Foto: Goran Mehkek / CROPIX
DILEMA IZ SNOVA

KOME JE UOPĆE MOGLO PASTI NA PAMET DA ĆE U DINAMO STIĆI KAPETAN BARCELONE, A SAD VEĆ KUCA NA VRATA DVIJE MEGAREPREZENTACIJE 'Sve je moguće'

DANI OLMO Maksimirski Katalonac, u izboru španjolskih stručnjaka među 33 najbolja mlada igrača do 21 godine, otvorio prostor za promišljanje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. ožujak 2018. 09:17

Nećemo otkriti toplu vodu kad kažemo da je Dani Olmo uz El Arabija Hillala Soudanija postao glavna poluga Dinamove napadačke igre. U Maksimiru će kazati kako je najbolji recept za pogodak “Dani plus Soudani”. Zgodno se rimuje, zar ne? Eto, prošlo je već četiri godine kako je Olmo stigao u maksimirske dvore. Bio je to jedan od svakako najnevjerojatnijih transfera u povijesti Dinama. Zašto? Pa kome bi uopće moglo pasti napamet da će u zagrebački klub stići tadašnji kapetan kadeta Barcelone? Zar nije neshvatljivo da velika Barca jednog od svojih najboljih mladih igrača iz La Masije šalje u neki hrvatski klub?

A koliko Španjolci drže do Olma, najbolje će pokazati činjenica da je nedavno objavljena lista najboljih mladih igrača Španjolske. Na španjolskom draftu izbornici svih mladih reprezentacija i ostali najveći španjolski stručnjaci izabrali su ga među 33 najbolja mlada igrača do 21 godine, točnije u “srebrnu” momčad?

Motivacija više

Koliko mu to znači?

- Znam za taj izbor i mogu samo reći da mi je jako bilo drago što sam uvršten na taj popis. To mi je samo motivacija više da nastavim ovim putem. Možemo kazati da je to jedna stepenica na putu koji je još dugačak. Bilo mi je zaista lijepo vidjeti se na toj listi među svim tim mladim španjolskim talentima. To znači da se u Španjolskoj prate moje igre u Hrvatskoj, da sam stalno u fokusu.

Uz Manchester City, Juventus i Köln, Dinamo je zahvaljujući vama jedni strani klub iz kojeg dolaze najbolji mladi španjolski igrači? Je li to velika stvar za Dinamo?

- Nadam se da jest. I da tako misle naši navijači i vodstvo kluba. Na neki način mi je to i osobna zadovoljština te pokazatelj da sam bio u pravu kada sam se odlučio na dolazak u Zagreb. Očito sam prije četiri godine napravio sjajan potez.

Olmo je poseban igrač koji je iskoristiv na različitim pozicijama i sustavima igre. Može igrati na obje krilne pozicije, a isto tako i ulogu polušpice. Super funkcionira u duetu s još jednim maksimirskim draguljem Nikolom Morom, te s Bornom Sosom kad igra ne lijevoj strani, što uglavnom i čini. Sosa je također sklon kombinatorici, pa se tako taj mlađahni dvojac sjajno nadopunjuje.

Kad smo već kod priče o tome koliko ga prate u Španjolskoj, pitali smo Danija je li u kontaktu sa španjolskim izbornikom U-21 reprezentacije?

- Nismo u kontaktu, ali se nadam da izbornik prati moje igre i da će mi poslati poziv kada bude smatrao da sam mu potreban. Bit ću spreman.

Možda smo mogli i bez ovog pitanja, ali ipak smo malo željeli provjeriti razmišljanja mladog dinamovca. S obzirom na to da je jedan od najboljih igrača HNL-a, može li se dogoditi da ga izbornik A vrste pozove za SP u Rusiji, na neki širi popis? Kad smo postavili to pitanje, mislili smo na španjolskog izbornika, ne na Zlatka Dalića... Ali Dani očito nije mislio samo na španjolskog izbornika...

- Mislite li za Hrvatsku ili za Španjolsku? Smatram kako je sve moguće, pogotovo u nogometu. No, ne želim ići tako daleko. Idem korak po korak pa ćemo vidjeti kamo će me to dovesti.

Zanimljiv odgovor, zar ne? Kad smo htjeli čuti detaljnije objašnjenje, samo se nasmijao. Ništa više nije želio dodati na tu temu. Eto prilike za špekulacije, zar ne? Koliko mi znamo, odnosno barem mislimo da znamo, Olmu je bila želja igrati za Španjolsku. No eto, ovakav odgovor otvara prostor za neka druga promišljanja... Budući da neće govoriti o tome, nema smisla momka forsirati. Ali kad smo već na toj temi, pitali smo ga kako ide s dobivanjem hrvatskog državljanstva?

- To je u procesu...

Dobio što sam tražio

Olmo je poput većine španjolskih nogometaša tehnički verziran igrač, eksplozivan, s pozitivnom agresijom u igri. Kvalitetan je na planu trke i izdržljivosti, lakoćom osvaja tzv. ničije lopte. S obzirom na to da je u plavi dom došao vrlo mlad, može se zaključiti da je mnogo toga naučio i u Dinamovoj školi.

- Da, to je točno. Pokazuje se da sam u Dinamu dobio što sam tražio, a nadam se da su i u klubu zadovoljni mojim igrama.

S obzirom na sjajno primanje i predaju lopte, dribling, završno dodavanje i jako dobar udarac, misli li da bi danas, da nije došao u Dinamo, možda bio u rosteru seniora Barce?

- Ma, nikada ne znate što bi bilo kad bi bilo. No to nećemo nikada saznati pa nema smisla razbijati glavu.

Barcelona vas je svojevremeno željela vratiti, shvatili su kako su olako dopustili vaš dolazak u Dinamo. Kako ste tada razmišljali, je li vam prošlo glavom da se vratite u svoj bivši klub?

- Bilo mi je drago što me Barca želi vratiti, ali ni u jednom trenutku nisam pomišljao na odlazak iz Dinama. Izabrao sam svoj put na kojem sam sretan i zadovoljan.

Ipak, razmišljate li da se jednog dana vratite u Barcelonu? Možda transferom baš iz Dinama?

- Naravno da razmišljam, to je normalno, Barcelona je to, klub mog djetinjstva, moje rane mladosti, ali vidjet ćemo što nosi budućnost.

Biste li ikad mogli zaigrati za Real iz Madrida s obzirom na to da ste Katalonac?

- Real Madrid je veliki klub, jedan od dva najveća u Španjolskoj i ne postoji igrač koji bi bio imun na poziv Reala. Odgovorit ću vam ako dođe poziv, ha-ha...

Hoće li Barca osvojiti naslov prvaka Španjolske?

- Prednost od sedam bodova je zaista velika i teško da će to Barcelona ispustiti do kraja, ali treba biti oprezan do kraja. Još je puno bodova u igri.

Tko će osvojiti Ligu prvaka?

- Puno je kvalitetnih momčadi od kojih svaka može doći do kraja. Zaista ne bih ulazio u takve prognoze.

Zima? Snalazim se...

Tko će biti bolji u Rusiji, Hrvatska ili Španjolska?

- Nadam se da ćemo to vidjeti u finalu. Ne prije.

Tko je trener po vašem ukusu? Guardiola, Zidane, Valverde?

- Tri velika imena s tri različite trenerske filozofije. Nijanse ih razlikuju.

Jeste li se kao Španjolac privikli na ove teške terene i niske temperature u Hrvatskoj?

- Prvi put igram i treniram u ovakvim uvjetima pa je i meni malo čudno, ali snalazim se nekako. U svakom slučaju, zanimljivo iskustvo za koje se nadam da neće trajati dugo.

Hoće li Dinamo osvojiti duplu krunu?

- Kakav bi to bio igrač koji ne vjeruje da njegova momčad može otići do kraja u svakom natjecanju u kojem nastupamo. No, dok matematika ne odigra svoje, neću ništa prognozirati - zaključio je Olmo.

Linker
18. travanj 2024 15:31