CROPIX
ADEMI ZA PAMĆENJE

MAKSIMIRSKI 'SUPERMAN' NAKON DVOGODIŠNJE STANKE - IMPRESIVAN! 'Konačno sam sretan, a sada idem srušiti Rijeku! To će biti kruna mog povratka!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. listopad 2017. 19:44

Ako ne vjerujete u čuda, onda morate početi. Jer čudo je - Arijan Ademi. Definitivno, čovjek je pobio sve trenerske postulate, a vjerojatno i neke medicinske. Znate ono kad treneri znaju kazati, “ako igrač propusti trening, ništa od njega, neće biti u pravoj formi”. Ili kad vele doktori, “nakon duge stanke trebat će vremena za povratak u formu”.

Kod Ademija to ništa ne vrijedi. Kao da je Superman! Nakon dvogodišnje stanke zbog suspenzije vratio se na travnjak, a izgleda da uopće nije izbivao s njega.

Za reprezentaciju Makedonije postigao je fenomenalan pogodak protiv Lihtenštajna, za Dinamo se vratio protiv Osijeka u Maksimiru, pokrenuo momčad, sudac mu je bez razloga poništio pogodak, protiv Hajduka na Poljudu bio je najbolji igrač, on je bio motor preokreta, a asistirao je za pogodak Henriquezu… Da opet ponovimo, sve to nakon dvogodišnje stanke. Zapravo, radi se o nevjerojatnom povratku.

Pazio je na sebe

Nikako ne bismo željeli da Arijan to shvati kao možebitnu kritiku njegovih negdašnjih izdanja, ali on nam sada izgleda najbolje u karijeri! Najbolje do sada... Stvarno da čovjek ne povjeruje. Jest, trenirao je on sve to vrijeme, pazio je na sebe, nije se zapustio, bio je ozbiljan i odgovoran, uvijek je bio takav. Ali ipak, opet ćemo ponoviti, nije baš bilo za povjerovati da će se tako spektakularno vratiti. Na Poljudu je u drugom dijelu doslovno briljirao. Sve, baš sve je donio Dinamu. Hrabrost, vjeru, agresiju, kombinatoriku. Bio je to Ademi za pamćenje.

Jučer smo popričali s Dinamovim junakom El Croatica. Pitali smo ga je li u najljepšim snovima mogao očekivati takav povratak?

- Iskreno, ni sam nisam znao što mogu očekivati kad se vratim na travnjak. Zato sada kad me ovo pitate, ne znam kako bih odgovorio. Ne znam je li ovo za mene iznenađenje ili nije. Sam sebi ne mogu ponuditi taj odgovor. Ali, zaista mogu biti zadovoljan svojim igrama nakon duge stanke - kaže nam Ademi.

Dvije godine niste igrali nogomet, dvije duge godine. Kako je moguće da ste tako tjelesno spremni, da tako dobro igrate ove utakmice nakon povratka?

- Teško mi je uopće o tome govoriti, jer su dvije godine jako dugo razdoblje za profesionalnog sportaša. A pogotovo u kontekstu mog slučaja u kojem sam se najviše psihološki trošio u borbi za dokazivanjem svoje nevinosti. Veseli me što sam ostavio dojam iznad očekivanja.

Ipak, dajte nam barem malo otkrijte tajnu, što ste radili u ove dvije godine? Što ste jeli, što ste pili, kako ste se održavali, nije valjda igranje padela bilo dovoljno za ovakav spektakularan povratak nogometu?

- Ma, nema nikakve tajne, nemam vam što otkriti. Jednostavno sam vjerovao u pravdu i nisam se htio prepustiti slučaju. Trenirao sam samostalno, pazio na prehranu, i vjerovao da se mogu vratiti još bolji nego što sam bio. Htio bih se sad zahvaliti Ninu Buli i Luki Krklješu koji su mi puno pomogli da se što spremniji vratim. Sve ovo je i njihovo djelo.

Sjećamo se jedne vaše izjave nakon što ste suspendirani. Kazali ste, “vratit ću se bolji nego što sam bio”. Jeste li zaista sad bolji nego što ste bili prije?

- Ne mogu tri utakmice biti obrazac za zaključak. Mislim da sam dobro krenuo, ali pustimo to još malo, treba mi kontinuitet nastupa za bilo kakve konkretne zaključke. Odradit ću zimske pripreme, nakon proljetnog dijela sezona ćemo podvući crtu i donositi sudove.

Uvijek može bolje

Naravno, ali pitali bismo vas ipak koliko možete bolje od ovoga što ste, recimo, pokazali na Poljudu u El Croaticu?

- Smatram da uvijek mogu bolje. Gledajte, ovaj Dinamo je manje-više nova momčad. Malo je igrača od prije koji su ostali u svlačionici, i treba neko vrijeme da se prilagodim na njih, a i oni na mene. Tek tada ćemo vidjeti koji su limiti ove momčadi i moji osobni.

Kad mislite da ćete biti spremni za svih devedeset minuta?

- Tjelesno sam spreman, ali za igranje nogometa nije dovoljna samo tjelesna spremnost. Mnogo je tu elemenata koji utječu da cijelu utakmicu odradim u visokom ritmu. Mene zaista, jako, jako veseli što sam se vratio na ovakav način. Konačno sam sretan i uživam u svakom trenutku. Točnije u svakom treningu i svakoj minuti provedenoj na travnjaku. Nakon svega što sam prošao u ove dvije godine, naučio sam cijeniti male stvari, sitnice na koje prije nisam obraćao pažnju.

Bilo je svega

U svom tom veselju zbog sjajnog povratka, koliko vam je žao što Dinamo nije sačuvao prednost od 2:1 u zadnjim minutama sudačkog vremena na Poljudu?

- Gledam na to iz dva kuta. S obzirom na to da smo gubili s 0:1, bodom možemo biti zadovoljni, ali opet ostaje žal što smo primili taj pogodak za 2:2. Mislim da je derbi bio dobar i iznad očekivanja javnosti. Bilo je tu svega.

Neodlučeno s Osijekom, pa isto tako s Hajdukom... U sljedećem kolu dolazi Rijeka, aktualni prvak. Je li vrijeme da Dinamo konačno pobijedi u jednom derbiju?

- Bilo bi vrijeme da nakon dva remija, pred našim navijačima dođemo do pobjede. Imam jednu veliku želju. Ona glasi, “želim ponovno osjetiti pobjedu u Maksimiru”. Nadam se da će mi želja biti ispunjena u subotu protiv Rijeke - zaključio je Ademi.

Linker
23. travanj 2024 19:20