Jose Mourinho is driven away from his accommodation after leaving his job as Manchester United's manager, in Manchester, Britain, December 18, 2018. REUTERS/Phil Noble TPX IMAGES OF THE DAY - RC1EA8243390
REUTERS/Phil Noble

SLUŽBENO

MOURINHO PRIHVATIO ZATVORSKU KAZNU, ALI NEĆE MORATI IZA REŠETAKA Portugalski trener kriv zbog porezne pronevjere

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 05.02.2019. u 13:11

 • Portugalski trener José Mourinho prihvatio je kaznu od godinu dana, koju ipak neće morati odslužiti, i kaznu u visini od gotovo dva milijuna eura za poreznu utaju koja mu je dosuđena u Španjolskoj.

  Mourinhu se sudilo jer nije prijavio španjolskoj poreznoj upravi sve prihode ostvarene 2011. i 2012. godine od prodaje prava na korištenje svog imena. Tada je bio trener Real Madrida.

  Prema dogovoru kojeg su sklopili Mourinho, porezna uprava i tužiteljstvo jednogodišnja kazna zatvora je preinačena u kaznu od 182.500 eura. Osim tog iznosa bivši trener, koji je bez kluba od prosinca kada je dobio otkaz u Manchester Unitedu, mora platiti još dva milijuna eura kazne.

  Osim Mourinha, još su neke nogometne zvijezde osuđene zbog porezne utaje u Španjolskoj. Njegov sunarodnjak Cristiano Ronaldo je prije dvije godine osuđen na dvije godine zatvora, koje također neće morati odslužiti, i na kaznu u visini od oko 3,2 milijuna eura.

  Argentinac Lionel Messi, igrač Barcelone, osuđen je 2016. na 21 mjesec zatvorske kazne i kaznu od dva milijuna eura.

  Ni jedan od njih svoje kazne neće provesti u zatvoru jer španjolski zakon za prije neosuđivane prekršitelje predviđa poštedu od zatvora ako im je dosuđena kazna do dvije godine.

  Iz drugih medija