Reuters, Getty Images, sn ilustracija
NEMA VIŠE EMOCIJA

KONTROVERZNA IDEJA IZAZVALA POTRES U SVIJETU NOGOMETA, I HRVATSKI STRUČNJACI USTALI NA NOGE 'Ovo je čista arogancija, riječ je samo o novcu!'

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 05. studeni 2018. 09:04

Čini se da se spremaju velike promjene u europskom nogometu, koje će uzburkati strasti među klubovima. Football Leaks još je jednom uzdrmao nogometni svijet...

Der Spiegel je, sukladno dokumentima koje je dobio od Football Leaksa, prenio kako su europski velikani spremni 2021. godine osnovati svoju, tzv. Superligu. Dakle, prema njihovim tvrdnjama 11 je klubova već napravilo plan te kako je mnogi zovu “Lige teškaša”. Ligu bi činilo 11 klubova osnivača i pet gostiju, a osnivači bi bili zaštićeni od ispadanja i imali bi zajamčena mjesta u ligi sljedećih 20 godina. Još nije poznato znači li osnivanje Superlige gašenje Lige prvaka, ali ako do toga dođe LP će sigurno izgubiti na značaju.

Samo zamislite...

Okrenuli smo jučer broj Jurice Vranješa kako bismo čuli njegov komentar:

- Ne znam kako ovi drugi klubovi gledaju na sve to, tipa United, City... Međutim, znam što Bayern misli, očigledno je da nemaju konkurenciju u domaćem prvenstvu. Sukladno tome, kada dođu do četvrtfinala, polufinala Lige prvaka “puknu”. Stoga vjerujem da su oni za tu Superligu. Isto tako, vidite koliko se novca vrti u Ligi prvaka, a sada zamislite kako bi bilo da zbilja osnuju spomenutu ligu - započeo je Vranješ, a onda je nastavio:

REUTERS/Thierry Roge REUTERS
REUTERS

Bez iznenađenja

- Ipak, nisam siguran hoće li to u Njemačkoj proći, ne vjerujem da će ostali pristati, izgubio bi se draž Bundeslige.

Dođe li do toga, u podređenom bi se položaju našli manji klubovi. Vi ste, primjerice, bili na klupi Bayera iz Leverkusena u finalu Lige prvaka protiv Real Madrida, takve stvari onda više nećemo gledati.

- Ne bismo više svjedočili iznenađenjima gdje manji klub “klepi” nekog velikana. No, vidi se to i u Ligi prvaka, gdje Benfica, PSV, pa čak i Napoli recimo dođu do osmine finala ili četvrtfinala, što im bude plafon. Sve u svemu. moj je zaključak je da se ovo radi samo iz financijskih razloga. Tu će, ako se obistine ove najave, priljev novca biti nekoliko puta veći nego sada, a kako će to sve izgledati tek nam predstoji vidjeti - završio je Vranješ.

Branko Strupar nije oduševljen ovom idejom te se iskreno nada da toga neće doći.

- Osobno mi je uvijek drže kad netko manji svlada veliki klub. Smatram da nije u redu prema klubovima manjeg renomea, zaslužili su da budu u društvu europske elite. Zato je i služila Liga prvaka, ovo meni djeluje arogantno. Znamo odavno da je nogomet čisti biznis, nema emocija - rekao je Strupar, a onda je dodao:

Udarac i na domaće lige

- Nogomet bi izgubio na romantici, također bi onda domaća prvenstva bila u problemu. Naime, članovi te Superlige bi onda u svojim prvenstvima možda igrali s rezervnim sastavima čuvajući se za šlagere s Barcom, PSG-om i ostalima. Mislim da bi u tom slučaju više bilo nezadovoljnih sudionika nego zadovoljnih.

Kada biste tražili pozitivne strane u svemu tome, što biste našli?

- Ne znam, naravno da bi bilo atraktivno, no po meni ne bi bilo pravedno. Ali, to gledamo i na proljeće u Ligi prvaka, budu fenomenalne utakmice. Osobno ne bih ništa mijenjao, ponavljam, nije pravedno da se ostali zadovolje samo mrvicama.

PSG i City treba izbaciti iz Lige prvaka

Raspisali su se svjetski mediji o velikom skandalu, španjolska Marca je primjerice skoro cijelu svoju naslovnicu posvetila otkriću kojeg je prvi plasirao Der Spiegel. Fotografije Infantina i Platinija i grbovi Paris SG-a i Manchester Cityja su u prvom planu naslovnice, s tekstom u kojem se UEFA proziva da je dozvolila financijske malverzacije moćnim klubovima. I drugi španjolski mediji bavili su se aferom, ali Marca ipak prednjači.

- Odmah treba povući konkretne korake. Na primjer, treba li izbaciti PSG i City iz Lige prvaka? Prvo to i onda treba vidjeti što dalje - vrlo oštro u svom komentaru piše kolumnist Marce Juan Ignacio Gallardo, koji je pohvalio predsjednika La Lige Javiera Tebasa, jer je za razliku od većine nogometnih moćnika već javno prozivao UEFA-u zbog kršenja Financijskog Fair-playa kojeg je sama uvela. I talijanska La Gazzetta dello Sport piše u sličnom stilu, također je aferi posvetila velik prostor na naslovnici, s time da su uz Infantina i Platinija objavljene i fotografije prvih ljudi francuskog i engleskog kluba.

PSG je zauzeo i glavninu naslovnice francuskog L’Equipea, no prvenstveno zbog ligaške pobjede Parižana protiv Lillea. Nije ugledni list sakrio aferu, na naslovnici se ona spominje u jednoj rečenici, a potom su joj posvetili tri stranice.

I engleski mediji dali su jak tretman skandalu. Dok L’Equipe u prvi plan stavlja Paris SG, na Otoku se ističe nepravilnost poslovanja Manchester Cityja, ali, za razliku od većine ostalih europskih tiskovina u kojima je to tek sporedna tema, Englezi su posebno istaknuli i plan jakih europskih klubova da pokrenu novo natjecanje, Superligu.

Linker
19. travanj 2024 11:35