Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX
KARAVANE PROLAZE

KAKO ĆE ZAVRŠITI VELIKA BITKA HRVATSKOG NOGOMETA? 'Nalaz Sportske inspekcije ništa ne znači! Ovo su, ako mene pitate, rogovi u vreći'

Janičin ured ekspresno je odgovorio na reagiranje Saveza da su prekoračili ovlasti: "Napravili smo ono što smo dužni"
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. ožujak 2018. 10:53

Uzburkalo je mnogo duhova izvješće Sportske inspekcije, neovisnog tijela Središnjeg državnog ureda za sport. Prema njihovu nadzoru, naime, nedvosmisleno ispada da je cijela Izborna skupština HNS-a, pa tako i reizbor Davora Šukera na mjestu predsjednika - nelegalan.

No postojeći HNS odgovara Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba, odnosno promptnom verifikacijom te “upisom Davora Šukera kao predsjednika HNS-a u sljedećem četverogodišnjem mandatu. To isto tijelo, koje je nadležno za upravni nadzor rada udruga, nije imalo nikakve primjedbe na tijek, rad i odluke sjednice Skupštine HNS-a”, dodajući da je Sportska inspekcija prekoračila svoje ovlasti.

“Samostalna služba Sportske inspekcije nije prekoračila svoje ovlasti jer u predmetnom slučaju Sportska inspekcija nije donijela rješenje kojim bi se odlučilo o ovoj upravnoj stvari, već je sukladno članku 17. Zakona o Sportskoj inspekciji poslala obavijest donositelju pravomoćnog rješenja, odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba. Sukladno odredbi članka 16. stavka 1. Zakona o Sportskoj inspekciji, sportski inspektor je na temelju stanja utvrđenog u zapisniku dužan poduzeti mjere, odnosno izvršiti radnje za koje je ovlašten zakonom ili drugim propisom, a iz koje nedvojbeno proizlazi kako je u predmetnom slučaju Sportska inspekcija imala pravo i dužnost postupati upravo na način na koji je postupila”, odgovorilo je jučer Janičino “sportsko ministarstvo”, koje je na probleme unutar HNS-ovih zakonika, inače, upozoravalo i danima uoči sporne Skupštine.

HNS se, međutim, ne uzbuđuje, štoviše, iz naših izvora saznajemo kako Inspekcija, koja nije nadležna rješavati spor, nego samo nudi svoje mišljenje, nije unijela potrese unutar Hiltona; Šuker se, poslovično, bavi svojim problemima, Herak priprema daljnje projekte, a Kustić je službeno u Sarajevu na konferenciji, bez vidljivih naznaka nekih dubioza koje bi promijenile tijek mijenjanja nove stvarnosti unutar nogometne vlade.

- Prašina se digla samo da se zamagli ono što neki nisu napravili. Nalazi nemaju veze s realnošću, radi se o plastičnim, a nipošto ne krucijalnim i važnim detaljima. Planiraju se pučevi koji ne mogu zaustaviti nužne promjene. Promjene na bolje. Da se, uostalom, izbori i ponište, županijski predstavnici ponovno će nakon verifikacije izabrati ono što smatraju svrsishodnim za boljitak i ozdravljenje HR nogometa, čemu težimo - saznaje Jutarnji iz visoko obaviještenih izvora bliskih novom sazivu HNS-a.

U prijevodu, Savez se očito ne zamara mišljenjem Inspekcije, nego nastavlja dalje po planu i programu čiji bi se krešendo trebao dogoditi nakon Mundiala novim prijevremenim izborima, gdje se očekuje promjena vodstva, no ne i planova koji se već sada provode u djelo. Dario Šimić, međutim, ne odustaje i zaziva legalizam.

- Dugo smo upozoravali, a sada se i potvrdila naša teza; nalaz Inspekcije i više je nego očit, radilo se na nelegalan način, čime sve odluke Skupštine nisu pravovaljane. Sada je na institucijama RH da riješe spor - ističe Šimić.

Dakle, radi se o sljedećem: Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba promptno je, u jeku blagdana i praznika, registrirao Davora Šukera i IO - iako im za neke osnovne verifikacije treba i do tri mjeseca - no još nije donio konačnu odluku. Kada društvo iz gradske Uprave, na čelu s pročelnikom Krešimirom Ladešićem, dostavi svoju odluku, tada će se vidjeti daljnji tijek cijelog postupka. Ako, naime, gradska Uprava verificira Skupštinu HNS-a bez obzira na pravne propuste HNS-a, tada postoji mogućnost žalbe, čime se loptica prebacuje na Ministarstvo Uprave, kojim vlada Lovro Kuščević.

- Postoji, jasno, žalba, koju mogu uložiti HUNS, ŽNS Splita, Zagreba, HNS... svatko tko je stranka u postupku. U svakom slučaju, delegati na Skupštini bile su osobe kojima to brani Zakon o sportu, ali i interni akti samog Saveza. Ako je procedura nezakonita, to znači i da se sve odluke trebaju poništiti te pristupiti novim izborima za predsjednika i izvršni odbor Saveza. Taj korak bio bi dobar početak u vraćanju povjerenja u hrvatski nogomet - nastavlja Šimić.

- Mi sigurno nećemo raditi pritisak, silno mi je žao što sve ovo definitivno utječe na reprezentaciju, što nam nipošto nije cilj, a ja sam u cijeloj priči ionako najmanje bitan. Ja, uostalom, ne bih ni pet minuta volio biti u ulozi predsjednika fikusa, kada je ionako jasno da je ovime Izvršni odbor de facto nova vlast hrvatskog nogometa. Glavna zadaća ionako je cijelo vrijeme bila vraćanje povjerenja i ujedinjenje Sjevera i Juga. To je nulta, polazišna točka. Možda je napokon sazrelo vrijeme da zajedno sjednu svi akteri nogometa i dogovore boljitak nogometa, koji je postao omražen kod 99% ljudi. Mislim da određeni putevi ne postoje, nego postoji samo jedan. Moramo vidjeti koji su to minimalni zahtjevi za ozdravljenje našeg nogometa jer sve je drugo potpuno deplasirano - zaključuje Šimić.

U načelu, zaista, sve podsjeća na onu famoznu “razbojničku” Skupštinu iz 2010., kada je Zdravko Mamić potvrdio vlast, a Igor Štimac pravnim putem pokušavao dokazati nelegitimitet.

- Mi smo tada i dokazali da je jedan naš član, kojeg je korumpirana verifikacijska komisija izbacila te postavila drugoga, imao pravo biti tamo i odlučiti. Kasnije smo dobili mogućnost ići na Upravni sud, no s obzirom na to da bi cijeli postupak u duhu našeg sporog i neučinkovitog pravosuđa trajao pet, šest, sedam godina te da bi i nakon njegove odluke bilo nemoguće išta mijenjati, odustali smo - prisjeća se Štimac pa komentira:

- Nalaz Sportske inspekcije ništa ne znači. Na Skupštini je bio samo jedan kandidat, a spornih pet ili šest glasova ništa ne mijenjaju. Ovo su, ako me pitate, rogovi u vreći. Da se nešto željelo napraviti, tada bi se po nalogu vršio nadzor na samoj Skupštini. Ovako, vi ćete imati nešto za pisati, Dario će se bezuspješno nastaviti boriti, a karavane će prolaziti. Jedino mi je žao što se sve događa u času kada reprezentaciji i ljudima koji se bave samo nogometom sve ovo dolazi pred SP, kada je igračima nužan mir.

Linker
20. travanj 2024 11:52