REUTERS
HRVATSKI AS

MARKO PJACA ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Buffon je ponizan, jednostavan čovjek, a Alex Sandro itekako strašan potencijal'

Hrvatski reprezentativac Marko Pjaca razgovarao je s novinarom Sportskih novosti Robertom Matteonijem i, između ostalog, progovorio o Torinu, suigračima iz Juventusa,...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. veljača 2017. 12:08

Kako ste se snašli u Torinu?

- Prilagodio sam se novoj mi stvarnosti i mogu kazati kako mi je baš dobro. Torino je krasan grad, miran, a odgovara mi talijanski način života. Imam lijep i udoban stan blizu centra, gdje živim sam, a u zgradi mi je susjed i Pjanić

Nije vam dosadno?

- Nije, ha-ha, uvijek mi netko dođe, roditelji, sestre, prijatelji, nije monotono.

Kako vam protječe radni dan?

- Uobičajeno, trening je prijepodne, u 11.30. Sat prije trebam biti u kampu. Nakon treninga i drugih klupskih obveza iz sportskog centra u Vinovu odlazim kući. Dan prije utakmice je uvijek karantena. Tipičan klupski ritam, ništa posebno.

Imate li neki posebni osobni program rada, drugačiji režim prehrane otkako ste u Torinu?

Sve na top razini

- Ne, radim sve po klupskom programu, kako po pitanju treninga tako i režima prehrane. To je sve u Juventusu na top razinama, ne mora igrač ni o čemu razmišljati osim da daje sve od sebe u radu.

Iz centra Torina do Vinova je 15-ak kilometara, kako se snalazite u prometu?

- Bez problema. Treba mi od stana do kampa oko 20-25 minuta.

Ispred kampa je uvijek dosta navijača u potrazi za autogramom, selfiejem, kontaktom s igračem. Kakav ste dojam stekli o statusu nogometaša u tako strastvenom nogometnom okruženju kakvo je talijansko?

- Uh, to je velika promjena u odnosu na HNL okruženje. Zato sam odmah i to u intenzivnoj mjeri osjetio kako se nogometaše cijeni i koliko su popularni u masama. To je stvarno lijep osjećaj.

Mediji se non-stop, svakog dana bave Juventusom, a tako i vama. Je li to veliki pritisak?

- Iskreno rečeno, ništa strašno. Golem medijski pritisak nešto je što sam već živio u Dinamu, tako da time nisam nešto posebno opterećen u Italiji. Sukladno strasti koju Talijani imaju za nogomet, a i veličini Juventusa, veliki medijski interes je sasvim logičan.

Vi ste onaj koji je ostavio poseban dojam, ne samo na Juventusove poklonike nego i nogometnu Italiju. Jesu li se vas neki igrač ili neka momčad posebno dojmili?

- Gledajte, Serie A je iznimno jaka liga, u kojoj su sve momčadi vrlo organizirane i taktički pripremljene. Mi imamo najbolje igrače i momčad, tako da su me najviše dojmili suigrači koje sam zatekao u Juventusu. Recimo, Gigi Buffon, svi znamo kakva je to nogometna legenda. No, kad ga imate priliku ovako upoznati, izbliza, onda vas impresionira njegova snažna osobnost. Istodobno je veličina, ali i ponizan, jednostavan čovjek.

Ima li neki igrač koji vas je iznenadio tehničkim vrijednostima?

- Teško mi je nekoga istaknuti jer su to svi redom vrhunski igrači. No, ako baš inzistirate, prije dolaska nisam znao Alexa Sandra ni kakav je to strašan potencijal. Mislim da prema onome što pokazuje zaslužuje puno više medijske pažnje.

Ipak lijevo krilo

Kad smo već kod toga, jeste li vi u Juventusovoj zbilji spoznali neku novu ideju o svojoj igri? Primjerice, da biste mogli biti odličan “trequartista”, kako navode neki stručni analitičari u medijima?

- Igrao sam u karijeri na više ofenzivnih pozicija, ali najbolje se osjećam na lijevom krilu. Zašto? Ha, vjerojatno dosadašnje iskustvo, najviše sam na tom mjestu igrao u seniorskom nogometu, stekao određene automatizme, jednostavnije idem u dribling i prođem suparnika. No, to je moja preferencija, a sada, igrat ću ono što treneri odrede i odrađivati ono što traže.

Ima li što u ovih sedam mjeseci Italije što vam je još uvijek ostalo problematičnim u prilagodbi?

- Ne, sve je stvarno OK.

Linker
20. travanj 2024 10:33