Damir Krajac / CROPIX
POVRATAK NA TRAVNJAK

NAVIJAČI MOGU ODAHNUTI, DIRIGENT SREBRNOG ORKESTRA POTVRDIO 'Ozljeda je prošlost, startam u Ligi prvaka i stižem u Split'

Kapetan Vatrenih ušao je u 68. minuti gradskog derbija s Atleticom, u kojem je Real Madrid osvojio bod
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 30. rujan 2019. 18:04

Luka Modrić je spreman, te će doći u Split kako bi igrao za Hrvatsku protiv Mađarske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, potvrdio je 34-godišnji vezni igrač izlazeći sa stadiona Wanda Metropolitano. Njegov povratak na travnjak nakon ozljede aduktora desne noge najzanimljiva je vijest s gradskog derbija u kojem su Atletico i Real Madrid odigrali 0:0 u 7. kolu španjolskog prvenstva.

Satima uoči prvog ovogodišnjeg gradskog derbija na sjeveru Madrida su se okupljale tisuće ljudi u prugastim crveno-bijelim dresovima. U aveniji Luis Aragones, nazvanoj po preminulom nekadašnjem treneru Atletica, a koja se proteže uz stadion, zapaljeno je nekoliko baklji. Domaći navijači došli su ondje uvjereni u pobjedu nad najvećim rivalom koji se tek oporavio nakon šokantnog poraza u Parizu i neuvjerljivog ulaska u sezonu.

Wanda Metrpolitano utonuo je na trenutak u mrak, a onda je iz crnine udario snop svjetla na travnjak. Žestoki ritmovi 'Thunderstrucka' benda AC/DC prodrmali su utrobu golemog zdanja kojim su se prelijevala crveno-bijela svjetla. Dom Atletica se upalio davši impuls nogometašima spremnima za izlazak pred 68.000 gledatelja.

"Neobuzdani duh“, pisalo je na divovskom transprentu spuštenom preko tribine iza gola, gdje je osvanuo crtež navijača s prijetećim pogledom i kažiprstom uprenim prema igračima. Tisuće crvenih i bijelih papira podignuto je u zrak.

Sergio Ramos, kapetan Real Madrida, dobio je prvu bitku na terenu u bacanju novčića, pa je umjesto lopte odabrao stranu. I to onu bližu tim najzagriženijim navijačima Atletica. Namjera Kraljevskog kluba je bila imati te navijače iza svojih leđa, te igru prenijeti dalje od njih na drugu polovicu. I tako primiriti euforiju u prvom poluvremenu. To je potez često viđen u Španjolskoj.

Modrić je to promatrao s klupe dok se na njegovom mjestu na sredini terena našao borbeni 22-godišnji Urugvajac Federico Valverde, zajedno s Kroosom i Casemirom. Uspjeli su doći u posjed lopte i dominirati terenom, premda je Atletico iz brzih protuudara imao bolje prilike, no niti jednom lopta nije završila u okviru gola.

Baku, Azerbajdzan, 090919.
Stadion Backell Arena. 
Kvalifikacijske za Europsko prvesntvo, skupina E, 5. kolo, Azerbajdzan - Hrvatska. 
Na fotografiji: slavlje, Luka Modric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Prvi udarac u okvir na utakmici dogodio se u 37. minuti kada je Kroos iz daljine poslao loptu koju je vratar domaćih Oblak bez problema zaustavio. Tri minute kasnije opet je pokušao Kroos izvan kaznenog prostora, a Oblak je ovaj nisku loptu odbio u korner. Postalo je, međutim, jasno da Real Madrid teško dolazi u izgledne prilike. Bilo je to već viđeno u prijašnjim utakmicama ove sezone.

A onda se u 54. minuti s klupe digao pomoćni trener David Bettoni i prišao Zidaneu, te mu nešto šapnuo. Dogovarali su se nešto, a zatim je signalizirano Modriću da ustane. U narančastom florescentnom markeru pojurio prema aut liniji na zagrijavanje. Ondje se pozdravio s veznim Llorenteom, bivšim suigračem, a sada Atleticovim čovjekom koji se također ondje pripremao. Gareth Bale je iz obećavajuće prilike uputio loptu preko gola, a Atleticov trener Diego Simeone povukao rizičniji potez. Iz igre je s lijeve strane izvukao Lodija, a uveo ofenzivnijeg Lemara. Time je ostavio slobodan prostor u obrani kojeg je nastojao pokriti vezni Saul Niguez.

Benetti je ponovno istrčao na konzultaciju sa Zidaneom, a onda mahnuo Modriću. Hrvat je potrčao prema klupi, poljubio fotografije na svom kostobranu, u običaju koji se rijetko viđa, budući da on ne ulazi često s klupe. U idućem trenutku 'desetka' je bila na travnjaku, 19 dana nakon ozljede zadobivene tijekom utakmice Azerbajdžana i Hrvatske.

Na toj desnoj strani veznog reda, zajedno s Jamesom Rodriguezom, koji je zamijenio neprimjetnog Edena Hazarda, nastojao je iskoristiti prostor napravljen Atleticovom ofenzivnijom izmjenom. Bilo je to u posljednjih 20 minuta kada se ujednačena utakmica mogla prelomiti i otići na nečiju stranu. U sudačkoj nadoknadi gurnuo je Modrić loptu Lemaru kroz noge izmamivši uzdah publike, no više nije bilo vremena za veće stvari.

Madridski derbi, jedan od onih s početka sezone kada igrači tek hvataju zamah, nije ponudio atraktivnost. Dok je publika razočarana utakmicom napuštala crvene sjedalice, Modrić se na travnjaku zadržao u razgovoru s crnogorskim stoperom domaćih Stefanom Savićem, a onda je razgovarajući sa slovenskim vratarom Oblakom napustio teren.

- Bilo je sve u redu, dobro sam se osjećao, oporavio sam se od ozljede - rekao je Modrić novinaru radijske postaje Onda Cero u hodniku stadiona nakon utakmice protiv suparnika koji uvijek žestoko igra, udara, te je pred svojom publikom agresivan i intenzivan. U utorak bi, pak, na Santiago Bernabeuu trebao krenuti od prve minute protiv Club Bruggea u Ligi prvaka.

MUNICH, GERMANY - JULY 30: Luca Modric of Madrid runs with the ball during the Audi Cup 2019 semi final match between Real Madrid and Tottenham Hotspur at Allianz Arena on July 30, 2019 in Munich, Germany. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Getty Images

- Da, u utorak bih trebao zaigrati - dodao je Modrić.

Za Real Madrid je dosad bio propustio utakmicu na otvaranju Lige prvaka u kojoj su njegovi suigrači bili izgubili 3:0 od PSG-a, a onda ga nije bilo niti protiv Seville, Levantea i Osasune. Real Madrid bi htio da ne igra u nadolazećim utakmicama za Hrvatsku protiv Mađarske i Walesa kako bi se potpuno oporavio od ozljede i vratio u formu. Ili da barem ne igra čitavo vrijeme kao protiv Slovačke i Azerbajdžana.

- Otići ću na okupljanje reprezentacije za te utakmice - istaknuo je još Modrić.

Nekoliko trenutaka ranije, u susjednoj prostoriji je na konferenciji za medije Zidane rekao da je zadovoljan prikazanim te večeri na terenu.

- Bili smo čvrsti, kompaktni, možda nam još uvijek nedostaje bolja igra u ofenzivnom dijelu, gdje teško dolazimo do prilika za zabiti gol, no bit ćemo sve bolji i bolji - izjavio je Zidane.

Nakon što je otvorio sezonu primajući pogotke u svakoj utakmici, što je kulminiralo s tri pogotka u Parizu, Real Madrid je napravio zaokret, pa je ovo bio treći susret zaredom da je ostao netaknute mreže. No, niti on, niti Simeone nisu zadovoljni remijem.

Linker
25. travanj 2024 11:52