Hrvatska kolonija iz Al Hilala sa Zlatkom Dalićem
 Privatna arhiva
POSEBNA HRVATSKA KOLONIJA

LEGENDE HAJDUKA OBJASNILE ZAŠTO JE DALIĆEVO IME U NJIHOVOM NOVOM GRADU - ZAKON! 'Dalić je ovdje božanstvo! Moj menadžer je sjedio s njim...'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 25. prosinac 2019. 09:13

Puno je Hrvata u akademiji saudijskog Al Hilala, prvaka Azije, u kojemu je svojevremeno uspješan bio i aktualni izbornik reprezentacije Zlatko Dalić i tako mnogima otvorio vrata. Radi se o klubu iz Rijada koji je aktualni prvak svoga kontinenta, a nazivaju ga azijskim Real Madridom. Dok je klub iz Saudijske Arabije sudjelovao na Svjetskom klupskom prvenstvu, naši su bili na zasluženom odmoru. Protagonisti su ove priče četvorica vratara koja dolje rade: dvojica su nekadašnji čuvari mreže Hajduka, Zoran Varvodić i Dragan Stojkić, a dvojica mladi stručnjaci koji već imaju iskustva, Nikša Butara i Lovro Skaramuca.

Butara je trener vratara u stožeru Anela Karabega, koji je glavni trener U-17 ekipe Al Hilala. Oduvijek je znao čime se želi baviti, još za vrijeme igračke karijere, pa je tako diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Splitu pod mentorstvom Marka Ercega, predsjednika Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske, a osvojio je titulu europskog sveučilišnog prvaka.

- Moj mentor Erceg spojio me s gospodinom Juricom Runtićem, koji mi je omogućio da već u 26. godini radim u Al Hilalu, azijskom Real Madridu i najvećem tamošnjem klubu, što smatram ogromnim privilegijem. Moram naglasiti da sam kod Jurice već od prvoga kontakta prepoznao mirnoću, stručnost, ozbiljnost, profesionalnost i veliku želju da ja osobno uspijem. Trebale su mi doslovno dvije minute da prihvatim posao - ispričao je Butara, koji je zadovoljan time kako je Akademija posložena, na čelu sa šefom Mansourom i team-managerom Abdulazizom.

A ondje uživa u najboljim mogućim radnim uvjetima: sve kategorije na svoje utakmice putuju zrakoplovima po Saudijskoj Arabiji, spavaju u najluksuznijim hotelima, a svi naši treneri borave u zatvorenom naselju za strance, gdje imaju svoje stanove s teretanom.

- Kada ljudima kažete da ste iz Hrvatske, prva im je asocijacija Zlatko Dalić, što dovoljno govori koliko ga cijene i poštuju. Kada nas je posjetio, doživio sam ga kao iznimno kulturnu, skromnu i pristojnu osobu te kao pravi uzor. A velika je čast raditi u Al Hilalu - kaže Butara, koji dodaje da je puno naučio i od Karabega, koji je glavni trener te kategorije.

U-15 momčad Al Hilala vodi Ivica Solomun, poznati vratar, a trener čuvara mreže u tom je uzrastu Lovro Skaramuca (33), Dubrovčanin koji je u mlađim kategorijama branio u Hajduku, a iza sebe ima već dosta iskustva - uz branjenje je deset godina bio trener.

- S gospodinom Runtićem sam se dogovorio u deset minuta, stvarno sam mu zahvalan. Sve mi se okrenulo preko noći. Došao sam u veliki klub, azijski Real Madrid. Od velike nam je pomoći ​Abudaud, koji je team-manager, kao i voditelj omladinske škole Mansour. Što se toga tiče, ništa nam ne fali, sve funkcionira odlično, prvi smo na tablici. Moram istaknuti i Zlatka Dalića, koji je dolje božanstvo, svi smo mu zahvalni na prilici, ostavio je dubok trag u ovom klubu.

Nekadašnji vratar Hajduka Stojkić također je zadovoljan angažmanom u Saudijskoj Arabiji, a trenutno uživa u stanci, jer 27. prosinca hrvatska se kolonija vraća natrag na posao. Prvobitna je opcija bila da ostanu dolje punih deset mjeseci, no klub im je izašao ususret i pustio ih na božićne praznike. On je u U-13 kategoriji s Darkom Jozinovićem, još jednim bivšim igračem Hajduka. I Stojkić je u azijski svijet stigao istom vezom.

- Moj menadžer Jurica Runtić sjedio je s Dalićem i nazvao me. Od toga do leta za Saudijsku Arabiju prošlo je svega sedam dana, sve se odvilo ekspresno. Stvarno mi je dobro, posvećen si poslu, nema ništa što ti odvlači pozornost. Svaki je dan isti, a kako nemaš drugog ispušnog ventila, onda ti je teretana najbolji način da izbaciš sve iz sebe. Mene to spašava - govori nam Stojkić.

I on ističe izbornika Dalića, koji je ostavio veliki trag u Al Hilalu.

- Tako je, da nije bilo toga, sve se ovo ne bi dogodilo. Došao je prije tri-četiri tjedna do nas, popili smo kavu u hotelu, a stigao je menadžer koji je nas doveo pa smo se malo družili.

I Stojkić uživa u poslu.

- S djecom je jako zahvalno raditi, što god da im kažeš, napravit će, oni slušaju učitelje, imama, roditelje i nas. Mi kao treneri pokušavamo s njima napraviti odnos tako da nismo na pijedestalu, nego da se malo zezamo s njima da bismo im se približili i opustili ih. Što se poslušnosti tiče, nema problema, problem je jedino kreativno razmišljanje na terenu, ideja u određenom momentu. Vratari su mi dobri, oba su reprezentaciji, s te sam strane zadovoljan.

U akademiji radi također i Zoran Varvodić, najveće vratarsko ime, nekadašnji čuvar mreže Bijelih i trener vratara. On je s Goranom Milankom, koji je također bio igrač Hajduka, u najmlađoj kategoriji akademije Al Hilala.

Privatna arhiva
Hrvatska kolonija iz Al Hilala sa Zlatkom Dalićem

- Prije je ovdje u klubu radio Zlatko Dalić, koji je ostavio izuzetan dojam, što se tiče rezultata i svega drugog. On se udomaćio i u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji i izuzetno je cijenjen. Na početku sezone klub je odlučio promijeniti stručni stožer, umjesto Španjolaca odlučili su se za Hrvate pa su se preko Dalića interesirali. Tako je nastala kombinacija i ideja da nas osam zajedno dođemo u omladinski pogon.

Oduševljen je Varvodić i svime što je vidio u Saudijskoj Arabiji.

- Grad je ogroman, stalno je u izgradnji, radi se metro kroz cijeli Rijad. Fascinantno je vidjeti grad, ima visokih zgrada, čini ti se da si došao u New York. Pozitivno sam iznenađen gradom i susretljivošću ljudi, to je lijepo mjesto za život - za kraj će Varvodić.

Linker
20. travanj 2024 17:11