Vladimir Dugandzic / CROPIX
NA KORAK DO POLJUDA

KAKO JE HAJDUK OSTAO BEZ VEĆ POTPISANOG POJAČANJA Jedan od najvećih talenata i igrač kojeg su tražili baš svi preko noći je otišao u Srbiju

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. listopad 2019. 20:02

Na današnji dan prije 40 godina Hajduk je ostao bez pojačanja koje su željno iščekivali na Poljudu. Predrag Mijatović - u to vrijeme 20-godišnjak - bio je jedan od najvećih talenata jugoslavenske lige, zvijezda Budućnosti iz Titograda i igrač kojeg su željeli svi u ligi, ali najviše su zagrizli Hajduk i Partizan. Splićani su bili konkretniji i brži te su potpisali predugovor u kojem su sudjelovali Hajduk, Budućnost i Mijatović.

- Jurica Jerković bio je zadužen ispred Hajduka da ode u Titograd i posjeti Mijatovića. Jerković je u torbi imao i 50 tisuća njemačkih maraka kako bi odobrovoljio mladog igrača - prisjeća se Zdravko Reić, doajen sportskog novinarstva i dugogodišnji kroničar Hajduka.

Pola milijuna maraka

Mijatović je novce uzeo, potpisao predugovor, da bi nakon nekoliko dana sam otišao do Nogometnog saveza Jugoslavije i tražio da mu se dopusti potpis za Partizan.

- Javio se Predrag dežurnom tajniku Milanu Galiću i rekao mu da želi u Partizan, da odustaje od dogovora s Hajdukom - ispričao je za SN Ante Pavlović, u to vrijeme generalni tajnik NSJ-e te nastavio: - Galić mu je objasnio da Savez s tim nema veze i da se to mora riješiti na relaciji Hajduk - Budućnost - Mijatović.

Mijatović je navodno imao i ‘opravdan’ razlog zbog kojeg je želio odustati od potpisanog sporazuma. Njega, a i njegova oca Miodraga jako je razljutio Hajdukov kapetan Nenad Gračan koji je kao negdje privatno izjavio da im “mladi Peđa nije nužan, posebno ne za tako velike novce”.

dav
SN arhiva
Mijatović Hajduk

- Takvu izjavu nikada nikome nisam dao. Dapače, Predraga smatram izuzetno nadarenim igračem i upravo takav treba Hajduku. Vjerujem da bi na Poljudu u njemu dobili veliko pojačanje, a sam Mijatović sjajnu priliku za pun razvoj. Realno bi Predrag trebao postati lider Hajduka, jer ja sam otišao, a uskoro će otići i Asanović - pravdao se tada Gračan.

A Gračan je baš tih dana potpisao za španjolski Oviedo i dakako da mu mladi Mijatović sigurno nije bio na pameti. U javnosti se tada kalkulirao da se pravi razlog takvo preokreta skriva u nekih 500 tisuća njemačkih maraka.

Izgubili brojne bitke

Naime, Hajduk je navodno bio spreman u dovođenje MIjatovića utrošiti milijun maraka - što mladom igraču, što Budućnosti - ali je Partizan došao s 500 tisuća maraka više. I eto razloga za veliku aferu, iako je iskusni Ante Pavlović spuštao loptu na zemlju.

- Nema tu afere, posrijedi je stanovito nesnalaženje u agresivnijim tržišnim odnosima pa problemi izviru iz nedorađenih propisa. Očito ćemo morati uskladiti pravilnik o statusu i registraciji igrača s tim takozvanim predugovorima. Neupitno je da postoji sporazum između Hajduka i Budućnosti po kojem bi Predrag Mijatović u prosincu trebao postati igrač Hajduka. Taj je sporazum potvrđen u uredima NSJ.

dav
SN arhiva
Mijatović Hajduk

Mijatović je međutim bio izjavio da je dobio novu potvrdu, onu s kojom sada može u Partizan. Pavlović se opet branio...

- Mijatović sigurno nema potvrdu Saveza, jer to u ovom trenutku nije moguće. Postoji sporazum po kojem igrač može otići samo u Hajduk i nigdje više. Dakle, Mijatović bi mogao u Partizan samo ako prije toga raskine sporazum s Hajdukom. Dakako, u cijelu tu priču morala bi se uključiti i Budućnost s kojom Mijatović ima važeći ugovor. Propisi su sasvim jasni.

I koliko god propisi bili čvrsto na strani Hajduka, talentirani Mijatović ipak je iz Budućnosti otišao u Partizan, a ne na Poljud. Zdravko Reić dobro se sjeća tih dana.

- Najprije je važno naglasiti da je Predrag Mijatović bio navijač Hajduka i da je osobno želio doći na Poljud. Zato je potpisao sporazum te uzeo 50.000 maraka od Jurice Jerkovića. Međutim, nemojte zaboraviti da je tada već konac 1989. godine, da je politička klima u Jugoslaviji već bila nestabilna. Obitelji Mijatović mnogi su u njihovom okruženju objašnjavali da je Partizan daleko bolji izbor nego Hajduk, da je Beograd pametniji izbor nego Split. Na koncu je to prevagnulo, Predrag je Hajduku vratio tih 50.000 maraka, a Hajduk je bio nemoćan, unatoč potpisanom predugovoru.

Bio je to težak udarac za Hajduk koji je tih godina izgubio sve velike bitke koje je vodio kako bi doveo neko veliko pojačanje. Na Poljudu su žarko željeli Davora Šukera, ali on je završio u Dinamu, iako smo kasnije mogli pročitati da je za takav rasplet najzaslužniji bio Hajduk, jer se nećkao hoće li Osijeku uplatiti 250.000 maraka za Šukera.

Zvezda im sve uzela

Probao je Hajduk dovesti i Dragana Stojkovića iz niškog Radničkog, ali Piksiju je samo Crvena zvezda bila u glavi. Na meti Hajduka bio je i Dejan Savićević, suigrač Predraga Mijatovića u Budućnosti, ali i Savićević je odabrao Zvezdu. Tako je Mijatović ostao posljednji veliki talent jugoslavenskog nogometa za kojim je Hajduk posegnuo i ovaj je put sve napravio kako treba. No, tada su se umIješale više sile i Mijatović je završio u Partizanu.

Koliko su se u Splitu veselili Mijatoviću potvrdit će i ukupno 100 kilograma mandarina koje su mu navijači Hajduka poslali u Titograd u znak dobrodošlice.

NETHERLANDS - MAY 20:  CHAMPIONS LEAGUE 97/98 FINALE in AMSTERDAM; JUVENTUS TURIN - REAL MADRID 0:1; Predrag MIJATOVIC/REAL MADRID, Paolo MONTERO/TURIN  (Photo by Gerd Scheewel/Bongarts/Getty Images)
Gerd Scheewel/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Predrag Mijatović

- Predrag je 1994. godine došao u Valenciju pogledati utakmicu između Španjolske i Hrvatske u kojoj smo se mi pobijedili uz sjajnu igru. Mijatović je tada rekao da je došao vidjeti i pogledati neke svoje prijatelje, ali i da će navijati za Hrvatsku. Uvijek je bio i ostao korektan momak - zaključio je kolega Reić.

Mijatović je pak igrački svakako profitirao odlaskom u Partizan. U Beogradu je ostao tri godine da bi otišao u Valenciju u kojoj je imao tri sjajne godine prije nego što je doživio vrhunac karijere potpisavši za Real Madrid. Gdje bi mu karijera otišla da je ipak stigao na Poljud ionako nikada nećemo doznati...

Linker
24. travanj 2024 01:04