REUTERS/Matthias Rietschel
EUROPSKI NOGOMET

KÖLN IZBORIO PLASMAN U BUNDESLIGU NAKON SAMO JEDNE DRUGOLIGAŠKE SEZONE Bivši Srnin klub osigurao 12. naslov prvaka, Baselu švicarski Kup

Piše: HinaObjavljeno: 19. svibanj 2019. 22:31

Nogometaši Kolna i Paderborna izborili su plasman u elitni razred njemačkog nogometa dok će Union Berlin put u prvu ligu tražiti u dodatnim kvalifikacijama protiv Stuttgarta.

Koln je i prije zadnjeg kola osigurao povratak u prvu ligu nakon samo jedne drugoligaške sezone, dok se Paderborn vraća u elitu prvi put nakon 2015. godine premda je u zadnjem kolu upisao poraz od Dynamo Dresdena 1-3.

To nije iskoristio Union Berlin odigravši 2-2 protiv Bochuma. Međutim, momčad iz Berlina će imati još jednu priliku za plasman u Bundesligu u kojoj nikada nije igrala nakon njemačkog ujedinjenja.

Jedan od najvećih favorita za plasman u prvu ligu, HSV na koncu je tek četvrti. Momčad iz Hamburga je početkom ožujka držala drugo mjesto, no potom je nanizala osam kola bez pobjede pri čemu je upisala pet poraza i potonula na ljestvici.

Uoči posljednjeg kola Paderborn je držao drugu poziciju sa 57 bodova, dok je Union Berlin imao bod manje i nadao se kiksu svog suparnika. I dočekao ga je. Paderborn je neočekivano izgubio na gostovanju kod Dynama iz Dresdena 1-3, no Union Berlin to nije uspio iskoristiti odigravši nedovoljnih 2-2 kod Bochuma.

Na koncu su obje momčadi zaključile sezonu sa po 57 bodova, ali je Paderborn imao za pet golova bolju razliku pogodaka.

Iz lige su ispali Magdeburg i Duisburg, dok će Ingolstadt igrati u dodatnim kvalifikacijama protiv trećeplasirane ekipe treće lige Wehen Wiesbadena.

Baselu Švicarski kup

Nogometaši Basela pobjednici su Švicarskog kupa za ovu sezonu, oni su u finalu u Bernu svladali Thun sa 2-1 (1-0).

Pogotke za Basel postigli su Ajeti (24') i Frei (77'), a Sorgić (81') je smanjio na konačnih 2-1.

Za Basel je ovo 13. trofej u Kupu, dok je Thun i dalje bez trofeja u svojoj 121-godišnjoj povijesti. Ovo je Thunu bio drugi nastup u finalu i drugi poraz, 1955. je izgubio od La Chaux-de-Fondsa.

Šahtaru 12. naslov prvaka Ukrajine

Nogometaši Šahtara iz Donecka osvojili su 12. naslov prvaka Ukrajine, a treći zaredom tri kola prije kraja prvenstva zahvaljujući 1-0 (1-0) pobjedi na gostovanju kod Zarje u Zaporožju.

Gol za naslov postigao je Junior Moraes u 11. minuti.

Šahtar sada ima 76 bodova, nedostižnih 11 više od drugog Dinama iz Kijeva.

Linker
16. travanj 2024 15:09