REUTERS
REBUS SIC STANTIBUS

NEOČEKIVANI ZAOKRET I ZAPLET U BARCELONI Ivan Rakitić zbog neovisnosti Katalonije odlazi iz Barce, a isto će na kraju ipak napraviti i Messi!?

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 06. siječanj 2018. 18:38

Ukoliko se sjevoroistočna pokrajina Katalonija odcijepi od Španjolske, pa Barcelona preseli u katalonsku ligu, hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić može napustiti klub prije isteka ugovora, tvrde novine El Mundo. Taj španjolski dnevnik navodi kako bi potencijalno stjecanje nezavisnosti bitno utjecalo na ugovore koje nogometaši imaju s Barcelonom čime bi imali pravo otići kao slobodni igrači.

U njihovim ugovorima postoji klauzula “rebus sic stantibus” (do promijenjenih okolnosti), što znači da ugovori vrijede pod okolnostima u kojima su potpisani. Stekne li Katalonija neovisnost, prema sadašnjem španjolskom zakonu o sportu njeni klubovi ne bi smjeli igrati u španjolskoj ligi čime bi se promijenile okolnosti koje utječu na ugovore. Ugovori bi tada došli pod reviziju.

Rakitić neće o politici

Rakitić, 29-godišnji vezni igrač, potpisao je u ožujku novi ugovor s Barcelonom koji istječe u lipnju 2021. godine. Katalonske stranke za nezavisnost opet su osvojile većinu mjesta u katalonskom parlamentu, na izborima održanima prije dva tjedna. One bi ovaj mjesec trebale formirati novu vladu Katalonije. Od 2015. godine te su stranke usvajale zakone prema odcjepljenju što je kulminiralo 27. listopada izglasavanjem uspostave nezavisne republike Katalonije. No to proglašenje nije se materijaliziralo u stvarnosti. Idući dan je španjolska vlada, koristeći ustavne mjere, raspustila katalonsku vladu te raspisala nove izbore dok je sud pritvorio njene članove. No stranke za nezavisnost opet su dobile većinu, 70 od 135 mjesta u parlamentu, te ne odustaju od nezavisnosti.

- Ja sam ovdje da bih igrao nogomet - više puta je rekao Rakitić upitan u Barceloni oko nastale političke situacije.

- Želim ostati ovdje još puno godina - isticao je hrvatski reprezentativac.

U petak nije bio dostupan za komentar o navedenoj klauzuli. Glasnogovornik Barcelone je rekao: “Zbog povjerljivosti, klub nikada ne komentira ugovore potpisane s igračima i to nikada neće raditi”.

Pucanj u prazno

Posljednji nogometaš koji je potpisao ugovor bio je Lionel Messi. Njegovo produženje ugovora do ljeta 2021. godine iščekivalo se mjesecima. Ugovor je potpisao u studenome, mjesec dana nakon izglasavanja republike Katalonije i mjesec dana uoči neizvjesnih izvanrednih izbora. Njegov otac, koji je prisustvovao produženju ugovora, htio se osigurati od političke nesigurnosti. U Messijevom ugovoru se stoga nalazi klauzula koja mu omogućuje da ode iz Barcelone prije isteka ugovora, a da ne plati odštetnu klauzulu od 700 milijuna eura, ako Katalonija zbog samostalnosti završi u katalonskoj ligi. Tako navodi El Mundo, novine sa sjedištem u Madridu koje se protive nezavisnosti Katalonije, pozivajući se na uvid u ugovor, kojeg pak nisu objavile. Klauzule “rebus sic stantibus” nisu neuobičajene u svijetu nogometa. Igrači ih obično mogu koristiti ukoliko klub ispadne u drugu ligu ili se ne kvalificira za neko natjecanje i sl.

- U takvim stvarima je bitan samo tekst ugovora. Sve ostalo je pucanj u prazno i nagađanje - objašnjava jedan pravnik.

- Ako u tekstu piše da može raskinuti ugovor ako klub napusti La Ligu onda je to to. Ako ne piše, onda je potreban čitav tim međunarodnih pravnika da odgovori što Messi može ako Barca napusti ligu.

Prema onome što El Mundo tvrdi, Messi ima u ugovoru odredbu čvršću od “rebus sic stantibus” koju imaju ostali igrači. On se obvezao nastaviti igrati za Barcelonu i u slučaju nezavisnosti Katalonije, ali da ta nezavisnost podrazumijeva “igranje u ligi najviše europske razine”. To bi značilo da Barcelona nakon eventualnog osamostaljenja mora igrati u španjolskoj, francuskoj, engleskoj ili njemačkoj ligi, ali ne i katalonskoj. El Mundo ne navodi odredbe iz ugovora drugih igača.

Predsjednik španjolske lige Javier Tebas ranije je rekao da jedino klubovi iz Andore mogu nastupati u španjolskim natjecanjima. Zakon o sportu može se promijeniti u španjolskom parlamentu. Vodstvo Barcelone podržavalo je izlazak Katalonaca na referendum o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda. Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je buduću katalonsku vladu na poštivanje ustava. Barcelona je vodeća momčad španjolskog prvenstva s 14 bodova i utakmicom više u odnosu na branitelja naslova Real Madrid, a Messi je trenutno najplaćeniji igrač lige.

Linker
26. travanj 2024 14:26