Srdjan Vrancic / CROPIX
PRAVORIJEK STRUČNJAKA

LIJEČNIK VATRENIH OBJAŠNJAVA 'AFERU ŽVAKAĆE GUME' 'Nema tu ništa sporno, pa PSG i Tricolori su preozbiljne institucije da bi si to dopustile'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. rujan 2019. 10:23

Portali su prenijeli vijest kako WADA (Svjetska antidopinška agencija) istražuje PSG i francusku nogometnu reprezentaciju zbog korištenja žvakaćih guma prije utakmica, koje je svojedobno patentirala američka vojska. Kao problem se navodi što jedna sadrži 50 miligrama kofeina koji djeluje već za pet minuta, a Tricolori su ih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji imali 120 paketa. Kako je to senzacionalistički intonirano, ispada da se sprema afera golemih razmjera iako kofein nije zabranjen i premda Francuzi vrlo vjerojatno ništa nisu zgriješili. Zoran Bahtijerević, liječnik hrvatske reprezentacije i član UEFA-ine Antidopinške komisije, kazao nam je:

- Ne znam o kojim je točno žvakaćim gumama riječ, je li u njima bio neki stimulans, ali mislim da su i PSG i francuska reprezentacija preozbiljne institucije da bi si dopustile napraviti takvu pionirsku malverzaciju s dopingom.

O kofeinu je objasnio:

- Nisam siguran da je ta priča uopće vrijedna spomena. Navodi se da u žvakaćoj gumi ima 50 miligrama kofeina, to je manje od jedne kave, jednog Red Bulla, praktično na razini jedne konzerve Coca-Cole koja ima 40 miligrama. Svi znamo da kofein malo podiže frekvenciju rada srca i budnost, ali pripisivati tome rezultat francuske reprezentacije ili PSG-a je glupost.

I sam je nedavno bio u Parizu:

- PSG je kao uspješan UEFA-in klub na doping-kontrolama jako često. Ja sam, recimo, prošli tjedan bio njima na doping-kontroli. Nema kod njih ništa sumnjivo. Kofein se nalazi na monitoring listi pa ga se prati. To je jedno od sredstava kojemu se pripisuju čarobne moći, a zapravo nema dokaza da ima neko veliko blagotvorno djelovanje. Kad doza prijeđe preko 120 miligrama izaziva kontraefekt, zato je prije desetak godina skinut s liste zabranjenih stimulansa - konstatirao je Bahtijarević.

Linker
17. travanj 2024 22:21