narender Gahlot i ostali. Sve su to igrači koji su dobri na lopti, tehnički su potkovani, i to je pozitivno utjecalo na igrače koji nisu tako dobri. Automatski je to podiglo razinu cijele momčadi. Međutim, tim igračima sad treba više kontinuiteta. Primjerice, Manvir Singh je prošle godine odigrao tek oko 200 minuta. To nije dovoljno dobro, on može napredovati samo tako da više igra.

Naravno, indijski nogometaši imaju još dosta toga i za popraviti. Njihov izbornik smatra da moraju pametnije pristupati utakmicama.

- Učinkovito trčanje je ključno. Važno je da se ne ide punom brzinom u napadu svaki put kad imaš loptu. Treba mudrije pristupiti utakmici i odabrati važne trenutke u kojima je potrebno ubrzati ili usporiti igru. Ne može se igrati punim intenzitetom svih 90 minuta. To je postepen proces, ali uvjeren sam da ćemo biti uspješni u našim nastojanjima.

Štimac je istaknuo i važnost taktičke pripreme utakmice s Katarom.

- Snimili smo ih detaljno. Nedostajao im je lijevi krilni napadač Akram Afif, pa smo znali da će kapetan Hassan Al Haydos igrati na njegovoj poziciji. On voli spuštati loptu na svoju desnu nogu, pa nam je plan bio da ga Rahul Bheke izolira prema aut-liniji. Isto je bilo i na drugom krilu, koje nije tako jako s desnom nogom i najviše štete može napraviti s lijevom. Plan je bio i da njega udaljimo. Njihovu napadačku zvijezdu Almoeza Alija smo željeli udaljiti iz kaznenog prostora gdje je vrlo opasan kad je u posjedu lopte, i u tome smo bili prilično uspješni.

Hrvatski je stručnjak na kraju kazao kako će ubrzo održati i sastanak s izbornicima mlađih indijskih reprezentacija.

- Svi moramo biti na istom tragu glede vrste igrača koji želimo proizvesti za seniorsku reprezentaciju. Vrlo je bitno da imamo istu viziju i isti pristup na svim razinama ako dugoročno želimo značajno napredovati - zaključio je Igor Štimac.

‘Nevjerojatna utakmica’

‘Azijski prvak Katar nije zabio gol protiv Argentine, Brazila, Kolumbije i Indije’, jedna je od reakcija indijskih navijača na društvenim mrežama. Zajednički nazivnik brojnih objava posvećenih indijskim nogometašima je ‘nevjerojatna utakmica’, jer malo tko je vjerovao da 103. reprezentacija svijeta ima bilo kakve izglede protiv favoriziranog Katara.

Indijcima se probudila nada i vjera, a navijači i novinari u prvi plan guraju vratara Gurpreeta Singha Sandhua, koji je s nekoliko sjajnih obrana bio prvo ime susreta u Dohi. Oglasio se i kapetan Sunil Chhetri, koji u ovoj utakmici nije mogao nastupiti:

- Draga Indija, TO je moja momčad, TO su moji dečki! Ne mogu opisati koliko sam ponosan u ovom trenutku. Ovo nije velik rezultat za ljestvicu, ali u smislu borbenosti je najveći mogući. Velike zasluge idu stručnom stožeru i cijeloj svlačionici! (gčm)

Linker
20. travanj 2024 18:29