Nova VAR soba na varaždinskom stadionu
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
POTPUNI PREOBRAŽAJ

IMAJU NAJMANJI PRORAČUN, ALI SU ZATO POKRENULI VELIKE INVESTICIJE Naš prvoligaš u Zagrebačkoj ulici dobiva svoj moderni Milanello!

Piše: Ivica HercegObjavljeno: 14. prosinac 2019. 15:23

Staro, nepisano sportsko pravilo glasi: lako je ispasti, ali put povratka mnogostruko je složeniji. Na svojem primjeru uvjerili su se u to u NK Varaždin, povratniku u Prvu HNL poslije sedam godina. I danas, na kraju povratnike 2019. godine, klub vodi paralelne bitke, koje su u perspektivi itekako povezane.

I dok se na travnjacima vodi ona za svaki pogodak i bod, s nadom u proljeće ostanka, jednako važna je doslovno svakodnevna briga o unapređenju uvjeta za rad. Na stadionu kojim klub upravlja od veljače ove godine. I treba naglasiti da sve teče isključivo u vlastitom aranžmanu, uz ulaganje vlastitih sredstava i resursa. Grad je i dalje vlasnik, a sve zahvate organizira i provodi isključivo klub, pri čemu ima potporu Hrvatskog nogometnog saveza koji je participirao u nabavci nove umjetne podloge na četvrtom pomoćnom terenu.

Vlastita sredstva

Iz kluba su nedavno obratili javnosti uz tvrdnju da su i prije, dok je stadionom upravljala Zajednica športskih udruga grada Varaždina, vlastitim sredstvima pokrivali brojne troškove, poput postavljanja reflektora na pomoćnim terenima, osiguravanja mehanizacije za održavanje terena, razne popravke i investicije u infrastrukturu. I za to nikada nisu dobili povrat sredstava niti kompenzaciju.

- Prema ugovoru sa ZŠUG-om, klub bi trebao dobiti godišnje 600 tisuća kuna na ime održavanja, do sada smo primili točno 152.985 kuna - naglašava Toni Dalić, direktor NK Varaždin, i dodaje da je nakon službene primopredaje stadiona Zajednica odvezla svu raspoloživu mehanizaciju. Točnije, ostavili su jedne tačke s probušenom gumom.

Samo letimičan prikaz dosad učinjenoga, kao i popis planiranih zahvata vrijedan je isticanja. Riječ je o ulaganjima od blizu 2,5 milijuna kuna. Što za klub koji ima najniži proračun od svih naših prvoligaša predstavlja ogroman zalogaj.

A da bi se ispunili uvjeti za licenciranje u najvišem domaćem razredu i zadovoljili UEFA/FIFA kriteriji, ljetos je vlastitim sredstvima kupljen, montiran i pušten u rad sustav kontrole i nadzora posjetitelja i ulaska s ulaznicom, koji je koštao više od 300 tisuća kuna. Na objektu je načinjena sanacija i obnovom prostorija, opremljena je VAR soba, čija će primjena započeti od proljetne sezone. Na sjevernoj strani tribine Zapad uređen je suvremeni sanitarni čvor.

Varazdin, 131219.
Uredjenje nogometnog stadiona Varteks.
Na fotografiji: pomocni tereni.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
U klubu tvrde da im je Grad na stadionu ostavio samo jedne tačke. S probušenom gumom...

Najvidljivije su promjene na travnatim terenima. Poslije 15 godina totalne zapuštenosti niveliran je i potravljen pomoćni teren broj tri, koji je manjih dimenzija i služit će za vježbanje mlađih selekcija. Prvi pomoćni teren koji je najviše bio u upotrebi saniran je postavljanjem novog travnatog sloja (paža).

Nova umjetna trava

Kapitalni je zahvat teren s umjetnom travom. Stara podloga nakon gotovo 15 godina potpuno je neupotrebljiva za normalno igranje. Vlastitim radom, uz pomoć vjernih prijatelja i simpatizera, ali i osobnim radom trenera u akademiji i mladih igrača, obavljena je sanacija terena i priprema podloge na koju će ovih dana biti postavljeno 7.000 četvornih metara nove umjetne trave najnovije generacije, koja je nabavljena u suradnji s HNS-om.

Treba dodati da je u tijeku kompletna rekonstrukcija i uređenje rasvjete na svim pomoćnim terenima kao bitnog preduvjeta za egzistenciju kluba i njegove akademije. Tako će se satnica za treninge biti produljena dnevno, ali i kalendarski. Kada sve bude dovršeno, a to bi trebalo biti početkom sljedeće godine, klub će prodisati punim plućima kada su u pitanju uvjeti rada, posebno s mlađim kategorijama.

- Mora se istaknuti veliki doprinos i puno slobodnog vremena koji je uložen u čitav projekt uređenja infrastrukture - podvukao je Stjepan Cvek, predsjednik kluba.

S posebnom pozornošću sve to iščekuju u klupskoj akademiji koja u 11 selekcija okuplja 216 registriranih mladih igrača, uz određeni broj najmlađih koji također redovito vježbaju pod stručnim nadzorom. Njezin voditelj je Damir Jagačić, a u akademiji radi 11 trenera, od toga osam stalno zaposlenih.

Varazdin, 180519.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 25. kola 2. HNL Varazdin - Sibenik.
Na fotografiji: Toni Dalic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Direktor Varaždina i izbornikov sin Toni Dalić

Varaždin osim seniorskog ima prvoligaše i u tri mlađe selekcije. Jesenski dio prvenstva juniori Miljenka Mumleka završili su na 4. mjestu, kadeti Roberta Težačkog i pioniri Nikole Šafarića zauzimaju 8. mjesta. Ostale selekcije koje se natječu u ligama regije Sjever vode Damir Jagačić, Dino Kresinger, Goran Labaš, Srđan Bajus, Igor Kranjec, Dejan Mašić, Krešimir Gregurić i trener vratara Dario Kos.

Većina njih je iz redova bivših prvotimaca, a na njima je velika prilika i odgovornost da nastave rad jedne od najboljih klupskih škola nogometa u Hrvatskoj čijim je rad prije više od šest desetljeća započeo legendarni Ante Oljica, a nastavili vrhunski treneri poput Branka Ivankovića i Zlatka Dalića, pa još ranije Josipa Matkovića i Gabrijela Poljanca, zatim Dražena Beseka, Samira Toplaka i drugih iz varaždinske trenerske škole.

Ponosni na kamp

Valja podsjetiti da je gašenjem kluba, početkom 2012. godine, upravo na scenu stupila izuzetno nadarena generacija igrača koji su bili primorani zrelost i potpunu afirmaciju steći u drugim sredinama. Predvodili su je Marko Rog, Luka Ivanušec, Dario Vizinger, Neven Đurasek, pa Marcuš, Galoši, Priček i brojni drugi.

- Imamo i danas reprezentativaca u mlađim selekcijama Hrvatske, ističu se Ivan Težački, Benjamin Gibanjek, Dejan Mezga, Nikola Obadić, Fran Cerovčec... Trojica naših igrača odlaze ove zime u Medulin na kamp HNS-a. Ponosni smo na naš kamp ovog ljeta na Rogli, gdje su boravile dvije skupine igrača od 13 do 17 godina po šest dana. Tradicijom su postali naši turnir za mlade, kao što je Špancirfest kup, pa Volim nogomet i skorašnji dvoranski Arena kup - govori nam Damir Jagačić i dodaje:

- S dobivenim i najavljenim poboljšanjima uvjeta na pravom smo putu oživotvorenja ideje da se u našem klubu doista živi nogomet. Posebno kada se osposobi prostor za dnevni boravak na stadionu, sa 16 ležajeva koji će koristiti naši igrači putnici između školskih obveza i treninga, ali po potrebi i igrači svih ostalih uzrasta.

Eto, to bi bila priča o onoj manje vidljivoj strani djelovanja kluba kojeg mnogi isključivo gledaju kroz plasman i broj bodova seniorske momčadi. I sve to uz veliku volju i vlastito zalaganje ljudi koji su Varaždin vratili na prvoligašku kartu Hrvatske, uz želju da što prije stasaju nove uspješne generacije u klubu.

Rog i Ivanušec najskuplja domaća pojačanja Dinama

Varaždincima svakako na čast može služiti podatak da su Marko Rog i Luka Ivanušec na vrhu liste po ostvarenom transferima domaćih igrača kada je u pitanju zagrebački Dinamo.

U tim je “sušnim” godinama Varaždin napustilo tridesetak darovitih igrača, rasuli su se doslovno po svim stranama domovine i izvan granica. Klub je desetljećima bio rasadnik velikih talenata, u njemu su uz dječake iz Varaždina, Hrvatskog zagorja, Međimurja i Podravine, odrastali i mladi iz Slavonije, Bosne i Hercegovine, Istre i Kvarnera.

Svjesni su u NK Varaždin da se samo vrhunskim uvjetima i radom mogu vratiti korijenima, a prvi rezultati već daju plodove. (I. Herceg).

Linker
12. travanj 2024 19:21