Cropix
PREDSJEDNIK U LONDONU

JE LI NA METI BOGATIH INVESTITORA S OTOKA - RIJEKA!? Vrata Rujevice su otvorena, poznato je i koliko bi Mišković tražio za klub...

Gabriele Volpi i Social Sport su lijepa uspomena. Ostao je kredit za izgradnju stadiona na Rujevici. Fondaciji Social Sport ostao je dug od 18 milijuna kuna, Rijeka vraća 700.000 kuna godišnje bez kamata...
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 05. prosinac 2019. 08:27

Dvostruka kruna, pa još dva Rabuzinova Sunca, Superkup i - europska scena! Na Rujevici je pao Milan, nakon što su prethodno na Kantridi svladani Standard iz Liegea, Feyenoord... Provukla se Sevilla u sudačkom vremenu. Rijeka živi u svojim snovima.

“Nemojte me buditi ako je to san...”, govorio je Damir Mišković u Stuttgartu kada je Rijeka eliminirala bundesligaša i izborila svoj prvi nastup u skupnoj fazi Europske lige.

Osam će godina biti u veljači iduće godine otkako je Rijeka otvorila najblistaviju stranicu svoje povijesti. Krajem siječnja 2012. godine nogometaši Rijeke putovali su na zimske pripreme u Međugorje. Klub nije imao za gorivo... U omči dugova. Pred bankrotom.

Pokojni tadašnji predsjednik Robert Komen nazvao je iz La Spezije i dao mobitel Gabrieleu Volpiju.

Rijeka, 141112.
Stadion Kantrida.
Prijateljska utakmica Hrvatske reprezentacije i selekcije Prve HNL.
Na fotografiji: Damir Miskovic i Davor Suker zaklanjaju usta rukom da se  ne bi vidjelo o cemu pricaju.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

“Uložit ćemo novac u HNK Rijeka!”

Sve je konkretizirao 17. veljače kada je Volpi privatnim avionom doletio na krčki aerodrom i otišao ravno kod gradonačelnika Vojka Obesnela. Potpisan je ugovor u partnerstvu - Grad, klub i fondacija Social Sport. Na Rijekin je račun odmah sjelo dva milijuna eura za vraćanje “sitnih dugova”. Duga državi od 16.345.234,55 kuna se Vlada 23. kolovoza 2012. odrekla u korist Grada Rijeke u budućem dioničkom društvu.

Tri godine je Social Sport posuđivao po 1,8 milijuna eura dok Rijeka nije stala na svoje noge. A onda je krajem prosinca 2017. šampionske godine Damir Mišković postao vlasnik HNK Rijeka. Odnosno, tvrtka Teanna Limited, registrirana u Londonu i formalno u vlasništvu Matee i Anne Mišković, kupila je klub od Volpijeva Social Sporta. Rijeka je prošla put od propasti preko preoblikovanja i Social Sporta do Teanna Ltd-a.

Damir Mišković sa svojim najbližim suradnicima, dopredsjednikom Deanom Šćulcem i direktorom Lukom Ivančićem, dobro plovi financijskim olujama naše nogometne stvarnosti. Rezultat proizvodi igrača za - prodaju. Filozofija je jasna, živjeti od svog rada. Svi su na prodaju... Europa donosi novac. Ove sezone je Gent zatvorio vrata skupne faze Europske lige i odnio nekoliko milijuna eura čistog dobitka. Uz napomenu da Europa diže cijenu igračima. Rijeka godišnje troši od 12 do 17 milijuna eura, računajući i milijun i pol za održavanje kampa na Rujevici.

Investitori? Melodija za svačije nogometne uši. Poglavito na našim prostorima. Neki su engleski investitori zainteresirani za dva hrvatska kluba. Hoće li pokucati na Miškovićeva vrata?

Screenshot HRT

Damir Mišković je jučer bio u Londonu. Poslovno-obiteljski. Kod investitora?

- Ha-ha-ha... Nemam pojma o tome. Prvi glas. Nitko me nije kontaktirao, ništa ponudio. Dajte im moj broj telefona... Je li s nekim pregovaramo? Ništa. Kod nas svi nešto kalkuliraju, očekuju da će netko donijeti novac. Možda će kupiti nekog drugoligaša za sitniš. Nisam čuo za nikoga tko bi bio spreman uložiti ozbiljan novac u neki hrvatski projekt... Koliko vrijedi Rijeka? Koliko netko ponudi. Što vrijedi hrvatski klub kada nema primanja od TV prava, sponzora, gledatelja... Kada netko i dođe, najprije pita koja je zarada od TV prava, lutrije... U talijanskoj Serie B klub ima zajamčenih šest milijuna eura od TV prava i po tome se ravna. Nekim klubovima u Hrvatskoj gradovi plaćaju održavanje stadiona, omladinski pogon. U HNK Rijeka sve je na - klubu - reći će Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeka, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik županijskog saveza, biznismen koji je gotovo osam godina u nogometnim vodama. Od HNK Rijeka stvorio je klub čije se ime izgovara s poštovanjem.

Kako dalje? Jasno je da Mišković traži investitore. Apetiti rastu jedući... Od Rijeke se svake godine očekuje da dohvati europsku scenu. Po mogućnosti skupnu fazu Europske lige. A bez ulaganja... Gabriele Volpi i Social Sport su lijepa uspomena. Ostao je kredit za izgradnju stadiona na Rujevici. Fondaciji Social Sport ostao je dug od 18 milijuna kuna, Rijeka vraća 700.000 kuna godišnje bez kamata. Rok vraćanja 26 godina!

Ako Mišković odluči prodati klub, vjerojatno bi tražio između 30 i 40 milijuna eura. Temeljni kapital kuba je 8,5 milijuna eura. Mišković je u Londonu, ali vrata Rujevice su širom otvorena. Ali, nitko ne trči s vrećom novca...

Skup život na Rujevici

Deset do dvanaest milijuna troškovi su života na Rujevici. Dug prema Social Sportu za kamp je 18 milijuna. Vrijednost današnje Rijeke, bez igrača, procjenjuje se na 30 do 40 milijuna eura. Uključujući i kamp...

Linker
16. travanj 2024 21:23