CROPIX

MALONOGOMETNI ZAGREBAČKI ADVENT  Dinamovci Šitum i Oršić jedva čekaju kada će ponovno zaigrati na Kutiji šibica

KUTIJA ŠIBICA 2018. Na ovogodišnjem turniru nastupit će ukupno 204 ekipe u muškom, ženskom i veteranskom dijelu natjecanja, a ždrijeb su svojim dolaskom obogatile i brojne sportske zvijezde
Piše: Marino PleićObjavljeno: 16. studeni 2018. 13:10

Zagrebački advent brojnim građanima i turistima posljednjih godina nudi veoma zanimljiv sadržaj u centru grada, a svojevrsna sportska atrakcija je tradicionalni malonogometni turnir Kutija šibica, koji se u tom lijepom blagdanskom raspoloženju održava već 48. godinu u nizu. Ždrijeb ovogodišnje Kutije, koja je na repertoaru od 24. studenog do 30. prosinca, održan je u Jazz & Cabaret clubu Kontesa u središtu Zagreba, što dodatno dokazuje veličinu i važnost ovog natjecanja za naš glavni grad, a cijeli je program vodio sportski komentator Marko Šapit.

Ekipa Maca Maradona

Uzmemo li u obzir povijest, tradiciju i ovogodišnju brojku od ukupno 204 prijavljene ekipe u glavnom dijelu natjecanja, kao i u 12. po redu veteranskom te 3. ženskom turniru, Kutija šibica svakako je najveći i najpoznatiji malonogometni turnir na ovim prostorima. Svojim dolaskom upriličile su ga i brojne sportske zvijezde kao što su Dinamovi nogometaši Mislav Oršić i Mario Šitum, košarkaši Cibone Krešimir Ljubičić i Brandis Raley-Ross, nekadašnji velikani vodenih sportova Dubravko Šimenc i Gordan Kožulj, te naši veoma uspješni predstavnici borilačkih sportova: novopečeni svjetski karate prvak Ivan Kvesić, svjetska taekwondo prvakinja Kristina Tomić i srebrna Marija Štetić, dok je naša najpoznatija nogometašica Marija Matuzić ove godine okupila ekipu pod svojim popularnim nadimkom Maca Maradona. Dinamovi predstavnici na izvlačenju bila su dva zagrebačka dečka koje, uz nogometni klub i grad u kojem su odrasli, veže i pozicija lijevog krila na terenu, 1992. godina rođenja, ali i ljubav prema Kutiji.

Srdjan Vrancic / CROPIX
/ CROPIX
Mislav Oršić

Kožuljeve uspomene

- Imao sam priliku dva puta igrati, prije pet godina. Pripreme su bile kao za Ligu prvaka - kaže dobro raspoloženi Mislav Oršić i nastavlja: - Lijep je osjećaj igrati na Kutiji šibica. Najslađe je okupiti se s prijateljima i malo odigrati.

Mario Šitum je svoje “obraćanje javnosti” odlučio početi čestitkama okupljenim sportašima na sjajnim uspjesima, pa se osvrnuo na mali nogomet.

- Igrao sam Kutiju kad sam imao 16-17 godina, prije potpisa prvog profesionalnog ugovora. Prekratko je trajalo, tako da jedva čekam završetak karijere da bih mogao igrati Kutiju. Nadam se možda i nekom seniorskom nastupu, oko 32. ili 33. godine, ovisno koliko će karijera trajati, ali na veteranskom turniru sigurno.

Gordan Kožulj nešto je stariji od Dinamova dvojca pa se može prisjetiti nekih bivših verzija popularne Kutije:

- Moj otac je okupio momčad Mostarske kiše koja je osvojila turnir 1979. i 1980. godine, tako da je zapravo moja prva fotografija u Sportskim novostima bila s njima najin pobjede i proslave osvajanja Kutije šibica. Inače, tijekom sportske karijere igranje loptačkih sportova mi je bilo zabranjeno zbog ozljeda. Nogomet volim pogledati, a košarku odigrati. Što sam stariji, to me dječje uspomene više vežu uz tu atmosferu, miris piva, uštipke i ljepljive podove - smije se naš višestruki državni rekorder u plivanju leđnim stilom Gordan Kožulj.

Važni kvartovski španeri

Vaterpolist Dubravko Šimenc čestitao je sportašima i organizatorima na nevjerojatnim rezultatima:

- Čestitam gradonačelniku i organizatorima što se ova velika tradicija duga 48. godina i dalje nastavlja. Nažalost, nema više nekih ljudi, kao što je Matija Capar, ali život mora ići dalje. Ove dečke koji igraju odlično veliki nogomet sasvim sigurno ćemo za koju godinu gledati na Kutiji, ali bit će im je puno teže osvojiti nego što misle - dodao je Dudo, a posebno je sve oduševio gospodin iz ekipe Dimnjačarstva Sopot, koji je s velikim oduševljenjem pričao o Kutiji, a baš zbog takvih ljudi i kvartovskih španera ovaj turnir i postoji.

Linker
08. svibanj 2024 03:21