REUTERS/Andrew Boyers
EKSKLUZIVNO ZA SN

NAJVEĆI NOGOMETNI USPJEH U POVIJESTI DRŽAVE Zbog Mamića izbila navijačka groznica, hrvatski trener nam otkriva što će poručiti Modriću uoči finala

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. prosinac 2018. 11:43

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima sport i nogomet nikad nisu bili na naslovnim stranicama. Do jučer. Totalno ludilo vlada u toj državi, i to zbog Al Aina. Klub koji trenira Zoran Mamić igrat će finale Svjetskog klupskog prvenstva protiv Real Madrida u subotu. Čudo neviđeno. Njegovi nogometaši i on postali su najveće zvijezde u državi, pobjeda nad River Plateom nakon jedanaesteraca sve je drugo bacila u sjenu, a hrvatskog trenera učinila slavnim.

Ovih dana često smo čestitali Zoranu Mamiću, jučer smo nastavili s čestitkama i pitali ga kako se osjeća nakon uspjeha koji je odjeknuo i koji se tretira kao senzacija svih senzacija.

- Nisam siguran jesmo li uopće svjesni što smo napravili i kakav smo rezultat ostvarili. Još osjećamo adrenalin i trebat će proći neko vrijeme da shvatimo što se zapravo dogodilo. Recimo, nakon utakmice i obveza poslije nitko nije zaspao prije 2-3 u noći. Ujutro je dogovor bio u 10 sati u klubu radi treninga, ja nisam mogao spavati i došao sam oko 8.45 u klub, a kada sam ušao u trenersku svlačionicu, tamo su već bili neki moji suradnici i rekli da nisu mogli spavati. Još osjećamo adrenalin i jedva čekamo subotu. Već smo počeli razmišljati o finalu - još pod dojmom pothvata priča Zoran Mamić.

Svi su oduševljeni

Kako su reagirali ljudi u Al Ainu, vlasnik kluba, navijači? Hoće li sad još više porasti zanimanje za nogomet?

- Naravno da su svi oduševljeni. Mediji i društvene mreže snažno govore o najvećem uspjehu u povijesti nogometa ove države. Nisam dovoljno dugo tu da bih takvo nešto rekao, ali sigurno da smo napravili veliku stvar. Što se tiče popularnosti, stvarno je dojam da je cijela država gledala utakmicu i da su svi uz nas. Klubovi iz naše lige čestitaju nam na društvenim mrežama, prije utakmice poželjeli su nam sreću i shvaćaju da je ovo promocija našeg kluba, ali i cijele države i lige.

Vjerojatno će vam sad ponuditi i još bolji ugovor od ovog koji je ionako bajan?

- Aktualni ugovor traje do ljeta 2019. godine. Razgovaramo, pregovaramo, vidjet ćemo...

Sigurno je da će stići i mnoge druge ponude, teško da ćete nakon ovakvog rezultata ostati u Al Ainu i UAE?

- Naravno da su kvalitetni rezultati razlog interesa, posebno ovakvi na međunarodnoj sceni, koji su odjeknuli još jače, ali ugovor s Al Ainom je aktivan i sve ćemo vidjeti.

Osim iz UAE, koliko ste još čestitaka dobili?

- Da vam kažem iskreno, ne sjećam se jesam li ikada dobio ovoliko čestitaka. Rođendan, Božić i Nova godina, sve skupa ne bude ovoliko. Stvarno su svi gledali utakmicu, pratili i navijali... Kada sam nakon utakmice uključio i pogledao mobitel i vidio broj poruka, samo sam još jednom shvatio što smo napravili. Hvala svima još jednom, nisam siguran jesam li uopće dosad stigao svima odgovoriti.

Draž nogometa

Inače, nakon završetka Dinamove Skupštine u utorak, svi su skupštinari u Dinamovoj loži gledali utakmicu Al Ain - River Plate. Pitamo Zorana Mamića kako je tako dobro uspio pripremiti momčad protiv suparnika kakav je River Plate, mnogo skuplju momčad od njegove, koja je najbolja u Južnoj Americi?

- To je draž nogometa. Ne pobjeđuje uvijek bolja ili skuplja momčad. Gledali smo ih puno, vidjeli kako igraju, gdje su jaki odnosno slabi, kako mi trebamo igrati i gdje vidimo svoje prilike. Naravno, potrebna je uvijek i određena doza sreće. Mi smo imali ogromnu želju, ovo je našim igračima bila prilika koja se pruži jednom u životu i stvarno su odigrali odlično. Trebate znati da je nama ovo treća utakmica u samo sedam dana na ovom turniru, a s prvenstvom peta u posljednjih 15 dana. Dvije smo igrali 120 minuta, tako da stvarno nije lagano, igrači su debelo u “crvenome”, ali borimo se.

Je li ova vaša pobjeda veća od Dinamove nad Arsenalom?

- Ne znam, stvarno. Teško je uspoređivati i ne volim to raditi. Rekao sam prije nekoliko dana da jest ako se gleda važnost natjecanja. Činjenica je da je ovo turnir, a Liga prvaka skupina, prema tome je ovo važnije. Naravno da je ulazak u finale lokalnog turnira velika stvar, a kamoli ulazak u finale Svjetskog klupskog prvenstva. Ovdje su osvajači liga prvaka iz cijelog svijeta, a mi smo ušli u finale. Stvarno nevjerojatno...

Vjerujem u momčad

Možete li do kraja, do naslova svjetskog prvaka, u dvoboju s Real Madridom?

- Da ne mislim da će moja momčad pobijediti u nekoj utakmici, ne bih se bavio ovim poslom. Nije neka mudrost reći da će finalna utakmica biti strašno teška i naporna, ali bilo je nemoguće doći i do finala, a to smo ostvarili, tako da očito da ništa nije nemoguće. Protiv Luke u finalu? Ne trebam uopće reći kakva će to promocija biti za Hrvatsku i naš nogomet. Mogao bih prije utakmice reći Luki da je on već ove godine toliko toga osvojio, toliko trofeja i nagrada, da bi nam baš mogao malo popustiti da mi uzmemo ovo, haha...

Da vam je netko prije nego što ste preuzeli Al Ain rekao da ćete igrati finale Svjetskog klupskog prvenstva, što biste mu kazali?

- Ne znam što bih vam rekao. Ponavljam, ja vjerujem u svoju momčad, svaku utakmicu pripremamo i igramo sa željom da pobijedimo. Ponekad ide, ponekad ne ide, ali tako je to u sportu.

Koji bi Al Ain bio u HNL-u, biste li se mogli nositi s Dinamom?

- Ne može se to tako gledati. Imamo igrače koji bi sigurno u Dinamu bili ključni, ali isto vrijedi i obrnuto. Rado bih posudio nekoliko igrača Dinama za Al Ain - zaključio je Mamić.

Brojni Al Ainov hrvatski stožer

Zoran Mamić kazao nam je još nekoliko zanimljivih detalja...

- Od sedam momčadi na turniru mi smo jedini koji nismo osvojili Ligu prvaka svoje federacije, nego smo “samo” prvaci države, a od svih klubova samo smo mi i Guadalajara aktualni prvaci svojih država, svi ostali su “samo” osvojili Lige prvaka. Nadalje, ovo je prvi nastup Al Aina na Klupskom SP-u i već smo oborili dva rekorda. U prvoj utakmici protiv Wellingtona smo se vratili nakon 0:3, što nitko u povijesti nije, a u četvrtfinalu protiv ES Tunisa smo zabili najbrži gol u povijesti turnira, to je učinio Mohamed Ahmed u 79. sekundi!

Mamić je, naravno, kazao kako svakako moramo spomenuti njegov stožer.

- Evo, to su moji ljudi; Damir Krznar, pomoćni trener, Alen Peternac, pomoćni trener, Miralem Ibrahimović, trener golmana, Ivan Štefanić, kondicijski trener, Milan Šnjarić kondicijski trener i Vedran Attias, analitičar. Naravno, tu je i naša medicinska služba koja je bila u klubu kada smo došli na čelu s doktorom Juricom Rakićem te fizioterapeutima Ivicom Oršulićem, Božom Sinkovićem i Marijom Polonijom. Takoder, drugu ekipu Al Aina vode Željko Sopić i Roy Ferenčina,a u akademiji je Darijo Bašić."

Linker
16. travanj 2024 14:24