ilustracija
 REUTERS/Alberto Raggio
VATRENI DERBI

MADRID NA NOGAMA, POLICIJA POČELA PRIPREME ZA 'UTAKMICU SVIH UTAKMICA' Očekuje se dolazak 500-tinjak huligana

Piše: HinaObjavljeno: 07. prosinac 2018. 18:10

Glavni španjolski grad Madrid je na 'nogama' uoči nedjeljnog okršaja Boca Juniorsa i River Plate u uzvratnom susretu finala Copa Libertadores.

Klubovi su već u gradu i treniraju za nedjeljni spektakl, a polako stižu i navijači. Nakon što je Madrid izabran za domaćina dvoboja i policija je počela pripreme za 'utakmicu svih utakmica'. Španjolci su angažirali više od 2.500 policajaca, međutim spremne su i dodatne snage.

Kao razlozi za odabir Madrida spominjali su se sigurnost, adekvatna smještajna i sportska infrastruktura, dobra prometna povezanost s Južnom Amerikom i najveća argentinska zajednica izvan domovine, oko 250.000 Argentinaca živi u Španjolskoj.

Radi sigurnosti na stadionu u prodaju nije pušteno svih 80.000 ulaznica koliko na Santiago Bernabeu ima mjesta, a dvije grupe vatrenih navijača dijelit će prazan prostor. Svaki klub je dobio po 5.000 ulaznica, 50.000 ulaznica je namijenjeno Argentincima koji žive u Španjolskoj, 5.000 su dobili organizatori susreta, a 10.000 je pušteno u javnu prodaju.

Iz policije su objavili kako očekuju dolazak oko 500-tinjak huligana poručivši kako su spremni.

"Radimo na maksimalnoj sigurnosti u zračnoj luci, cestama, autobusnim stanicama i podzemnoj željeznici kako bi otkrili osobe s kriminalnim zapisima. Vjerujemo kako će to biti praznik nogometa. Sigurni smo kako će većina Argentinaca doći na utakmicu uživati u nogometu, ali spremni smo i na one koji ne razmišljaju tako. Moramo osigurati da nasilna manjina ne može naškoditi ovom nogometnom festivalu. Bit će dvije zone navijača i želimo pokazati kako Španjolska jamči sigurnost na nogometu," poručio predstavnik policije Jose Manuel Rodrigo Urbes.

Prva utakmica "Superclasica" na stadionu Boce završila je 2-2, a uzvratni ogled na Riverovu Monumentalu trebao se igrati 24. studenoga, ali je otkazan zbog kamenovanja autobusa s igračima Boce. Izgred se dogodio na prilazu Riverova stadiona kada su navijači Rivera kamenjem i bocama gađali autobus s gostujućim igračima, od kojih su neke ozlijedili, a porazbijali su gotovo sve prozore na autobusu.

Najteže je prošao Pablo Perez kojem se dio stakla zabio u oko, te je završio u bolnici. Srećom, ne radi se o težoj ozljedi. Prema izviješćima još nekoliko igrača Boce zadobilo porezotine od stakla, a nekolicina je doživjela i trovanje suzavcem. Nakon napada na autobus navijači Rivera su blokirali i prilaze stadionu kako kola hitne ne bi mogla pružiti pomoć igračima Boce, no policija je suzavcem rastjerala huligane.

Klubovi nisu željeli igrati u Madridu, ali su popustili pod pritiskom čelnika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL). Čelnici Boce već su najavili kako razmišljaju o tužbi na Arbitražnom sudom u Lausanni uvjereni kako su trebali biti proglašeni pobjednicima nakon incidenta uoči uzvratne utakmice.

JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA - JUNE 27:  Carlos Tevez of Argentina celebrates scoring the third goal for his team during the 2010 FIFA World Cup South Africa Round of Sixteen match between Argentina and Mexico at Soccer City Stadium on June 27, 2010 in Johannesburg, South Africa.  (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)
Getty Images

"Igranje utakmice u Madridu je sramota za cijelu Argentinu," smatra Bocin napadač Carlos Tevez. "Huligani su nam oduzeli radost igranja u svojoj domovini."

Legendarni igrač Boca Juniorsa Juan Roman Riquelme smatra kako je 'Superclasico' prisilnom selidbom u Madrid izgubio svoju čaroliju.

"Sve mi se ovo čini čudnim. Superclasico je jedna od rijetkih stvari koja je bila naša. Bili su to nogometni praznici, druženja prijatelja i obitelji uz roštilj. Superclasico je naš, a sada su nam ga uzeli. S jedne strane se moramo osjećati ponosni što su dva argentinska kluba u tako prestižnom finalu, ali je tužno što će se igrati u drugoj zemlji," kazao je Riquelme.

S njim se složio i trener Real Madrida Argentinac Santiago Solari koji je karijeru počeo kao igrač River Plate.

"Sretan sam što će se finale Copa Libertadores igrati u Madridu, ali i tužan zašto se moralo igrati izvan Argentine. Ne mogu prestati razmišljati o tome zašto je došlo do toga da igramo tisućama kilometara daleko od Buenos Airesa. Zbog toga mi je srce slomljeno, sram me zbog toga."

Protiv igranja utakmice u Madridu bio je Pepe Guardiola.

"Finale Copa Libertadores se može igrati jedino u Južnoj Americi, ovo nema smisla," kazao je menadžer Manchester Cityja.

Linker
19. travanj 2024 22:14