Kutija šibica

47. IZDANJE

NEOČEKIVANA PRIJAVA NA OVOGODIŠNJOJ KUTIJI ŠIBICA Na legendarnom turniru nastupit će i ekipa tražitelja azila! Produžene prijave!

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 10.11.2017. u 23:51

 • Predzadnjeg dana prijava za 47. izdanje Malonogometnog turnira Kutija šibica u Dom sportova su stigli predstavnici Hrvatskog Crvenog križa u pratnji nekolicine tražitelja međunarodne zaštite iz prihvatilišta u Zagrebu i Kutini kako bi na turnir prijavili svoju ekipu Croatian Red Cross All Star sačinjenu od mladića iz Irana, Iraka i Afganistana.

  Hrvatski Crveni križ u sklopu inicijalne integracije tražitelja međunarodne zaštite u Prihvatilištu u Zagrebu u hrvatsko društvo, svakodnevno provodi aktivnosti uključivanja tražitelja u lokalnu zajednicu. U tom kontekstu tražitelji sudjeluju i na raznim sportskim događanjima naravno u granicama svojih mogućnosti.

  „Želja nam je ove godine uključiti ekipu tražitelja međunarodne zaštite u malonogometni turnir Kutija šibica kako bi poslali jednu zajedničku pozitivnu sliku o njihovom boravku u Hrvatskoj“, poručio je Tomislav Marjanović iz Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa.

  „Mi tražitelje u prihvatilištu uključujemo u inicijalnu integraciju kroz sportski, kulturni i javni život te ih pokušavamo što više uključiti u hrvatsko društvo, a pri tome imamo jako dobru suradnju s lokalnom zajednicom. Ovo je njihova prilika da se pokažu u pravom svjetlu onakvima kakvi oni doista jesu te da ih naši sugrađani bolje upoznaju i da se na taj način razbijemo predrasude koje ih često prate“, nastavlja Marjanović dodajući: „Hvala ustanovi Upravljanje sportskim objektima što je prepoznala važnost našeg rada s njima te što nam je izašla u susret s ovom prijavom. Nastup na Kutiji šibica njima će svakako biti veliki poticaj da se uključe u hrvatsko društvo“, zaključuje Marjanović.

  „Pri prihvatilištu imamo tim za psihosocijalnu podršku budući da nam stižu ljudi koji su vidno sniženog raspoloženja te se zatvaraju u svoje sobe a mi ih raznoraznim aktivnostima nastojimo pokrenuti. Iako postoji niz kreativnih i tehničkih radionica nekako se najveći broj njih fokusira na sport a rezultati koje dobivamo takvim radom su zbilja odlični“, potvrđuje i Sven Novosel, socijalni radnik u zagrebačkom prihvatilištu.

  Jedan od nogometaša koji će nastupiti za Croatian Red Cross All Star je i 17-godišnji Afganistanac Mustafa Safi.

  „Ja sam igrao nogomet i u svojoj domovini. Na turnir se prijavljujemo kako bismo razbili predrasude o nama. Nadamo se što boljem rezultatu“, poručuje Mustafa u ime svojih suigrača.

  Produžene prijave za ovogodišnju Kutiju šibica

  Organizacijski odbor ovogodišnjeg Malonogometnog turnira „Kutija šibica 2017. powered by Coca-Cola“ odlučio je slijedom pristiglih zahtjeva za dodatnim prijavama iste produžiti pa će tako svi oni koji nisu stigli do sada ipak dobiti priliku prijaviti svoje ekipe i u ponedjeljak 13.11. od 12:00 do 20:00 sati. No, prijave će se u ponedjeljak moći izvršiti isključivo fizički u Domu sportova, a kotizaciju je moguće platiti samo gotovinom.

  Upisnina za turnir seniora i veterana iznosi 1.000,00 kuna, dok je cijena upisnine za Turnir žena po sugestiji gradonačelnika Milana Bandića prepolovljena na simboličnih 200,00 kuna. Nakon završetka prijava slijedi izvlačenje prijavljenih parova u četvrtak 16.11.2017. u zagrebačkoj Pivani.

  Prve utakmice igraju se 25.11.2017. u gradskim dvoranama: Dom sportova – dvorana 2, SD Trešenjevka – Kutija šibica, SD Trnsko, SD Peščenica i SD Dubrava.

  Iz drugih medija