Privatni album
ŽIVOT U NOVONASTALOJ SITUACIJI

'INAČE JE TO GRAD PUN ŽIVOTA, A SADA ME SVE PODSJEĆA NA APOKALIPSU' U HNL-u je imao zapaženu karijeru, a sada za kruh zarađuje na drugom kraju svijeta

Igor Tkalčević trenerski kruh zarađuje u Kataru, domaćinu Svjetskog prvenstva 2022. godine
Piše: damir begovićObjavljeno: 26. ožujak 2020. 10:28

Igor Tkalčević (45) imao je vrlo zapaženu nogometnu karijeru tijekom koje je arhivirao preko 250 službenih nastupa za hrvatske prvoligaše Osijek, Cibaliju, Rijeku i Međimurje. U riječkome dresu osvojio je i dva Kupa Hrvatske. Nakon čakovečke epizode otisnuo se Putem svile; u Kini (Beijing Hongdeng, Chengdu Tiancheng) je ovaj britki stoper i završio s ozbiljnim nogometom.

Konačna točka na “i” Tkalčevićeve dugogodišnje nogoloptačke karijere uslijedila je u trećeligašu Opatiji nakon čega je u već poodmaklim veteranskim godinama kopačke bacio na tavan. I otvorio trenersku karijeru, od toga i danas živi. Trenutno je član stručnog stožera Al Mesaimeera, katarskog drugoligaša s prvoligaškim ambicijama.

Stanka do 31. ožujka

- Pet kola prije kraja držali smo 2. mjesto, ono koje vodi u kvalifikacije za ulazak u 1. ligu - priča ovaj Baranjac iz Čeminca, nastanjen u Opatiji.

No, globalna pošast s jedanaest slova nije poštedjela ni ovu apsolutnu monarhiju na zapadnoj obali Perzijskog zaljeva u kojoj Tkalčević odrađuje već treću godinu radnog staža.

- Zbog koronavirusa suspendirana su sva sportska natjecanja do 31. ožujka, no posve je izvjesno kako će neprilika i dulje potrajati. Trenažni proces smo prekinuli, to sada nije prioritet.

Kakav je život u Dohi u novonastalim okolnostima?

- Doha je inače grad pun života, blještav i raskošan. Sada su slike apokaliptične, grad duhova. Zatvoreni su vrtići, škole, fakulteti, restorani rade samo dostavu, ograničeno je kretanje, u automobilima je dopušten prijevoz maksimalno dvije osobe...

- Ne oskudijevamo ni u čemu. Bolji poznavatelji geopolitičkih prilila upoznati su sa sankcijama pod kojima Katar živi već tri godine zbog kojih su vlasti značajna sredstva uložile u vlastitu prehrambenu industriju, tako da s opskrbom nema nikakvih problema. Police u trgovinama su pune, ima i nešto robe iz uvoza, posebno se razveselim našoj Vegeti.

Oštre gospodarske sankcije pod kojima Katar egzistira od lipnja 2017. godine - a uveli su ih Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein - u novonastalim okolnostima i nisu loše za ovaj emirat s oko dva i pol milijuna stanovnika, od kojih milijun obitava u Dohi.

- Zatvorene su sve kopnene granice, a otvoreni samo zračni koridor što umnogome olakšava kontrolu putnika pri ulasku u Katar u kojem je dosad evidentirano nešto preko 500 osoba zaraženih koronavirusom. Putanja infenkcije nije drastično uzlaznog trenda, tako da se nadam kako će situacija ići nabolje, pogotovo što se temperature zraka penju prema 30-ici, što navodno pogoduje suzbijanju virusa. Inače, vrijeme je zadnjih dana ovdje vrlo ćudljivo, neki dan dogodilo se nešto nezapamćeno na ovim prostorima, zasuo nas je led...

Naš trener na dalekom Bliskom istoku vrijeme krati igranjem šaha preko interneta, ponekom kratkom šetnjom do trgovine, maratonskim obiteljskim telefonskim razgovorima, te dakako uz TV prijamnik.

- Dostupan mi je program Hrvatske televizije, pratim sve što sve zbiva u Hrvatskoj. Upućujem izraze suosjećanja sa svim Zagrepčanima, a osobito obitelji male Anamarije poginule u potresu. Strašno je to - zaključuje Tkalčević koji je traumatično iskustvo s tektonskim poremećajem proživio u svibnju 2008. godine kada je Chengdu zatreslo 8 stupnjeva po Richteru što je za sobom ostavilo tragičnu bilancu od preko 16.000 poginulih.

Linker
18. travanj 2024 08:38