REUTERS/Alberto Lingria
'SPASIO OBRAZ I IZGLEDE ZA 2. KRUG'

ITALIJA I DALJE BRUJI O MANDŽUKIĆU Trener viče da mora biti još bolji, ali jedan od najvećih igrača Juvea svih vremena sipa pohvale kao rijetko dosad!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. listopad 2017. 23:33

Mandžukić igra, Mandžukić zabija! Kada je riječ o Ligi prvaka hrvatski napadač definitivno je prvo ime Juventusa, jer je postigao pogodak na svakoj od posljednje četiri utakmice u kojima je nastupio u dresu Stare dame u najelitnijem klupskom natjecanju. Počelo je prošle sezone u uzvratnoj utakmici polufinala protiv Monaca, kada je nakon 30-ak minuta “ubio” bilo kakvu primisao o nekom iznenađenju, nastavio u finalu protiv Real Madrida golom sezone koji je, na žalost Juvenutusa, bio dovoljan tek za popravljanje dojma, pa onda i u dva ovosezonska nastupa.

Gostovanje na Camp Nou je propustio zbog ozljede, ali je zato golovima glavom potvrdio pobjedu protiv Olympiacosa, pa potpisao onu u srijedu navečer protiv Sportinga.

Ne treba uopće isticati da mu je ovaj posljednje pogodak priskrbio epitet igrača utakmice, La Gazzetta dello Sport hvali njegovu igru uz napomenu da je uz sav ‘težački’ posao i dalje ostao špica, jer je u maniri pravog napadača donio Juventusu tri značajna boda. Ipak, puno više od pohvala uglednog talijanskog lista govori gesta Buffona, koji je nakon utakmice zagrlio Chiellinija pa otišao do Mandžukića i navijačima pokazivao na njega kao na čovjeka odluke.

Mandžukić je još jednom uspio podignuti Juve kada se činilo da ide prema dnu, prekinuo mini-krizu uzrokovanu remijem s Atalantom i porazom od Lazija i pokazati zašto ga svi toliko cijene. O tome nešto govori i statistika, Mandžukić je tijekom utakmice osvojio šest lopti, što je itekako pohvalan učinak za nekoga kome je prva preokupacija napad.

Spasio obraz

“Mandžukić je spasio obraz i izglede za drugi krug” - naslov je u jednom talijanskom dnevniku, ali nije bio povod Massimilianu Allegriju za prevelike pohvale hrvatskom napadaču.

- Mandžukić je lijepo zaključio akciju, ali mora biti još bolji - rekao je Allegri, dok je Mandžukić puno veće pohvale dobio od čovjeka čije ime navijači Juventusa izgovaraju s velikim poštovanjem. Dakako, riječ je o Alessandru del Pieru.

- Je li došao trenutak da Mandžukić igra špicu? Nije, došao je trenutak da se Mandžukiću zahvali na svemu što napravi u suparničkom kaznenom prostoru. Postigao je pogodak u maniri pravog napadača, što i jest - poručio je Del Piero.

Iako, a to njegove igre najbolje pokazuju, u prvi plan u svakom trenutku stavlja momčad, Mandžukić može biti itekako zadovoljan i brojkama u dosadašnjem dijelu sezone. U 11 utakmica kroz Serie A, Ligu prvaka i superkup upisao je četiri pogotka i dvije asistencije, čime je uvelike premašio prošlosezonski učinak kada je ovom dijelu sezone u rubrici golova i asistencija stajala - nula.

Lani je Mandžukić prvi pogodak sezone postigao tek 26. listopada protiv Sampdorije, prvi u Ligi prvaka otprilike mjesec dana kasnije protiv Seville, a dugo mu je trebalo i prije nego je učinak počeo izražavati kroz asistencije. Prošlu sezonu je završio sa 11 golova i osam asistencija u ukupno 50 odigranih utakmica, a ako je suditi po prvoj četvrtini sezone, sada bi ih mogao i premašiti. Međutim, čak i ako se to ne dogodi, njegov će doprinos uspjesima Juventusa jamačno biti impozantan.

U LP zabio 25 golova, dva u finalu

Pogodak Sportingu bio je 25. koji je Mario Mandžukić postigao u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju, računamo li i njegove kvalifikacije. Za Dinamo je postigao ukupno sedam golova u Ligi prvaka (svih sedam u kvalifikacijama), za Bayern je šest puta bio strijelac uključujući i pogodak u finalu protiv Borussije Dortmund u sezoni 2012/13.

Za Atletico Madrid postigao je pet golova, sada s Juventusom sedam u koje je ubrojen i onaj u prošlosezonskom finalu protiv Real Madrida. Gledajući samo golove u grupnoj fazi Lige prvaka Mandžukić je najbolji hrvatski strijelac sa 18 pogodaka, šest više od Alena Bokšića.

Linker
26. travanj 2024 05:27