Vlado Kos / Cropix
GORAN GRUICA IZ GRUZIJE

'Mi smo Gruzijcima idoli kojima se dive! Ako povedemo gotovi su, kada gube - potonu!'

'Prije su, žargonski rečeno, već u svlačionici gubili 0:2. Sada je, međutim, slika potpuno oprečna; najveće vrline su nacionalni naboj i zajedništvo. Kecbaja je preporodio Gruziju'
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. ožujak 2011. 12:02

Goran Gruica, 25-godišnji stoper koji je ove zime sunčani Split zamijenio Zestafonijem, trenutačno vodećim klubom gruzijskog prvenstva, u četvrtak nam je svoj raport iz Gruzije počeo ovim riječima:

- Gruzija živi za utakmicu s Hrvatima. To je nacija koja je jako ponosna na svoj identitet i puno im znače uspjesi reprezentacije jer se žele prikazati u najboljem svjetlu. Utakmica je glavna vijest u svim medijima u posljednje vrijeme i dojam je da svi dišu kao jedan. Može se usporediti s euforijom u počecima naše reprezentacije kada smo kročili u nogometnu Europu i svijet.

Informator SN u tri je mjeseca intenzivno proživljavao novo okruženje, pa zaključuje:

- Kecbajinim dolaskom Gruzija je dobila posve novu dimenziju. Prije su, žargonski rečeno, već u svlačionici gubili 0:2. Sada je, međutim, slika potpuno oprečna; najveće vrline su požrtvovnost, nacionalni naboj i zajedništvo. Kecbaja je preporodio Gruziju. Gruzijci su izvanredno tehnički potkovani, no nedostatak discipline i taktičkih zamisli priječio ih je za pomak stupanj više. Međutim, Kecbaja je to promijenio i uveo disciplinu, rad i red. Mane? Emotivnost. Ako im krene loše, lako se može dogoditi debakl jer nemaju baš čvrst karakter. Također i nedostatak iskustva.

Gruzijskim medijima dominiraju informacije o ozljedama Ananidzea i Kaladzea.

- Njihovo neigranje predstavljao bi golem hendikep za Gruziju! Ananidze je najperspektivniji i, usudio bih se reći, njihov najbolji igrač. Dok je pak Kaladze njihov vođa. Lider koji sve drži na okupu i igrač koji svojim iskustvom drži cijelu reprezentaciju.

Postoje li još neke igračke zamke?

- Izdvojio bih napadača Dvališvilija koji igra u Izraelu, Hizanišvilija, Kobiašvilija kojeg znamo iz Bundeslige te Daušvilija koji igra u mojem klubu.

Što Bilića i trupe očekuje na stadionu Borisa Paičadzea?

- Očekuje nas pun stadion i 55 tisuća euforičnih Gruzijaca. Atmosfera će biti užarena! Jedini problem je taj travnjak, pjeskovit. Stadion je, inače, lijep, nedavno renoviran, unutrašnjost i svlačionice na svjetskom su nivou i mislim da nas očekuje dobra utakmica. Pobjeda ovdje puno, puno vrijedi!

Kecbaja na prvi pogled izgleda hrabro, odvažno, rekli bi Crnogorci drčno, hoće li tako izgledati i njegova momčad?

- Po mom mišljenju Kecbaja će se postaviti da ne primi gol Previše nas respektiraju da bi se otvoreno postavili i krenuli u nadigravanje s nama. Mislim da bi ih remi zadovoljio. Pogotovo igrače i običan narod, jer njima su naši reprezentativci idoli koje gledaju svaki vikend u europskim utakmicama. Imaju golem respekt prema našoj reprezentaciji. Remi bi njima, usudio bih se reći, bio ravan pobjedi.

Linker
16. svibanj 2024 02:34