Ante Cizmic / CROPIX
'MOGLI SU I DO LIGE PRVAKA'

NAJBOLJI IGRAČ DINAMA PROŠLE SEZONE U VELIKOM INTERVJUU ZA SN: DINAMO ĆE BITI NAJVEĆE IZNENAĐENJE EUROLIGE Evo što Soudani kaže o starom 'prokletstvu'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. studeni 2018. 17:34

Dinamo fascinira u Europi, momčad Nenada Bjelice piše povijest. Bez dojučer svog najboljeg igrača, Alžirca El Arabija Hilala Sudanija. Ali Mr. Derby ili Suda kako su ga zvali svi dok je igrao u Maksimiru, prati svaku utakmicu Dinama, s posebnim emocijama doživljava uspjehe svog bivšeg kluba. Konačno, Soudani je u onih pet godina koje je proveo u metropoli postao pravi Purger.

Javio sam se iz Leedsa, gdje je jučer njegov Nottingham Forest igrao protiv domaćina na kultnom Elland Roadu. Oporavio se od ozljede koljena, zasad dobiva doziranu minutažu. Sjajno mu je krenulo u dresu Šumara, zabio je je pogotke protiv Readinga i Wigana u Championshipu, ali je onda stigla ozljeda. Posljednju utakmicu odigrao je još 25. kolovoza ove godine, da bi se vratio na travnjak 20. listopada, odigrao je četiri minute protiv Norwicha, a onda deset protiv Boltona. Treba se vraćati polako, nikamo ne treba juriti, makar je već posve spreman.

- Hvala Bogu, polako se vraćam. Sad sam još na klupi, ali uskoro će sve biti u najboljem redu, jedva čekam dan kad ću zaigrati u maksimalnom ritmu - kazao nam je u uvodu Soudani.

Nismo ga ni trebali pitati je li gledao utakmicu Dinama s Spartakom u Trnavi. Sam je počeo priču...

- Gledao sam Dinamo protiv Spartaka, bio sam neizmjerno sretan zbog pobjede. Ova momčad ima sjajan karakter, kako su se samo vratili nakon prvog poluvremena. Ali ne radi se tu samo o utakmici sa Spartakom, Dinamo ove sezone igra sjajno, gledam utakmice, vidim da se stvorila izvrsna momčad. Posebno mi imponiraju u Europskoj ligi, pobijedili su u sve tri utakmice, nadigrali su skroz Fenerbahče i Anderlecht, a mogli su i Spartaku zabiti više pogodaka. Zaista mogu samo čestitati svima, sve ovo što se radi je odlično, uživam u Dinamovim pobjedama, iskreno se veselim. Svaka čast momcima....

Prati sve, zna sve. Nije mu promaklo da su Modri posljednji put prezimili u Europi 1970. godine.

- O tome smo često znali razgovarati kad sam bio u Dinamu. Uvijek se pričalo o nekakvom prokletstvu, o tome da se nikako gotovo pola stoljeća ne može proći skupina. Sad je eto tu i to europsko proljeće. Dobro, znam da treba osvojiti još taj jedan bod, ali ne sumnjam. Da, i kazat ću vam kako sam očekivao da će Dinamo uspjeti, gledao sam kako igraju od starta sezone, kako su super u Europi. Ma, bili su bolji i od Young Boysa, mogli su do Lige prvaka, ali sad je možda ispalo još bolje jer briljiraju u Europskoj ligi. Vratit ću se još jednom na priču o karakteru. Ova momčad ga ima u izobilju, zato su i stigli ti prekrasni rezultati.

Sretan zbog Gavre

Kaže da je sretan zbog odličnih igara Marija Gavranovića, čovjeka koji ga je sjajno zamijenio u Dinamu, sad on postiže odlučujuće golove. Soudani je zabio onaj Red Bull Salzburgu u produžecima koji je Modrima donio Ligu prvaka, a Gavro je ‘riješio’ Spartak za europsko proljeće.

- Da samo znate kako sam radostan zbog Gavranovića... On ne samo da je sjajan igrač, on je vrhunski čovjek. Bila mi je čast s njim dijeliti svlačionicu. Nadavat će se Gavro još pogodaka. Vidim da mu je krenulo, sad ga nitko više neće moći zaustaviti, broj pogodaka na njegovu kontu će se samo povećavati.

Popričali smo malo sa Soudanijem o činjenici da u vrijeme njegova petogodišnjeg boravka u Dinamu momčad nikad nije uspjela dohvatiti taj cilj, to europsko proljeće. Zašto?

- Nedostajalo nam je sreće. Samo to. Nikad neću zaboraviti onu utakmicu iz 2014. godine kad smo u gostima izgubili od Astre Giurgu s 0:1. Da smo tada pobijedili, a bili smo bolji, mogli smo doći do proljeća u Europi. U posljednjoj utakmici kod kuće pobijedili smo Celtic s 4:3, da smo se iz Giurgua vratili s pobjedom, a promašili smo ogroman broj prilika, imali bismo ukupno devet bodova i tadašnja bi generacija ušla u povijest. Isto tako, u skupini smo nesretno u Glasgowu izgubili od Celtica također s 0:1, a opet smo bili bolji. Tada smo zaista imali nesreću, mogli smo proći dalje. Ali eto, ova generacija je sve naplatila, Dinamo je konačno uspio!

Trenerova ruka

Trener Nenad Bjelica donio je mnogo toga dobrog Dinamu, je li on ključ velikog uspjeha?

- Nisam dugo bio s njim, kad je on došao, ja sam otišao. Ali sve je tu jasno. Kad momčad igra ovako kako sada igra Dinamo, onda je sasvim jasno da je trenerova uloga ogromna. Gledam danas ovu momčad, vidiš na prvu da je sjajno posložena, disciplinirana, ozbiljna, homogena.

Ovaj Dinamo nema velikih zvijezda, recimo kad se radi o onoj sezoni koju je spominjao Soudani i u kojoj je Dinamo prosuo priliku za europsko proljeće protiv Astre, igrali su hrvatski reprezentativci Brozović, Pivarić, Pjaca, Čop, stoperski par bili su Šimunić i Sigali, igrao je i današnji kapetan Ademi, Antolić, Henriquez, Pinto, branio je Eduardo...

- Da, tada je možda bilo više igrača koje ste nazvali zvijezdama, ali i mi smo tada svim srcem igrali za momčad. Nitko od nas nije se smatrao zvijezdom i igrao sam za sebe. Jednostavno, nismo imali sreće, to je nedostajalo. Konačno, nitko ne može biti zvijezda bez momčadi.

Može li ovaj Dinamo napraviti nešto više na proljeće, može li se produžiti ova sjajna europska serija?

- Da, ja čak vjerujem u to! Zašto ne? Držim da će Dinamo biti najveće iznenađenje Europske lige i da će daleko dogurati! Uvijek ima iznenađenja, a Dinamo mi baš izgleda kao momčad koja može biti iznenađenje. S obzirom na to da sve pratim, vidim da u klubu i oko kluba vlada odlična atmosfera, da na utakmicama ima dosta navijača. Kad se sve zbroji, onda ima razloga za optimizam. Može ovaj Dinamo stići i do utakmica s Chelseajem, Arsenalom...

Kaže da se stalno čuje s ljudima iz svog bivšeg kluba.

- Ma, u stalnom sam kontaktu. Eto, malo prije nego što sam se čuo s vama, razgovarao sam s Danijelom Zagorcem, prije neki dan sam razgovarao s Gavranovićem i Hajrovićem. Naravno, da sam čestitao momcima nakon pobjede nad Spartakom. Čujem se i s ljudima iz kluba. Pa, kako bih mogao izgubiti vezu s obitelji?! Dinamo je moja obitelj, a s obitelji se nikad ne smije izgubiti veza, obitelj je za cijeli život! Sve možeš izgubiti, ali obitelj ne smiješ.

Veli nam da kad god stigne sleti u Zagreb, dođe do Maksimira.

- Kad sam bio ozlijeđen, rehabilitirao sam se u Zagrebu. Kad sam god slobodan, uvijek dođem u Zagreb, to je moj dom. Bio sam na utakmici s Fenerbahčeom.

Za kraj je želio nešto dodati:

- Želim pozdraviti sve Dinamove navijače! Neka protiv Spartaka napune stadion, neka sve gori, neka se dostojno proslavi ulazak u europsko proljeće.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 08:25