Marco Rosi/Getty Images
KONDICIJSKA PRIPREMA SPORTAŠA

KONDICIJSKI TRENER JUVENTUSA STIGAO U ZAGREB I OTKRIO DYBALINU TAJNU 'Mandžukić i Ronaldo su sjajni igrači, Juventus može biti sretan što ih ima'

DUCCIO FERRARI BRAVO Kondicijski trener torinskog velikana gost 17. međunarodne konferencije Kondicijska priprema sportaša u Zagrebu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 24. veljača 2019. 14:08

Kineziološki fakultet u Zagrebu u protekla je dva dana bio domaćin sportske tribine na 17. međunarodnoj konferenciji na kojoj je glavna tema kondicijska priprema sportaša.

Nakon što su svoja iskustva prisutnima podijelili proslavljeni hrvatski sportaši Dario Šimić, Mirko Filipović, Dino Rađa, Zoran Primorac i Perica Bukić, jučer je svoja iskustva iznio i kondicijski trener Juventusa Duccio Ferrari Bravo. Juve je gigant europskog i svjetskog nogometa, a jedna od glavnih stepenica na putu do mnogobrojnih uspjeha Stare dame iz Torina svakako je kondicijski dril koji se provodi u vrhunski opremljenom Juventusovu trening-centru.

Dybalina tajna

Do najsitnijih detalja radi se na fizičkoj pripremi svih klupskih uzrasta, od najmlađih, dječaka od 7 godina, pa do prve momčadi. Posebna se pažnja kada je u pitanju najvažniji kadar Juventusa poklanja vježbama snage, rastezanjima i promjeni smjera kretanja, s načelom da je najvažnija kvaliteta, a ne kvantiteta, sva su ta znanja primijenjena na utakmicama Serie A, kao i na treninzima u kampu, s kojih su prikazane snimke zvijezdi Juventusa Cristiana Ronalda, Paula Dybale, Leonarda Bonuccija i Giorgija Chiellinija. Prikazani su golovi Dybale u kojem je najvažniji trenutak prije postizanja pogodaka bila upravo promjena smjera kretanja.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX
Duccio Ferrari Bravo

Više od 20 kondicijskih trenera svakodnevno prenosi svoja znanja u klubu iz Torina, u kojem gotovo svaki dan - računajući sve uzraste Juventusa - trenira gotovo 500 igrača. Plan treninga razrađen je do najsitnijih detalja, a posebno se vodi računa da se napori nogometaša povećavaju postupno, radi prevencije težih ozljeda.

Brojni uglednici

Iako prema klupskim pravilima ne smije govoriti o fizičkoj spremi igrača prve momčadi, Bravo nije propustio spomenuti važnost Marija Mandžukića i Cristiana Ronalda za torinski klub.

- Oni su sjajni igrači i Juventus je sretan što ih ima - istaknuo je Bravo.

Predavanje kondicijskog trenera Juventusa nisu propustili ni Vatroslav Mihačić, Luka Radman i brojni studenti Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a velik pljesak okupljenih zaslužio je i neuništivi počasni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

- Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i korisno. Ima i nekih sličnosti kada se uspoređuju treninzi Juventusa i reprezentacije Hrvatske, a posebna pažnja mora se pokloniti mlađim uzrastima jer od njih sve počinje - zaključio je Srebrić.

Linker
26. travanj 2024 16:30