Getty Images
SUKOB U NACIONALNOJ VRSTI

LEGENDARNI IZBORNIK ŽRTVOVAN ZBOG BARCELONINE ZVIJEZDE? Bili su u konfliktu, otkaz je dobio karizmatični šef, a uslijedile su razne teorije

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. kolovoz 2017. 11:59

Čim je pao Fatih Terim, bilo je jasno da je Arda Turan na čekiranju karte za povratak. Najbolji turski igrač već duže nema mira u reprezentaciji, ali Rumunj Mircea Lucescu je itekako dobar psiholog i ekspresno je dobio njegovo - da.

Tomislav Rogić, trener vratara koji je radio s Lucescuom u Šahtaru i Zenitu, to je i najavio:

- Znao sam da će ga slomiti, Lucescu je čovjek koji okuplja ljude, koristi sve resurse, ne bi se odrekao Arde.

No, Rogić s njim neće biti u turskoj nacionalnoj vrsti.

Vrludanje Saveza

- Zvao me Lucescu, ali od nas petorice koje je imao u stožeru samo jednog može uzeti u reprezentaciju, tako je tražio turski Savez, koji ima dugogodišnje trenera golmana. Kazao mi je “da je klub, bilo bi drugačije” - rekao nam je Rogić.

Tako negdašnji čuvar mreže Zadra neće morati protiv Vatrenih, ali Arda će prijetiti u Eskisehiru. Pojedini komentatori nisu oduševrljeni vrludanjem turskog saveza jer nogometaš Barcelone se već drugi put reaktivirao. Prvo ga je Fatih Terim izbacio iz nacionalne vrste, s još skupinom igrača, kružila je priča da su tražili premije na Euru u Francuskoj koje im Savez nije htio isplatiti. S mladom ekipom u Zagrebu je uzeo bod, pa ih rehabilitirao nakon pritiska rezultata, javnosti, a neki će reći predsjednika Erdogana. U studenom 2016. ponovno je bio u nacionalnom dresu na susretu s Kosovom, pa potom i u ožujku ove godine s Finskom. Međutim, zamračilo mu se pred očima u skopskoj zračnoj luci nakon prijateljskog ogleda s Makedonijom 5. lipnja, uhvatio je za vrat novinara koji je objavio kako je Arda tražio lovu.

Prijetnja novinaru

- Reci mi, Bilale Mese, jesi li bio s nama kad se pričalo o bonusima? Kome sam tražio novac? Govori. Hajde. Tko te natjerao da napišeš to? Kakva je ovo zemlja koja ti dozvoljava da uđeš u ovaj avion. Od koga sam tražio novac? Kurvin sine! Prije ću napustiti nogomet nego dozvoliti nekome da kaže bilo što o mojoj časti ili obitelji. Tvoj šef je Demirören. Ti si iz novina koje kontrolira Savez - raspisali su se mediji da je vikao Arda.

Odmah je ponovno izbačen, pa se sam oglasio da završava reprezentativnu karijeru.

- Ne žalim zbog onoga što se dogodilo, osjećam se slobodan kao ptica. Volim svoju zemlju, ali ovo je kraj - objavio je.

Nije igrao s Kosovom 11. lipnja, a eto, čim nema Terima, Arda je opet tu. Kako li je samo izgladio s predsjednikom Saveza kojeg je optužio?

- Ponovno sam razmotrio svoju odluku nakon razgovora s novim izbornikom Lucescuom. Nogometašima mora biti čast igrati za reprezentaciju - napisao je ofenzivac Barcelone na Twitteru.

- Opet ću igrati za Tursku, želim biti u reprezentaciji s prijateljima.

Čeka ga kazna

Ispada da je Terim bio glavni problem, da je zbog njega bio tanjih živaca, što se zapravo naslućivalo. Čak neki idu toliko daleko da kažu kako se Turci ne bi ni riješili karizmatičnog stručnjaka, ma kakav incident napravio, da u pozadini nije bio Turan. I da je Terim žrtvovan. Kako god bilo, može se raditi spletke i tražiti konspiracija na više strana, njihova nacionalna vrsta je pojačana.

Predsjednik Yildirim Demorören na kraju će reći kako Ardu čeka kazna, ali se ona ne odnosi na zabranu igranja. Lucescu nema putra na glavi, može startati od nule i jasno je da želi sve najbolje u kadru. A Arda? Prvo treba vidjeti jesu li sve rane zacijeljene. Po medijima se spominje mogućnost da se vrati i u turski klupski nogomet, kod Igora Tudora u Galatasaray. Duže se špekulira, i dalje je to otvoreno. Kontinuitet nastupa, koji u Barci očito neće imati, niti je ikad imao, svakako bi mu godio.

Linker
25. travanj 2024 01:41