Ronald Gorsic / CROPIX
JEDAN DRUGAČIJI DINAMO

'NAPIŠITE TO! BJELICA JE NAJBOLJI DINAMOV TRENER UNAZAD 15 GODINA!' SVI MU SKIDAJU KAPU ZBOG IGRE DINAMA Ovo su tri ključne stvari koje je promijenio

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. listopad 2018. 20:11

Kad je tek došao u Dinamo, nakon finala Kupa, kad je bilo očito da će momčad trebati svježu krv i nove igrače za bolji europski rezultat, Nenad Bjelica je, odlazeći na kraći odmor, jasno kazao:

- Bit će to jedan drugačiji Dinamo, siguran sam da ćemo stvoriti momčad koja može igrati i u Europi značajnu ulogu. Znam točno što želim, pokušat ću to i napraviti - govorio je tada Bjelica, a pamtimo i riječi Marija Šituma, koji se baš vratio u Dinamo i kojemu je Bjelica bio trener u Lechu iz Poznanja.

- Ma ja ne sumnjam da će napraviti posao, siguran sam da će od Dinama stvoriti pravu momčad. On je odličan trener, kod njega će se igrači bacati na glavu. Dinamo je povukao sjajan potez što ga je doveo.

I tu je na neki način počela ta priča koja trenutno ide prema ekstazi. Bjelica je u kratkom roku pretvorio Dinamo u nešto sasvim drugo no što je bio prijašnjih godina, pogotovo u Europi, Dinamo koji igra ozbiljan nogomet, “razbija” momčadi poput Anderlechta i maršira prema europskom proljeću.

- Bjelica je najbolji Dinamov trener u zadnjih 15 godina. Napišite to - jedna je od poruka koje su sletjele na mobitel nakon trijumfa u Bruxellesu, a Dinamu na igri kapu skidaju i donedavni najžešći kritičari i protivnici.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 04:  Nenad Bjelica manager of Dinamo Zagreb looks on prior to the UEFA Europa League Group D match between RSC Anderlecht and Dinamo Zagreb at Constant Vanden Stock Stadium on October 4, 2018 in Brussels, Belgium.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Bilo je skeptika, naravno ima ih uvijek. Kad je Bjelica dolazio u Maksimir, mučilo ih je što u vitrinama još nema trofej, što niti u Austriji, niti Speziji ili Lechu nije “obavio posao do kraja”. Krenuo je svuda jako dobro, no naslovi su mu bježali za dlaku, na kraju je uvijek otišao nedefiniranog rezultata. Naravno, nitko ne može predvidjeti kako će u konačnici izgledati ova epizoda u Dinamu, ali zasad to ipak izgleda drugačije. Zašto?

Pronašao momčad

Između ostalog, Bjelica je - pronašao momčad. Adekvatnu svom trenerskom genu i talentu. Odnosno, tu je momčad stvorio i stvara, ovaj Dinamo nešto je drugo u odnosu na sve dosadašnje klubove. Prvo, svuda je Bjelica bio stranac, a strancima se već nakon dva-tri kriva koraka počnu tražiti mane i rađaju se sumnje. Drugo, nigdje Bjelica dosad nije imao tako talentirane igrače, kao što ih ima u Dinamu, niti tako širok kadar. Primjerice, s Austrijom je ušao u Ligu prvaka, tamo čak solidno gurao, ali je loše brodio kroz prvenstvo. Između ostalog i jer je na raspolaganju imao svega 15-16 igrača. Treće, nadovezuje se na ovo drugo, Bjelica se našao u situaciji u kojoj može reći želim još ovog ili onog i klub je, uglavnom, doveo igrače po njegovu ukusu. Primjerice, u Lechu nije imao taj privilegij, klub je mnogo puta doveo neke druge igrače. Uspio je dobiti “sirovinu” kakvu je htio da bi ostvario te svoje zamisli i ideje.

- Radim kod kuće, u svojoj zemlji, lakše je ovim igračima i dočarati emociju i ideje na svojem jeziku nego u Poljskoj ili Italiji. A tu je i toliko mladih talentiranih igrača, uz ove iskusne koje smo doveli, da je doista gušt s njima raditi - rekao je Bjelica.

‘Klik’ s igračima

S druge strane i momčad je dobila trenera kakvog je trebala. Smirenog i samouvjerenog, koji im vjeruje, koji ih diže kad treba i spušta kad je to nužno, dobili su ono što im je često nedostajalo. Očito, svlačionici punoj talenta i kvalitete trebao je baš trener takvog stila i nogometnih pogleda.

Zapravo, jedan detalj iz Bruxellesa najbolje će oslikati taj “klik” između Bjelice i igrača, tu harmoniju koja trenutno vlada u Dinamovoj svlačionici. Rezultat je 0:2, minuta 90., sudac podiže semaforčić s minutama nadoknade. A Dinamovi igrači pritišću zadnju liniju, jure za protivnikom po čitavom terenu, uzimaju loptu i idu po treći gol. A Dinamovim navijačima na tribini žao je što utakmica jednom mora i završiti.

TRI KLJUČNE STVARI ZA DANAŠNJI DINAMO

1. TRENEROVA VIZIJA I SLOBODA

Nenad Bjelica od prvog dana znao je što želi, a pritom je dobio i slobodu da to što želi pretvori u djelo. Doveo je igrače koje je htio da mu popune taj mozaik i da tu viziju mogu i ostvariti.

2. ŠIROK KADAR I ROTACIJE

Iako neki ne gledaju blagonaklono na česte promjene sastava, pogotovo u HNL-u, činjenica da su mu baš te rotacije donijele puno dobrih stvari. Stvorile su širok kadar, nekim igračima poboljšale formu, istovremeno ugasivši svako potencijalno nezadovoljstvo igrača zbog minutaže.

3. NAPREDAK U SVAKOJ UTAKMICI

Točno se vidi da Bjelica i njegov stožer uviđaju propuste i greške u igri i onda ih ispravljaju. Recimo, reakcija igrača na prekidu već je sad bolja no što je bila prije tri-četiri tjedna. Vidi se i individualni napredak, istaknimo Stojanovića, Petkovića, Rrahmanija...

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 08:47