Screenshot/Youtube

ODLAZAK LEGENDE

LEGENDA JUGOSLAVENSKOG NOGOMETA IZGUBILA NAJVAŽNIJU BITKU Umro je Todor Veselinović - čovjek koji je pisao najslavnije stranice ex-reprezentacije

AUTOR:
  • Sportske novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 18.05.2017. u 17:49

 • Umro je Todor Veselinović, jedna od najvećih legendi srpskog i nekadašnjeg jugoslavenskog nogometa.

  Veselinović je umro u glavnom grčkom gradu Ateni, u 87. godini života, nakon što mu je pozlilo u travnju. Tamo se nalazio na jedinici intenzivne njege, ali pomoći nažalost nije bilo.

  'Toza' je prve nogometne korake napravio u Vojvodini, odnosno rodnom Novom Sadu, a kasnije brani boje beogradskog Partizana, talijanske Sampdorije i austrijske Vienne. Četiri je puta bio najbolji strijelac prvenstva, a za Vojvodini je postigao 126 pogodaka, što je i klupski rekord. Uspješan je bio i pod nacionalnim stijegom, za reprezentaciju je zabio 28 golova u 36 nastupa, čak 0.76 po utakmici, što je najbolji prosjek u povijesti nekadašnje države.

   

  Veselinović se pokazao uspješnim i kao trener, vodio je reprezentaciju u utakmici Jugoslavija-Bugarska (3:2), igranoj u Splitu, a koja će zauvijek ostati zapamćena po pogotku Radanovića u doslovno zadnjim sekundama i komentaru sportskog komentatora Mladena Delića 'Ljudi moji, ma je li to moguće'.

   

  Jugoslavija se plasirala na EURO 1984. godine u Francuskoj, ali nije prošla u polufinale, a 'Toza' se kasnije okušao u Turskoj gdje je s uspjehom vodio Fenerbahče i osvojio naslov prvaka s njima 1985. i 1989. godine.