Dietrich Mateschitz
 Clive Mason/Getty Images
PRONAŠAO 'RUPU' U PRAVILIMA

KAKO JE AUSTRIJSKI MILIJARDER HRVATSKOG PORIJEKLA 'PREVARIO' SISTEM? Njegovom projektu presudili hrvatski klubovi, ali sada je apsolutni hit

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 22. ožujak 2018. 13:26

Dietrich Mateschitz oduvijek je bio pobornik sporta. Austrijski multimilijarder hrvatskog podrijetla prvo se upustio u ekstremne sportove, te Formulu 1 u kojoj je četiri godine bio bez prave konkurencije. Nijemac Sebastian Vettel osvojio je u bolidu s logom popularnog energetskog pića četiri uzastopne titule prvaka, no velika Mateschitzeva ljubav je nogomet.

U Salzburgu je negdašnjeg posrnulog austrijskog prvoligaša uzeo pod svoju kontrolu 2005. godine i od tada osam puta bili su prvaci Austrije, a četiri su puta završili drugi. Osvojeno je i pet domaćih kupova, ali ostala je crna mrlja, a to je neulazak u Ligu prvaka. Čak deset puta zapeli su u kvalifikacijama, posljednje dvije godine presudili su im hrvatski klubovi, prvo Dinamo, a potom i Rijeka.

Ove sezone igraju briljantno, 33 utakmice su bez poraza, a u Europi su izbacili Borussiju Dortmund nanizavši ukupno 18 dvoboja bez poraza. Sve ovo što su napravili doći će na naplatu za sezonu i pol, naime, njihove dobre igre podignule su nacionalni koeficijent, pa će u sezoni 2019/20. austrijski prvak direktno u Ligu prvaka.

Dietrich Mateschitz
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Dietrich Mateschitz

Nju je Mateschitz osjetio ove sezone s drugim mu klubom, RB Leipzigom. Zapravo, na papiru to je jedini njegov klub, jer UEFA ne dozvoljava da u istom natjecanju sudjeluju klubovi koji u vlasništvu istog čovjeka ili grupacije. No, Mateschitz je doskočio tom problemu, formalno je izašao iz vlasničke strukture austrijskog kluba, sada je njegova tvrtka generalni sponzor.

I u Njemačkoj je imao problema s 50+1. Zbog zaštite tržišnog natjecanja klub može dobiti licencu za natjecanje samo ako glavni klub tj. udruga navijača na skupštini dioničara drži najmanje 50% + jedan glas (dakle ne dionice, nego glasove). Razlog uvođenja ovog pravila je sprečavanje velikim ulagačima mogućnost preuzimanja potpune kontrole nad profesionalnim nogometnim klubovima te iste udruge.

Mateschitz je pronašao rupu u tom propisu i Leipzig je zapravo u njegovu vlasništvu. A taj je klub od 2009. godine preskočio pet razreda njemačkog nogometa i u premijernoj bundesligaškoj sezoni osvojio je drugo mjesto i plasman u LP.

Da to nije slučajno potvrđuju rezultati i ove sezone, primjerice u tri su dana izbacili Zenit iz Europske lige i dobili Bayern, te su još uvijek kandidati za novi nastup u elitnom klupskom natjecanju. Jasno oba kluba usko surađuju, Leipzig iz Salzburga dovodi najkvalitetnije eksponate, primjerice Naby Keita stigao je 2016. za 24 milijuna €, a Gvinejac će sljedećeg ljeta otići u Liverpool koji ga je platio 65 milijuna.

Sezona iz snova mogla bi završiti finalnim obračunom u EL dva RB-a u Lyonu, kakva bi to tek bila priča.

Linker
18. travanj 2024 04:47