Pel u pratnji sina u travnju 2019. godine
 NELSON ALMEIDA AFP
SVE JE OTKRIO NJEGOV SIN

NAJSLAVNIJI NOGOMETAŠ U POVIJESTI PROŽIVLJAVA TEŠKO ZAMISLIVU ŽIVOTNU DRAMU! 'Zamislite, cijeli život bio je kralj, a sad ne želi izaći iz kuće'

Piše: Iva PrpićObjavljeno: 12. veljača 2020. 10:07

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Diego Maradona... Rasprave o imenu najboljeg nogometaša u povijesti trajat će vječno, ali mnogi u prvi plan za ovu laskavu titulu stavljaju legendarnog brazilskog nogometaša Edsona Arantesa de Nascimenta, poznatijeg pod nadimkom Pele, i to s razlogom. Brazilac je u svojoj bogatoj igračkoj karijeri osvojio sve što se osvojiti može, uključujući i tri Mundijala sa Seleçãom, čime je postao jedini nogometaš u povijesti kojemu je to pošlo za rukom.

Svijet se divio njegovoj predstavi na travnjaku, a o njegovoj veličini svjedoče i riječi legendarnog Nizozemca Johana Cruyffa koji je svojedobno izjavio:

- Uoči utakmica protiv Pelea govorio sam samome sebi da je on čovjek od krvi i mesa baš kao i svi ostali. Ipak, prevario sam se.

Pele holds a replica Wolrd Cup trophy during a press conference at The Peninsula on March 26, 2015 in Melbourne, Australia.  (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Robert Cianflone / Getty Images

Brazilski čarobnjak koji je u karijeri ukupno postigao 1281 pogodak u 1363 utakmice danas se suočava s najtežim razdobljem u životu. Naime, njegov sin Edinho objavio je javnosti kako se njegov otac već neko vrijeme bori s depresijom zbog koje ne želi napustiti svoj dom. Zdravstveni problemi 79-godišnjaka traju već dulje vrijeme, a situacija se zakomplicirala prošle godine, kada je nekadašnji nogometaš hospitaliziran u Parizu zbog infekcije mokraćnog sustava.

Nacionalno blago Brazila

- Kosti su mu lomljive. Operirao je kuk, zamijenio ga i nakon toga nije imao adekvatnu rehabilitaciju koja bi mu kretanje učinila mnogo lakšim. Njegovi problemi s mobilnošću bacili su ga u depresiju. Zamislite, cijeli život bio je kralj, jedna od najprepoznatljivijih figura, a danas ne može ni hodati - izjavio je 49-godišnjak za brazilski TV Globo.

- Sram ga je. Ne želi izaći iz kuće, ne želi da ga javnost vidi. Postao je veoma povučen. Otac i ja često smo ulazili u sukobe jer je odbijao rehabilitaciju nakon operacije kuka - dodao je.

Tijekom godina igračke karijere Pele se prometnuo u heroja brazilskog prvoligaša Santosa, čije je boje branio 18 godina i za kojeg je odigrao ukupno 638 utakmica u kojima je postigao 619 pogodaka. Već u svojem debiju za Peixe 15-godišnji se Pele predstavio nogometnoj javnosti s četiri postignuta gola. U redu su za Pelea stajali velikani poput Juventusa, Manchester Uniteda i Real Madrida, ali je brazilski predsjednik Pelea proglasio “nacionalnim blagom” kako se transfer ne bi realizirao.

Posljednje nogometne godine proveo je u New York Cosmosima, gdje je i objesio kopačke o klin 1977. godine. Pele je i dalje vodeći strijelac brazilske reprezentacije za koju je postigao 77 pogodaka u 92 nastupa. U prosincu 2000. godine FIFA ga je, uz Diega Maradonu, proglasila najboljim nogometašem 20. stoljeća.

Zaustavio rat u Nigeriji

Osim na nogometnim travnjacima, Pele je oduševljavao i izvan terena. Svoju globalnu prepoznatljivost često je koristio u humanitarne svrhe, kako bi pomogao potrebitima, a slabo je poznato da je 1967. godine u Nigeriji zaustavljen građanski rat na nekoliko dana kako bi zaraćene strane mogle uživati u nogometnim čarolijama brazilskog ofenzivca. Njegov humanitarni karakter i aktivnost prepoznati su i u političkom svijetu, pa je tako bivši brazilski ambasador za Ujedinjene Narode J. B. Pinheiro izjavio da je Pele u 22 godine nogometne karijere promicao prijateljstvo i jedinstvo više od bilo kojeg drugog svjetskog ambasadora.

Pamti se Mundijal ‘70.

Upravo će ove godine Pele proslaviti 50. godišnjicu osvajanja posljednjeg Mundijala 1970. godine, u kojem je njegova reprezentacija svladala selekciju Italije rezultatom 4:1 pred više od 107 tisuća navijača, a prvi pogodak na utakmici postigao je upravo Pele. Ugledni engleski magazin World Soccer proglasio je brazilski “dream team” iz 1970. godine najboljom nogometnom momčadi svih vremena.

Linker
20. travanj 2024 00:59