Tomislav Kristo / Hanza Media / Hanza Media
EKSKLUZIVNO ZA SPORTSKE

LEGENDARNI ARGENTINAC PONOVNO U ZAGREBU 'Da sam imao Luku Modrića, Dinamo bi na proljeće igrao Ligu prvaka i ne znam gdje bi mu bio kraj!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. srpanj 2017. 15:26

Legendarni Argentinac Osvaldo Ardiles navratio je u Zagreb. Stigao je u društvu supruge, te još jednog bivšeg velikog nogometaša Paula Millera, čovjeka koji je za Tottenham odigrao 208. utakmica. Paul je također stigao u društvu supruge.

Sigurno znate da je Ardiles bio trener Dinama 1999. godine, da je ostvario najbolji rezultat Modrih u Ligi prvaka te godine odigravši 0:0 s Manchester Unitedom na kultnom Old Traffordu. A trenirao je još Newcastle, West Bromwich Albion, Tottenham, japanske, meksičke, židovske i arapske klubove.

Što je navelo Ardilesa da iz Londona dođe do Zagreba? Došao je u posjet svojim velikim prijateljima, Mladenu Petreskom i Tomislavu Golemcu. To su ljudi koji su se o njemu brinuli kad je preuzeo Dinamo, a njihovo prijateljstvo zadržalo se do današnjih dana.

Osvaldo Ardiles
Davor Pongracic / Hanza Media / Hanza Media

Tko zna, možda je to bila samo kurtoazija, ali kad smo se našli, rekao je da se sjeća vašeg reportera, iako je od našeg posljednjeg susreta prošlo 18 godina. Bili smo skupa na ljetnim pripremama Dinama te davne godine, prvo u švicarskom Balhstalu, nakon toga u njemačkom Oberstaufenu.

A našli smo se u Apetitlihu, šarmantno uređenom restoranu na Kvatriću, na adresi Jakova Gotovca 2. Taj “cool” restoran nudi tradicionalnu domaću hranu pripremljenu prema starozagrebačkim receptima. Zašto baš Apetitlih?

- Kad sam te 1999. godine bio trener Dinama, jedno jelo posebno me oduševilo. Bio je to buncek! Rekao sam svojim prijateljima da svakako želim jesti buncek i oni su mi predložili ovaj restoran - kazao je Ardiles koji je bio vrlo srdačan i raspoložen.

Osvaldo Ardiles
Hanza Media / Hanza Media

Kakve vas to emocije tako vežu uz Zagreb i Dinamo?

- Prekrasne. Vjerujte, uvijek se sjećam tih dana, bili su zaista posebni, a to ne govorim iz kurtoazije. Kad sam otišao iz Dinama, još mnogo godina nakon toga pratio sam Dinamove nastupe, rezultate. Naravno, najviše se sjećam igara u Ligi prvaka. Iako znam da svi govore o onoj utakmici s Manchester Unitedom na Old Traffordu, meni je najviše u sjećanju ostala ona utakmica u Budimpešti, kad smo pobijedili MTK s 2:0 te se plasirali u Ligu prvaka. Prva utakmica u Zagrebu je završila 0:0... U Budimpešti je Josip Šimić zabio oba pogotka, ime i prezime tog mladića zaista će mi uvijek ostati u sjećanju. Bila je to teška utakmica, ali mi smo na kraju pobijedili. Bila je to fenomenalna večer, meni najdraža kao trenera Dinama. Druga po redu prekrasna večer bila je ona na Old Traffordu, kad smo s Manchester Unitedom odigrali 0:0.

Da, kad se sjetimo te utakmice, onda zaista naviru sjećanja. Dinamo je totalno iznenadio momke Alexa Fergusona. Ladić je branio fenomenalno, a Daniel Šarić, Mario Cvitanović, Mario Tokić, Goran Jurić, Stjepan Tomas, Krunoslav Jurčić, Tomislav Rukavina, Igor Bišćan, Edin Mujčin, Josip Šimić te momci koji su ušli kasnije Mihael Mikić, Tomo Šokota i Miljenko Mumlek sakrili su loptu velikom Manchester Unitedu. David Beckham, Paul Scholes, Andy Cole, Dwight Yorke, Ryan Giggs, Teddy Sheringham i društvo nisu znali što im se događa... Tamo neki klub iz Hrvatske održao im je nogometnu lekciju u Kazalištu snova.

Pročitao sam negdje da ste bili kandidat za trenera Tottenhama u vrijeme dok je tamo igrao Luka Modrić?

- Ne, to su bile samo špekulacije. Znate kako to ide u medijima. Da, pisalo se o tome u Engleskoj, ali ne, nikada nije došlo do takvih razgovora, nisam tada bio kandidat za klupu Spursa. Ja sam svoju karijeru trenera u Tottenhamu završio 1994. godine. Kad je u Tottenhamu bio Modrić, nisam bio u kombinacijama.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Pratite li karijeru Luke Modrića?

- Naravno... Radi se o sjajnom nogometašu. On je jedan od najvažnijih igrača Reala, prvaka Europe. Užitak ga je gledati, uživati u njegovim igrama. Bio je fenomenalan u Tottenhamu, također jedan od najboljih, radi se o veznom igraču nevjerojatnog potencijala, ogromne kvalitete.

Da ste u svoje vrijeme imali Luku Modrića u momčadi, biste li prošli skupinu Lige prvaka u kojoj su tada bili Manchester United, Marseille i Sturm?

- Definitivno! Da sam tada u momčadi imao Modrića, prošli bismo skupinu i na proljeće igrali Ligu prvaka! I nisam siguran gdje bi nam bio kraj! Bili smo tada jaki u veznoj liniji, ali da mi je još bio Modrić, onda bismo zaista bili europski moćna momčad.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
19. travanj 2024 03:51