CROPIX
IZBORNIK: 'SVE OVISI SAMO O NJEMU'

MLADI VATRENI JEDINA JE PRAVA ŠPICA REPREZENTACIJE, A PRVIJENAC JE ZABIO TEK SAD... 'Bilo je i vrijeme da postignem gol, već su me počeli zafrkavati'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. travanj 2019. 17:12

Marin Jakoliš (22) centarfor je U-21 reprezentacije Hrvatske, jedina prava špica uz Sandra Kulenovića iz varšavske Legije. Jakoliš igra za Admiru Wacker koja se bori u doigravanju za ostanak u austrijskoj Bundesligi. U posljednje tri utakmice uzeli su šest bodova, pobijedili Wacker Innsbruck (3:1) i Hartberg (2:1) te izgubili od Mattersburga (0:2), pa su popravili izglede za ostanak.

Jakoliš je u ogledu protiv Wackera Innsbruck postigao svoj prvi pogodak ove sezone! Čudno zvuči, ali je tako. Prva je opcija za centarfora mladih na Euru u Italiji i San Marinu, a tek je sad uspio poentirati!?

- Bilo je i vrijeme da konačno postignem pogodak!

Pitamo ga što se događalo, zašto cijelu sezonu nije zabio pogodak do te utakmice?

- Ha, ne znam... Drugi su dobivali više prilika od mene. Jedno vrijeme dobro smo igrali, trener je imao svoje ideje, mene u njima nije bilo. I tako se poklopilo. Sada mi je trener počeo više vjerovati, ulazim u igru i, eto, zabio sam taj prvi pogodak. Ma, sve je OK, ali eto... - priča nam Jakoliš.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Marin Jakolis.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Povjerenje izbornika

Posljednju cijelu utakmicu, svih 90 minuta, Marin je odigrao protiv LASK-a 10. studenoga prošle godine. Nakon te utakmice počeo je dobivati sve manju minutažu. Još je protiv bečke Austrije dva tjedna kasnije odigrao 72 minute, a nakon toga sve je bilo jako, jako tanko. Do te utakmice s Wackerom minutaža je izgledala ovako: 4, 14, 17, 7, 25 minuta... Od 24. studenoga 2018. do danas je u prvenstvu odigrao ukupno 95 minuta! Jasno je zašto i nije mogao zabijati...

- Ove sezone primarni cilj nam je bio ostanak u Bundesligi. Jer iako smo prošle godine igrali Europu, otišlo nam je iz te momčadi devet igrača. Praktički kompletna momčad. Zato je cilj ostanak. Idemo polako prema njemu. Dobro smo krenuli u razigravanju za ostanak, u posljednje tri utakmice dva puta smo pobijedili, jednu odigrali neodlučeno.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Marin Jakolis.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Kako se on osjeća u takvoj situaciji, osim što je sretan zbog svog prvog pogotka.

- U redu je, dobro se osjećam. Na treninzima radim dobro, a najvažnije mi jest da je trener počeo vjerovati u mene. Mislim da ću sada igrati više, da ću imati veću minutažu. Približava se Europsko prvenstvo, želim što više igrati, kako bih tamo bio u natjecateljskoj formi.

Je li razgovarao s izbornikom Nenadom Gračanom o svojoj situaciji?

- Pričali smo na posljednjoj akciji reprezentacije, prije prijateljske utakmice s Italijom. Mislim da imam maksimalno povjerenje izbornika Gračana, vjeruje mi, zna zašto sam igrao tako malo. Mislim da će mu sada biti drago kad vidi da sam počeo igrati malo više, da sam zabio taj toliko čekani pogodak. To povjerenje izbornika mi daje posebnu motivaciju, jako mi je drago zbog toga.

Zanimalo nas je hoće li Jakoliš i dalje ostati u Admiri? Naime, razmišlja li o promjeni sredine ako će i dalje imati manju minutažu?

- Imam ugovor do kraja ove sezone, te onda opciju plus još jedna godina. Ne znam, meni je ovdje sasvim OK. Ovaj trener ima drukčiji pogled na nogomet od onih koji su tu bili prije. Vjerujem da ću ući u njegove ideje i promišljanja.

Zagreb, 270318
Stadion Velika Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, susret izmedju Hrvatske i Moldove.
Na fotografiji: Marin Jakolis.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

A kako mu je bilo tako dugo čekati taj prvi pogodak, je li postao nestrpljiv, nervozan?

- Naravno da sam postajao nervozniji. Moji prijatelji već su me počeli zezati. Kad sam god razgovarao s njima stalno su izgovarali jednu te istu rečenicu: “Ajde, Marine, kad ćeš zabiti taj prvi pogodak?” Iako je to bilo u zezanciji, uvijek sam nakon takvih razgovora bio loše volje. Mislio sam, “stvarno, kad ću ga više zabiti”... Naravno, kad sam znao da imam malu minutažu i da nemam puno prilika, morao sam biti nervozan. Jer kad igraš malo, onda je vrijeme za postizanje pogodaka skučeno, stalno ti fali. Zato sam bio presretan kad sam ga zabio nakon “sto godina”!

Europsko prvenstvo je pred vratima, kakva su očekivanja?

- Ajme meni, brzo će to doći. Naravno da svi skupa već sad s nestrpljenjem očekujemo prvenstvo. Razmišljamo o tome kako ćemo se snaći, mislimo o Englezima, Francuzima, Rumunjima... Ako budemo pravi, možemo pobijediti sve! Znamo da su Francuzi i Englezi iznimno jaki, ali isto tako su jaki Rumunji.

Da, upravo nam je španjolski reprezentativac, dinamovac Dani Olmo pričao o snazi Rumunja, njih je Furija uspjela pobijediti tek s 1:0...

- Baš sam sa svojim klupskim suigračem Sašom Kalajdžićem, koji igra za mladu reprezentaciju Austrije, gledao tu utakmicu Španjolske i Rumunjske. Zaista su Rumunji dobri, našu skupinu može osvojiti svaka od ove četiri reprezentacije, Engleska, Francuska, Rumunjska i - Hrvatska. Bit će to svakako jako zanimljivo Europsko prvenstvo. Ja sam veliki optimist kad smo mi u pitanju, imamo odličnu reprezentaciju. Mislim da prolazimo skupinu, bez obzira na snagu svih reprezentacija u skupini - zaključio je Marin Jakoliš.

Varazdin, 051017.
Na Gradskom stadionu igra se kvalifikacijska utakmica U21 reprezentacija za Euro izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Marin jakolis.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix

NENAD GRAČAN O Marinu najviše ovisi sve što će se dalje događati

Evo što izbornik Nenad Gračan govori o Marinu Jakolišu...

- Na nekim pozicijama malo oskudijevamo, na nekima smo dobri. Marin Jakoliš bio je dosta bitan u kvalifikacijama za Euro. Njegov forte bio je visoki pritisak na suparničku obranu, stalno je držao dubinu, neke pogotke je zabio, ali se i dosta ispromašivao. Ulazi u šanse, ali treba mu malo više koncentracije.

Nenad Gračan
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Kaže Gračan da je dobra vijest što je konačno zabio pogodak.

- Osim te, dobra je vijest da igra, odnosno da ima određenu minutažu. Veću nego što je imao do sada. U prošlom prijelaznom roku trebao je promijeniti klub, vjerojatno je i to sve utjecalo na njega. To se vidjelo na utakmici koju smo igrali protiv Talijana. O njemu najviše ovisi sve što će se dalje događati. Uz njega imamo na poziciji špice Sandra Kulenovića koji također nije standardan, ali ulazi u igru - kaže Gračan.

Linker
22. travanj 2024 10:45