Dinamo zastava Ustaše
 Dean Mouhtaropoulos/Getty Images / Getty Images
NULTA STOPA TOLERANCIJE

KAKO JE SRBIJANSKI SECURITY MANAGER POMOGAO DINAMU U EUROPI Modri bi bili drastično kažnjeni zbog 'hrvatske zastave' da nije bilo 'reakcije sa strane'

HNS Dvodnevna konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u Puli pokazala koliko je kod nas u Hrvatskoj još uvijek teško riječi provesti u djelo. Jedan od gostiju konferencije bio je srbijanski security manager Vlado Glođović
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. svibanj 2019. 19:48

Načelno, dakle, svi su za nultu stopu tolerancije na nasilje. Da bi se svi oko toga usuglasili, nije trebalo ni organizirati konferenciju o sigurnosti na nogometnim terenima. Međutim, upravo je ta HNS-ova konferencija u ova dva dana u Puli pokazala koliko je kod nas još teško riječi provesti u djelo, koliko se teško obračunati s huliganima, s onima koji rade nerede i ponašaju se protupravno. U danima smo kad se bliži dolazak reprezentacije u Dalmaciju (Omiš) i kad se razgovara o tome da bi Hrvatska mogla kvalifikacije igrati u Splitu, a istovremeno se odnos prema HNS-a zaoštrava zbog pionirske utakmice.

Sve su to izazovi koji su pred HNS-om i cjelokupnom nogometnom javnošću, problema su svi svjesni, no idemo ih rješavati. Krivi su i mediji, dotaknuta je i ta tema, koji često potpiruju vatru i na neprihvatljiv način komentiraju neke huliganske “pothvate”, kriva je i loša infrastruktura, puno je tu faktora. I zato je dogovoreno da će ovakvih akcija i konferencija, pa možda i nekih okruglih stolova, da se pronađe način kako bi sigurnost na stadionima i oko njih bila još veća. I konačna poruka je jasna: Huligane treba isključiti sa stadiona!

- Moramo se u svemu još približiti UEFA-inim standardima. Recimo, samo jedan detalj, nama nedostaje zaštitara. Ali ne samo običnih zaštitara, već nogometnih zaštitara, koji su specijalizirani za taj posao. A da bismo do toga došli, moramo ih educirati, ali pitanje je tko je osposobljen za tu edukaciju - kaže Miroslav Marković, glavni HNS-ov čovjek za sigurnost, koji je ispričao rusko iskustvo s prošlogodišnjeg Mundijala.

Kako je srbijanski security manager pomogao Dinamu

Spominjali smo i jednog od gostiju konferencije, srbijanskog security managera Vladu Glođovića, koji će biti i security manager na finalu Lige prvaka.

Zanimljiv je ovom prilikom zbog nečeg drugog. On je, naime, pomogao i Dinamu ove sezone u Europi. Naime, on je obavljao dužnost “securityja” na utakmici u Bruxellesu protiv Anderlechta. Kad je na tribini s Dinamovim navijačima bila zastava sa zabranjenim znakovljem pa je Dinamu prijetila velika kazna, odnosno da povijesnu utakmicu za europsko proljeće protiv Spartaka iz Trnave igra pred praznim tribinama.

Međutim, pomoglo je Modrima to što je Krešimir Antolić, Dinamov čovjek zadužen za pitanja sigurnosti, urgirao kod navijača da maknu tu zastavu što su oni i učinili. A reagirao je kad mu je na tu zastavu na vrijeme ukazao spomenuti Glođović. Dinamova reakcija uzeta je kasnije kao olakotna okolnost (poduzeo je klub mjere da se zastava makne) i protiv Spartaka je bila zatvorena samo sjeverna tribina, a ne čitav stadion.

UEFA probleme rješava na način da kažnjava klubove. Ne ulaze UEFA-ini promatrači, redari i suci u to je li neki pozdrav povijestan i dopušten ili neprimjeren, je li “ubij” i “zgazi” samo folklor, je li “Cigane” i “Srbine”, “Tovare” i “Purgeru” doslovna uvreda ili preneseno značenje. UEFA sve parole koje izazivaju ikakvu dvojbu ili imaju i potencijalno kakvu političku ili poruku mržnje rješava jednako - kaznom klubu ili pojedincu! Ne ulazeći u detalje državnog zakonodavstva. E, to znači, nulta stopa tolerancije!

- Bilo je to po pitanju sigurnosti najbolje organizirano natjecanje - kazao je Marković, ističući Fan ID sjajnim “izumom”, koji je ipak na kraju imao i nekoliko mana. Međutim, činjenica jest da Rusija neke stvari može rješavati na način kako europske države ne mogu.

Poslana savršena slika

- Rusi su za vrijeme SP-a riješili pitanje huligana, nije ih bilo. Iako nitko ne zna točno kako, ja želim vjerovati da tu nije netko nekome davao novac. Međutim, čim je SP završio huligani su se opet pojavili na prvim utakmicama ruskih prvoligaša. Tako da Rusija nije riješila taj problem za stalno, već samo u vrijeme Mundijala. Da bi se svijetu poslala savršena slika Rusije, sigurne destinacije i sigurnih stadiona. Što je u to vrijeme i bila.

Deauville, Francuska, 180616.
Poms pole omnis sport dvorana. 
Konferencija za medije hrvatskih nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Miroslav Markovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Onda je Marković otkrio i jedan detalj koji je pokazao kako su to Rusi radili.

- Nedavno smo dobili informaciju da su tijekom SP-a Rusi imali čak 4000 intervencija zbog dronova. Nije ih, vjerojatno, puno bilo vezano za potencijalni neki teroristički ili huliganski čin. A zbog tih dronova puno je ljudi i uhićeno. Ali, ono što hoću reći jest da je Rusija blokirala sve informacije o bilo kojem incidentu, nije se o tome moglo ništa čuti. A na takav je način teško raditi na Zapadu, ipak vrijede drugačija pravila i zakoni i nije lako primijeniti ruski princip - tvrdi Marković.

Primjerice, svi podaci o svim navijačima koji su došli u Rusiju i izvadili Fan ID pohranila je i tajna služba FSB-a, nasljednica KGB-a. Nezamislivo u državama u kojima vrijede, primjerice, zakoni o zaštiti osobnih podataka.

- Ajmo naše sportske uspjehe pratiti isto takvim sigurnosnim uspjesima - poručio je Marković i apelirao na sve one koji mogu pomoći na tom planu.

- Iduće godine Europsko prvenstvo igra se na čitavom kontinentu, najbliži grad nam je Budimpešta. Pred nama su i kvalifikacijske utakmica, ta moguća u Splitu koja je, kažem, veliki izazov.

Kompleksna tema

Uzburkala se i rasprava oko uloge medija. Kako mediji trebaju reagirati u slučaju huliganskog ponašanja, govora mržnje? Trebaju li izvještavati da se to događa ili ignorirati, jer i samim nabrajanjem tih incidenata i prikazivanjem, recimo, bakljade i pirotehnike, potiču te radnje i sudjeluju u incidentima? Kao što i sami klubovi ponekad, pa i u ovom slučaju pionirskog finala i nakon njega, potenciraju nasilje i mržnju.

Uglavnom, vrlo kompleksna tema, puno je tu posla, puno stvari koje bi trebalo definirati, stvari početi rješavati. Recimo, ima slučajeva kad sud u jednom gradu na isti incident gleda kao prekršaj, u drugom kao kazneno djelo, presude se razlikuju. Nema kao u Rusiji “dekreta”. I još puno detalja koji pokazuju kako je uistinu treba i na ovoj temi dobro zasukati rukave.

Linker
24. travanj 2024 14:22