Mateo Beusan
 Goran Mehkek / CROPIX
MATEO BEUSAN

LEGENDARNO OKO SOKOLOVO 'VAR je velika pomoć, pa mene je jedan igrački trik posebno izluđivao. Strahonja? Imam dvije zamjerke...'

Piše: Zlatko ŠimićObjavljeno: 09. studeni 2019. 13:50

1. Gosparu Mateo, prije svega da vas pitam za zdravlje. Otkako vas nema na malim ekranima, završili ste u bolnici zbog uboda kaktusa, a poslije na operaciji kralježnice. Kako je sve to prošlo?

- Znate i sami da imam bogatu zbirku od 120 kaktusa koje sam nabavljao iz cijelog svijeta. Lani sam se, čisteći jedan od njih, naboo na bodlju i poslije tu ranu inficirao zemljom u kojoj je bio mačji izmet. Ruka mi je natekla i jedva sam se spasio. Operacija kralježnice potrajala je devet sati. U kralježnici sam imao četiri pločice i šest vijaka, koji su sada izvađeni pa se napokon mogu i sagnuti.

2. Zovem vas radi stručnog mišljenja, jer ste dobro s dijagnosticirali veliku buru oko VAR-a na utakmici Dinamo - Šahtar. Tko prospe dva gola prednosti u pet minuta, razloge gubitka dva boda treba tražiti u svojim redovima. Što su sve dinamovci mogli napraviti, a sudac bi im progledao kroz prste u tih pet minuta?

- Za početak, mogli su proučiti talijansku školu zadržavanja u nogometu. To uključuje sve elemente od otezanja vratara kod ispucavanja do nabijanja lopte na tribine ili, kako se kaže, u kukuruze, zatim do padova igrača u duelima koje sami izazivaju, ali dugo leže, a drugi igrač na suprotnom kraju opada zbog umora i grčeva. Maserske ekipe ulijeću u teren i bez dozvole suca, a kada ih on udalji, onda prosvjeduje trener i ulazi u teren. Igrači se i dalje valjaju, pa maseri ulaze, a sudac će teško nadoknaditi to vrijeme kada je već dao velikih pet minuta...

3. U tom zadržavanju, igre majstori su Talijani i Španjolci. Koji su vas igrački trikovi kao suca posebno izluđivali i ostavljali bez daha u zviždaljku?

- Uz Talijane i Španjolce, i Grci. U moje doba, a vidim da to i danas primjenjuju, napadači se, kada su pred tribinom domaćina, postave tako da protivničkog igrača u duelu vuku za majicu, pa se zarotiraju i padnu, a publika vrišti, skoči na noge i traži faul iako ga nema. Tad moraš biti pametan što ćeš suditi jer znaš da nije faul, a publika ga traži. Ako se to ponovi nekoliko puta, već si u situaciji da navučeš gnjev publike i tu se vidi čvrstina i karakter suca, ali i kriterij u kojem je već trebao dati do znanja igračima što se smije, a što ne.

4. A na našim terenima?

- Nekad je to odlično koristio Miki Rapaić na sjeveru Poljuda i sve je dobro dok je igrač mangup kao što je on, obojica znate da glumi, pa mu nekad i popustiš. Na kraju krajeva, moraš biti veći mangup nego igrač, a ponekad i glumac.

5. Trener Bjelica je nazvao VAR sranjem. Koliko se VAR promijenio u ove tri godine?

- Dosta se promijenio. U početku je stvarao kaos i mnogi suci su to izbjegavali jer nisu znali što ih čeka. Ali sada ih ima malo koji su protiv njega jer su shvatili da im VAR daje drugu šansu da vide detalj u kojem su možda pogriješili, a u kasnijoj ih analizi može pokopati. Ako publika misli da je sudac pogriješio, ona mu u svakoj sljedećoj odluci zviždi, ali ako i oni vide da je donio pravu odluku, utakmica se može nastaviti bez nepotrebnih tenzija i incidenata.

6. Da se vratimo na sporni penal. Sudac je išao provjeravati izmišljeni, a dosudio je pravi, na koji su ga zapravo upozorili. Da nije dosudio ovaj, ne bi vidio ni onaj, zar ne?

- Tako je, ne bi vidio i onaj da nije dosudio nepostojeći. To i jest smisao VAR-a - da upozori suca da je pogriješio. Dao mu je smjernicu i rekao - vidi što ti se dogodilo iza leđa. Mislim da bi u dogledno vrijeme bilo dobro da i svaki trener ima pravo dvaput pozvati VAR tijekom utakmice. Pa što ako bi se utakmica produljila? Što je dva sata utakmice u odnosu na greške koje mogu stajati desetke milijuna eura?

7. Domagoj Vučkov, voditelj VAR edukacije u HNS-u, kaže da sudac može nakon tihe provjere odbiti svoju provjeru ako misli da je njegova odluka ispravna. Tako ispada da suci provjeravaju svoje odluke zbog straha od sankcija ili greške?

- Smatram da svaki sudac kod svakog spornog detalja vrti svoj film cijele akcije još dok trči unatrag. I ići će na provjeru pogotovo ako mu i pomoćni nešto sugerira jer se u njega uvukao crv sumnje i treba biti dovoljno inteligentan pa provjeru i zatražiti. Zbog sebe, ali i zbog same utakmice.

8. Ali VAR nije tada ni zucnuo. A ima ih kao u Centralnom komitetu na stadionu, u sobi trojica s tehničarem, na terenu četvorica, pa delegat... Kako biste se vi snašli u VAR-u da ga je bilo u vaše vrijeme?

- VAR je velika pomoć sucu i suđenju. Možda mi je teško sada govoriti jer je u moje doba bilo tako da si i neku sugestiju pomoćnog suca gledao poprijeko.

9. Što kažete na izjave igrača koji podržavaju VAR i kažu da su sigurniji jer si mnogi neće dopustiti stvari za koje su inače mislili da će ostati nekažnjeni?

- U pravu su jer se vidi da su dobri i pametni obrambeni igrači shvatili da više ne smiju raditi ono što im je nekad prolazilo. Pierluigi Collina je bio preteča takvog načina suđenja, često je sudio ono što drugi nisu vidjeli ili bi zažmirili na jedno oko. VAR je konstanta i nije nikakva budućnost, nego sadašnjost koja će se usavršavati.

10. Nakon Zabivake prepustili ste Oko sokolovo Mariju Strahonji. Kako se snašao i jeste li uočili neku njegovu grešku u traženju greške?

- Zabivaka je bila kruna moje karijere, i sudačke i komentatorske. Godinu dana prije donio sam odluku da prestajem i dogodila se prelijepa priča u Rusiji. Što se tiče novog Oka sokolovog, mislim da se gledatelji prije svega trebaju priviknuti na novo lice, što nije lako nakon 21 godine. Što se tiče Strahonjine elokventnosti, tu je sve u redu, ali mislim da je prilično krut kad treba objasniti neku situaciju a da ne koristi strogi rječnik terminologije sudačkih pravila. I, naravno, smiješak je taj koji ostvaruje kontakt, a kod njega ga viđamo rijetko. Čuli smo se kada me naslijedio, ali sada mi je drago da me ne zove jer ne bih želio utjecati na njegov razvoj.

Linker
16. travanj 2024 15:02