Screenshot: Facebook
NEZAMISLIVA TRAGEDIJA

IGRAJTE DANAS ZA NJIH Poginuli mladić bio je jedan od najperspektivnijih nogometaša Slovenije

Piše: Dejan MitrovićObjavljeno: 04. kolovoz 2016. 19:38

Istina je da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, naglasak je na “sporedna”. Postoje dani, trenuci kada je nogomet s razlogom potisnut u stranu. Dani kada lopta nije u prvom planu, kada nije važno za koji klub navijaš, koja ti omiljena boja kluba, tko ti je najljući suparnik.

U tim trenucima do izražaja dolaze mnogo ozbiljnije životne teme, kada najveći nogometni fanatici postanu svjesni prolaznosti života i kada se cijeli nogometni svijet stopi u jedno. To su trenuci kada suparništva nestanu, kada se svi prime za ruke i proklinju sudbinu koja ponekad može biti vrlo okrutna. Takav je dan bio ovaj utorak kada su ugašena dva mlada života perspektivnih nogometaša Maribora - Damjana Marjanovića i Zorana Baljka.

Današnje stranice sportskih rubrika u slovenskim novinama trebale su biti usmjerene na uzvratnu utakmicu Europske lige između Maribora i Aberdeena. Analize, očekivanja i komentari uoči najvažnije utakmice Viola na početku nove sezone trebali su puniti novinske stupce, međutim sve je palo u drugi plan.

Maribor, 020816. 
Poginula su dva nogometasa Maribora Zoran Baljak (21) i Damjan Marjanovic (20). Lijecnici se u bolnici bore za zivot Ljubomira Moravca (20), dok je Ziga Lipuscek (19), koji je sjedio na mjestu suvozaca, lakse ozlijedjen. 
Prometna nesreca se dogodila dok su se vracali s treninga, kada se njihov automobil zabio u semafor pokraj trgovackog centra na Trzaskoj cesti. 
Foto: Tadej Regent / Delo / CROPIX
Tadej Regent / Delo / CROPIX / CROPIX

Tako se osjećaju u klubu, tako se osjećaju navijači Maribora, tako se osjećaju svi koji prate slovenski nogomet i tako se osjećamo mi, predstavnici sedme sile. Nažalost, utakmica, koja će danas ipak biti igrana, posve je zasjenjena tragedijom.

Ostao bez ruke

Tragedija se zbila u utorak oko podneva na cesti Trst u Mariboru. Crni Renault Megane u kojem su se vozila četiri igrača druge momčadi Maribor, vraćajući se s jutarnjeg treninga u Rogozu, navodno je zbog prevelike brzine udario semafor, a sudar je bio toliko snažan da se vozilo prepolovilo. Ostaci olupine bili su razbacani na desetke metara uokolo. Vozač i vlasnik vozila Damjan Marjanović i Zoran Baljak poginuli su na mjestu nesreće, a treći putnik Ljubomir Moravac, mlađi brat Ranka, Mariborova igrača na posudbi u Krškom, prebačen je u kritičnom stanju u bolnicu gdje su se liječnici nekoliko sati borili za njegov život. Ostao je bez ruke, ali je izvan životne opasnosti. Četvrti putnik, Žiga Lipušček, koji je sjedio na suvozačevu mjestu, prošao je s manjim ozljedama.

Maribor, 020816. 
Poginula su dva nogometasa Maribora Zoran Baljak (21) i Damjan Marjanovic (20). Lijecnici se u bolnici bore za zivot Ljubomira Moravca (20), dok je Ziga Lipuscek (19), koji je sjedio na mjestu suvozaca, lakse ozlijedjen. 
Prometna nesreca se dogodila dok su se vracali s treninga, kada se njihov automobil zabio u semafor pokraj trgovackog centra na Trzaskoj cesti. 
Foto: Tadej Regent / Delo / CROPIX
Tadej Regent / Delo / CROPIX / CROPIX

- U prometnoj nesreći sudjelovalo je jedno vozilo koje je udarilo u semafor, u vozilu su bile četiri osobe, dvije su podlegle ozljedama, jedan je teže, a jedan lakše ozlijeđen - nedugo nakon nesreće objavio je glasnogovornik mariborske policije Miran Šadl usput potvrdivši kako su preminuli članovi druge momčadi Maribora, no ne objavivši njihov identitet, što je prouzročilo mnoga nagađanja na društvenim mrežama.

Tek u popodnevnim satima objavljena je kompletna informacija.

Damjan Marjanović bio je jedan od najperspektivnijih igrača generacije 1996, igrao je u juniorskoj Ligi prvaka za 13-strukog slovenskog prvaka. Prije pet godina stigao je u Maribor iz Krke. Branič koji može igrati krilo prošle sezone igrao je za svoj matični klub kao posuđeni igrač i baš je protiv Maribora u Ljudskom vrtu najviše pokazao.

Tadej Regent / Delo / CROPIX

Zavijeni u crno

Zoran Baljak navijačima je potpuno nepoznat, za Maribor nije odigrao nijednu utakmicu jer je ugovor s novim klubom potpisao tek dan uoči nesreće. Baljak je stigao iz srpskog drugoligaša Dinama iz Vranja, a 20-godišnjak je ljeto proveo u Zavrču gdje je bio na probi i trebao je potpisati ugovor, ali je to otpalo zbog zdravstvenih problema alfe i omege kluba Mirana Vuka, koji je nakon moždanog udara pao u komu. Potom je talentirani Srbin trebao nastaviti karijeru u Aluminiju, ali se odlučio na probu u Mariboru gdje je zadovoljio i potpisao ugovor.

Viole su zavijene u crno, kao i cijela Slovenija. Današnji dvoboj bit će preplavljen osjećajima, svatko, bio to igrač, navijač, predstavnik medija, ovoj će utakmici nazočiti s knedlom u grlu i suzama u očima. Nema sumnje kako će igrači Maribora igrati ovaj dvoboj za svoje nesretne kolege.

PGD Maribor
PGD Maribor
PGD Maribor

“Odigrajte utakmicu za dečke koji su sanjali da budu jednom na vašem mjestu”, napisali su navijači Maribora na društvenim mrežama. Uvjereni smo da će igrači ispuniti tu želju; kao što je to uradio Petar Stojanović u dresu Dinama, tako će i Milaničevi igrači igrati danas.

Nakon nesreće koja je pogodila štajersku prijestolnicu mi iz Ekipe SN i Sportskih novosti izražavamo sućut obiteljima, prijateljima, klubu...

Linker
25. travanj 2024 04:28