Vlado Kos / Cropix
U RALJAMA ALKOHOLA

IZNIMNO NADARENI HRVATSKI NOGOMETAŠ OPASNIM ČINOM ŽESTOKO UGROZIO KARIJERU Bivši trener nije iznenađen, oglasio se i izbornik mlade reprezentacije

Piše: Darko RužićObjavljeno: 03. ožujak 2019. 11:45

Petar Bočkaj definitivno je nogometaš prirodne nadarenosti za najpopularniju igru na svijetu. No, on je i mladac kojem su se rano dogodile značajne životne okolnosti, ali se s njima nije znao nositi na pravi način. Kad je Bočkaj pogledao u čašicu, naravno s alkoholnim sadržajem, svi su znali. Nekima je to u početku bilo simpatično. Još je više bilo onih koji su se uz njega tada znali “prilijepiti”, jer je mogao i imao čime platiti rundu i runde poslije prve.

Nažalost, među njima su nerijetko bili i neki njegovi suigrači. Nisu ga pratili, ali ni zaustavljali u pretjeranom konzumiranju onoga što mu je činilo zlo. Uglavnom su nasmijani napuštali društvo, a Bočkaj je ostajao sam. Zapravo nije. Možda je mislio da je, ali imao je već suprugu i sina. Mlad se oženio. Na kraju, drugačije i nije moglo biti, nego onako kao što se dogodilo. Brak je puknuo. Zaštitnički je onima, iz medija, koji su za to znali upućen vapaj “nemojte o tome pisati”. Kad se rastane Cristiano Ronaldo, kada se opijao George Best, Paul Gascoigne, u pakao narkotika ušao Diego Maradona, kada je bilo koja svjetska nogometna, i ne samo nogometna zvijezda krenula pogrešnim putem, to se znalo i obznanilo. U cijelom svijetu.

Osijek je njegove avanture koje to odavno više nisu bile avanture, nego grubo kršenje discipline i osnovnih pravila ponašanja sportaša, na sve znane i neznane načine pokušao skriti. I Bočkaja zaštititi. Iako, znali su svi, u klubu i u gradu, Bočkaj je noćobdija. Znao je doći na trening, čak i prije poneke prijateljske utakmice u stanju koje je bolje ne opisivati, znali su mnogi da često ‘zatvara’ jedan noćni klub u gradu na Dravi i iz njega izlazi onda kad je već debelo svanulo.

Svi su sve znali

Znali su svi sve, ali osim onih reakcija za interne klupske potrebe u vidu izrečenih mu kazni, najčešće zbog kojeg kilograma viška (ili se to takvim nazivalo, a drugo je bilo posrijedi, nap. a.), drugih mjera nije bilo. Sve su njegove nepodopštine skrivene. A bilo ih je. Preko svake mjere tolerantnosti. No, bilo ih je i za njih se znalo. Čak i u Budimpešti!? I u glavnom se gradu Mađarske (pre)pustio svojoj slabosti na volju.

Alkohol je njegova noćna mora. Nema druge ni njemu niti bilo kome drugome, nego priznati. Još nije kasno, još može pronaći pravi put, ali treba mu u tome pomoći. Kako narod kaže, ovaj put je stvarno zabrazdio. Pravosudni će organi reći svoje, jer istraga je, naravno, pokrenuta o svim detaljima događaja u kojem je sudjelovao. Povukli su u prvoligašu s Drave potez koji je bio jedini logičan i opravdan. Bočkaj je isključen iz NK Osijek!

Osijek, 051218. 
Nogomet. 
Osijek - Hajduk, utakmica cetvrtfinala Kupa Hrvatske. 
 Na fotografiji: Petar Bockaj, Stanko Juric i Jradi Bassel Zakaria.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Četrdeset pet godina pratimo svakodnevno ovaj klub i nikad se s tako nečim nismo susreli. Daleko od toga da i u tom klubu i u hrvatskom nogometu nije bilo slučajeva ovisnosti pojedinaca o nekom poroku, ali nikad nitko nije došao do toga do čega je došao Petar Bočkaj! Pamtimo, pisali smo i o nekim događajima, jer bilo onih koji su popustili slabostima koje znaju obuzeti ljude, bilo je onih koji zbog toga nisu uspjeli u karijeri, ma čak i da je bilo suicida kao posljedica svega, ali ovo što se dogodilo u noći ovog petka, tako nečega nije bilo. I ne ponovilo se. NK Osijek je reagirao na jedini način na koji je mogao. Prvi put je u svojoj povijesti nekog od svojih igrača izbacio iz kluba! Treba li išta tome više dodati, poglavito kada će na stranicama crnih kronika biti vijesti dana kako se jedan profesionalni nogometaš svojim automobilom zabio u prodajni prostor benzinske crpke. Napravio je pri tome štetu kao da je u nju zalutao slon i okretao se na sve strane, ozlijedio pri tome jednu od prodavačica, na svu sreću lakše, a onda pokazujući igračku, nogometašku spremnost koju, doduše, u posljednje vrijeme ne pokazuje na igralištu, brzo pobjegao, no pripadnici policije su ga brzo našli. I ne samo to.

Uhićen je i proveo je noć na triježnjenju u prostoriji PU Osječko-baranjske županije koja je protiv njega podnijela dvije prekršajne prijave. Jedna je zbog upravljanja vozilom, osobnim automobilom pod utjecajem alkohola, a druga zbog oštećivanja tuđe imovine i izazivanja prometne nezgode.

Novi početak

Što se Osijeka pak tiče, Bočkaj je za njega prošlost. Šteta. Za igrača samog u prvom redu. Bog mu je dragi dao nadarenost za nogometaša. Za one prave stvari. Šteta i zbog Osijeka, jer bitan je bio igrač za njegove natjecateljske ambicije.

Svi će se sada razmetati i nadmetati svojim stavovima o njemu i njegovu životu, karijeri. Međutim, ne treba pri tome nitko zaboraviti. Petar Bočkaj je živ i zdrav. U svoj je kotač vjerojatno sjajne karijere sam ubacio klip koji ga je zaustavio i zakočio. Prošlo je sada kako je prošlo. Srećom, osim materijalne štete, velike štete, samo s lakšim ozljedama djelatnice benzinske crpke INE u Kanižlićevoj ulici u gradu na Dravi njegova je epizoda u Osijeku okončana. Svoju će kaznu za sve morati istrpjeti, a valjda i izvući pouke, one zauvijek korisne, zapamtiti i upotrijebiti. Iskupiti se za sve dosadašnje grijehe. Ali morat će ići puno težim putem. Iznova, od početka. Praćen sumnjama i dvostrukim mjerilima zbog ljudske slabosti koja ga je obuzela i nadjačala. I moliti Boga da mu netko da novu, drugu, prigodu...

A baš sam imao dojam da se smirio...

NENAD GRAČAN Izbornik mlade selekcije

Petar Bočkaj bio je dio i mlade U-21 reprezentacije. Izbornik Nenad Gračan kaže:

- Normalno da je bio u rosteru mlade reprezentacije jer se radi o vrlo talentiranom igraču, pa je logično da sam računao na njega. Moram vam kazati da me ova priča s njegovom nesrećom jako zbunila, ne znam što bih vam sad mogao kazati na tu temu.

Vlado Kos/Cropix

Veli da on s Bočkajem nikad nije imao nikakvih problema...

- Ne, ne, nikada nije bilo s Petrom bilo kakvih problema. Kad je bio i mladoj vrsti, sve je uvijek bilo OK. Jako mi je žao što mu se to dogodilo. Zaista je dobar igrač. Eto nametnuo se u Osijeku, imao sam dojam da se smirio, a sad je stigla ovakva vijest. Da, baš mi je žao, jako krivo zbog ovoga što mu se dogodilo. Super mu je išlo, a sad mu se zbog gluposti sve okrenulo, tko zna kako će njegova priča ići dalje, sad je s obzirom na odluku Osijeka u problemu - zaključio je Gračan.

'Pitanje je tko će ga nakon ovog angažirati'

Samir Toplak imao je prilike trenirati Petra Bočkaja, više puta nam je pričao o njegovu potencijalu i kvalitetama, ali isto tako nam je znao kazati nekoliko riječi i o manama koje Bočkaj ima. Uopće nije iznenađen ovakvim epilogom, ali iskreno mu je žao...

- A kaj da komentiram, to je totalna glupost, ne znam što bih drugo rekao. Evo, stvarno, nemam riječi - istaknuo je Toplak na početku.

Zagreb, 040317.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 23. kola Prve MAXtv Hrvatske nogometne lige,
GNK Dinamo - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Samir Toplak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Znate ga dobro, je li vas ipak malo iznenadio ovaj događaj?

- Iskreno nije, ne čudi me nešto takvo, a najveću je štetu sebi napravio. Riječ je o talentiranom igraču i sve je to jasno, ali bilo je pitanje vremena kada će se ovo dogoditi.

Što se sada može očekivati?

- Trebao je ići na EP za mlade, to je sada sigurno otpalo. Možda je na ljeto mogao ostvariti i transfer, a sada je bez kluba. Uostalom, pitanje je tko će ga nakon ovog angažirati - završio je Toplak. (gs)

Linker
25. travanj 2024 08:04