Lorenco Šimić
 Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
HRVAT NA ČIZMI

MLADI REPREZENTATIVAC I BIVŠI HAJDUKOVAC NANIZAO SERIJU VELIKIH 'SKALPOVA' U ITALIJI, ALI ISTIČE 'Ja sam pehist ove sezone! Konstatno me prate ozljede

LORENCO ŠIMIĆ Mladi reprezentativac Hrvatske i nekadašnji igrač Hajduka u talijanskom SPAL-u koji je u Serie A nanizao tri velika ‘skalpa’
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 22. travanj 2019. 18:55

SPAL, za talijanske pojmove mali klub koji se bori za opstanak u Serie A, u proteklih je mjesec dana na svom stadionu u Ferrari nanizao tri pobjede protiv velikih rivala. Redom su padali Roma, Lazio i na kraju Juventus, čija je proslava novoga naslova prvaka odgođena upravo zbog toga poraza. U nedjelju je, povrh svega, svladan i Empoli sa 4:2, u gostima.

U SPAL-u je mladi reprezentativac Hrvatske i nekadašnji igrač Hajduka, stoper Lorenco Šimić (22), koji je protiv Rome u završnici nastupio, a druga dva velika trijumfa gledao je s klupe, dovoljno da nam prepriča kako je njegova družina na koljena bacila čuveni Juventus koji je doduše nastupio u kombiniranom sastavu čuvajući se za Ajax.

Nogomet nije lijep

Nije ni to pomoglo Staroj dami, nizozemski mladići na senzacionalan su je način eliminirali iz Lige prvaka...

- Da, dobili smo ih, ali doista stoji činjenica da su oni došli s malo slabijom ekipom. Mi smo imali svoj plan igre, ali na početku smo primili nesretan gol, a onda smo poslije okrenuli. Čitavu utakmicu većinom se igralo na sredini terena, nije bilo previše šansi, a presudili su naši igrači koji su bili iskusniji od njihovih - kaže nam u uvodu Šimić, kojega smo uhvatili između dva treninga.

Zagreb, 280816. 
Stadion Kranjceviceva.
MAXtv Prva liga, prvenstveni susret izmedju Lokomotive i Hajduka.
Na fotografiji: Lorenco Simic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Kako objašnjavate da ste osim Juventusa dobili još Romu i Lazio? To su tri velike pobjede…

- Baš smo ovih dana mi igrači između sebe razgovarali da smo u zadnje četiri utakmice ostvarili devet bodova. To je stvarno super, i ako sada dobijemo Empoli u gostima, to bi značilo osiguravanje opstanka u Serie A. Ako pet kola prije kraja osiguraš opstanak u Serie A, to je velika stvar za klub. Trener Semplici je zadovoljan, igramo dobro. Sad pri kraju lige je teško, ekipe se zatvore, nitko ne želi primati golove i gubiti bodove. Mi smo malo oprezniji, nije nešto lijep nogomet, ali dobivamo što je najvažnije.

Protiv momčadi kao što su Inter, Roma, Lazio i Juventus, kaže Šimić, ne možeš igrati kao što igraš primjerice protiv Genoe.

- Ako se protiv njih otvoriš, oni te odmah kazne. Nadamo se pobjedi protiv Empolija, moga nekadašnjega kluba, bježimo im šest bodova, dobro igramo i u dobroj smo poziciji. Oni su ostali neriješeno protiv Atalante u gostima što im je sigurno poticaj za dvoboj s nama. Ali, smatram da smo kvalitetnija momčad od Empolija i ako budemo pravi u glavi, neće biti nikakvog problema.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Lorenco Simic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

U Italiji je bila aktualna priča oko Juventusova sastava koji je igrao protiv vas, puno se polemiziralo, a vaš trener je rekao da je u zapisniku vidio devet internacionalaca te još Bernardeschija koji je ušao s klupe…

- Najviše se diglo bure zbog toga što su u Juveovu kadru bila četvorica igrača iz druge momčadi, jedan je bio 2001. godište, a još su neki mladi ušli u nastavku. Ali to su sve top igrači, jesu mladi, ali na njima se vidi da znaju igrati nogomet. To je Juventusova škola. A sve ostalo su bili prvotimci Juventusa. Igrao je Dybala i svi ostali koje znamo… Cancelo, Bentancur…

Kean buduća zvijezda

Igrao je i Moise Kean koji je dao gol, on je jedna od budućih zvijezda Torineza, odnosno već sad ima taj status…

- On jest buduća zvijezda, ali na ovoj utakmici nije bio ništa posebno. Zabio je slučajan gol, našao se gdje treba. Ali vidi se da dečko zna igrati nogomet.

Ove sezone imate samo sedam nastupa na terenu. Kada smo razgovarali zimus, rekli ste da se nadate većoj minutaži… Jeste li razgovarali s trenerom Semplicijem na tu temu?

- Ja sam pehist ove sezone, što se tiče ozljede. Evo, i sada sam na treningu osjetio malo ložu. Na početku sezone kada sam došao, igrao sam prvih pet-šest utakmica i onda sam izvrnuo zglob. Nakon toga je uslijedio period dugog oporavka od oko dva mjeseca. Događalo mi se da se prerano vratim i da me zglob opet boli. Nikako da to bude kako treba. Onda bih nešto odigrao, ali ne bih bio dovoljno spreman i trebalo mi je vremena da se opet vratim u spremu. Puno pehova…

Mogu više od SPAL-a

Nadate li se da biste mogli odigrati nešto do kraja sezone?

- Ako budem u redu sa zdravljem, naravno da se nadam. S trenerom sam razgovarao i na polusezoni, ostao sam jer su oni inzistirali na meni, bez obzira što sam imao ozljeda. Oni znaju koliko mogu, upoznati su s mojim kvalitetama i isto tako znaju da mogu više od SPAL-a, da mi je on samo odskočna daska. Samo jednostavno nisam imao sreće zbog ozljeda. Ne mogu ništa popraviti, jedino se pomiriti da je ova sezona jednostavno takva.

Vi ste u SPAL-u na posudbi iz Sampdorije… Što će biti na ljeto?

- Razgovaram s mojom agencijom, mislim da neću ostati u SPAL-u, premda to ne mogu tvrditi sa sigurnošću. Vidjet ćemo što će biti.

Dobri Tudor

U posljednje vrijeme se puno govori i o Igoru Tudoru koji se vratio u Udinese i u prvih par susreta ga uspio podignuti?

- Iako puno ne pratim, znam da je Udinese kako se Tudor vratio zaredao s dobrim rezultatima. Svi govore da bolje igraju i izgledaju na terenu, kompaktniji su kao ekipa. Kada smo igrali s njima u prvom dijelu sezone, to je bio užas za gledati. Govorili smo tada da je to što se tiče nogometa najgora momčad u Serie A. Nije bilo igre, samo su nabijali lopte. Sada se govori da igraju kao ekipa. Drago mi je to zbog trenera Tudora, naš je trener i to dobar, to me raduje.

Dosta je hrvatskih igrača u Serie A… Tu su standardni prvotimci, prva klasa, poput Perišića i Brozovića, Mandžukića koji se oprostio od reprezentacije, Pašalić je u Atalanti, pa Bradarić i Srna su Cagliariju…

- Kada ih vidim u međusobnim susretima, Perišića, Pašalića i Bradarića, naravno da popričamo. Njima je, budući da su reprezentativci, puno lakše… Perišić, Brozović i Mandžukić su prva klasa, a ovi ostali uključujući i mene, svi smo mladi igrači. Spadamo u isti koš. Mladi smo, borimo se. Talijani forsiraju starije igrače. Ljudi izvana ne mogu shvatiiti koliko je ovdje teško za mladoga igrača, stranca, a pogotovo za stopera. U cijeloj talijanskoj ligi ima sedam mladih stopera, a od njih su samo dvojica stranci, ja i još možda jedan ili dvojica. Oni su navikli učiti mlade stopere, te da igraju tek kada steknu iskustvo.

Gledao protiv Italije

U Italiji i San Marinu je ovoga ljeta Europsko prvenstvo do 21 godine… Kakav je pogled iz vaše perspektive na to natjecanje?

- Gledao sam posljednju utakmicu mlade reprezentacije protiv Italije u kojoj nije bilo pola mojih suigrača koji smo izborili EP. Ovo što sam gledao nije bilo baš najbolje, ali mislim da će se za Europsko prvenstvo napraviti kvalitetna ekipa koja može konkurirati za osvajanje naslova najbolje mlade momčadi Starog kontinenta - zaključio je Lorenco Šimić.

Linker
26. travanj 2024 07:25