REUTERS
NAJTEŽI DANI

NESRETNI BALLOTELLI RASTUŽIO NACIJU POTRESNIM PRIZNANJEM: 'Prišli su mi, usporili i bacili na mene banane kao da sam majmun!'

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 31. svibanj 2018. 15:05

Vratio se “zločesti dečko” talijanskog nogometa. Četiri su godine prošle otkad je posljednji put nastupio za Azzurre. Bilo je to na Mundijalu u Brazilu. Nakon toga nije bio pozivan u izabranu vrstu i već poznatih i opjevanih razloga. Riječ je, dakako, o Mariju Balotelliju. Kako tvrde, stasiti se napadač u Francuskoj smirio i spreman je pružiti najbolji nogomet svoje karijere. Vjeruje mu (za sada) i novi izbornik Italije Roberto Mancini, koji ga je pozvao za ovu reprezentativnu akciju.

Posveta Astoriju

Balotelli je na pravi način opravdao njegovo povjerenje, u prijateljskoj utakmici protiv Saudijske Arabije, odigranoj u ponedjeljak, zabio je pogodak, koji je posvetio tragično preminulom prijatelju i kapetanu Fiorentine Davideu Astoriju.

“Znam da je kasno jer si ti već na drugom svijetu... ali uvjeren sam da si otamo zajedno s mojim ocem gledao utakmicu. Ovaj gol, premda on ništa ne znači i nije nikome od koristi, posvećujem tebi”, napisao je na svojem Instagram profilu stasiti napadač.

Od početaka karijere uz Balotellija se vežu kontroverze, djetinjasti ispadi, ali kako je nedavno kazao, sve je to iza njega i dojam da ovaj put Mario misli ozbiljno i koncentriran je isključivo na nogomet.

Međutim, krenuli su drugi problemi, ali on za njih nije i ne može biti kriv. Riječ je o rasizmu koji ga prati kroz cijelu karijeru. Balotelli je i ranije nailazio na takve neugodnosti, a sada su ga dočekale na povratku u reprezentaciju. Dakle, špekulira se da bi Balotelli u reprezentaciji Roberta Mancinija trebao imati ulogu dokapetana, a na tribinama stadiona u St. Gallenu izvješen je transparent “Il mio capitano è di sangue italiano”, što u prijevodu na hrvatski znači “Moj kapetan ima talijansku krv”. Policija ga je ubrzo maknula...

Naravno, odnosilo se to na Balotellija, koji je podrijetlom Ganac, ali ga je posvojila talijanska obitelj. I nakon SP-a u Brazilu se suočio sa sličnim problemima kada su mu određeni navijači sasuli u lice “Nisi Talijan, odlazi iz ove države”.

Tada je to slomilo Balotellija, ali, eto, uspio se vratiti. Međutim, primitivci su opet u centru pozornosti, ali uvjereni smo da će Balo iz ovog izaći još jači...

Incident u kafiću

Gazzetta dello Sport izvadila je isječke iz knjige Demoni, u kojoj je Alessandro Alciato objavio iskustva Balotellijeva odrastanja prepunog tužnih priča, događanja zbog njegove boje kože.

- Naravno da bih, da sam bijel, imao manje problema - kazao je Balotelli, a priznao je da je dobio pregršt pisama djece, koja ga smatraju primjerom kako se nositi s rasizmom.

Kako je otkrio, cijeli svoj život se nosi s ovim problemom, priča je, kako tvrdi, bilo mnogo, ali jedna je posebno dojmljiva.

- Bio sam crn, time i drukčiji u njihovim očima. Mislio sam da me ne žele jer sam već i tada bio malo na svoj način, ali sam, kako su godine prolazile, na žalost, otkrio istinu. Godine 2009. tijekom utakmice između Juventusa i Intera zvali su me majmunom, crnčugom i govorili mi da se vratim u Afriku. Incident sam doživio i u jednom kafiću u Rimu, u kojem sam bio sa suigračima iz U21 reprezentacije. Razgovarali smo kada se u daljini pojavio motocikl, a jedan od dvojice na njemu mi počeo vikati: Crnčugo! Pristupili su mi, usporili i na mene, kao da sam majmun, bacili banane - otkrio je Mario.

Nadao se Balo da je to iza njega, no, opet ga je sustigla ista sudbina, bez obzira na to što se i sam promijenio. Nadamo se samo da će jednom tome doći kraj jer ovo nitko nije zaslužio, to je sasvim sigurno...

Linker
20. travanj 2024 05:58