CROPIX
MOŽE BRZO DOBITI PAPIRE

NETKO JE U BEOGRADU NANJUŠIO PRILIKU I KRENUO U AKCIJU DOVOĐENJA HRVATSKE NADE Hoće li doista Hrvat promijeniti državljanstvo i otići u 'komšiluk'?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. travanj 2019. 10:11

Podignula se prašina. Bojan Knežević, U-21 hrvatski reprezentativac, mogao bi zaigrati za Srbiju i nema medija koji ga jučer nije zvao, koji nije na svoje uši želio čuti priču, uzburkali su se nogometni krugovi. Nije Knežević ipak nepoznato nogometno ime, to je momak koji je svojevremeno slovio za najvećeg Dinamova talenta, veliki su klubovi slali ponude u Maksimir, u Dinamu su ih tada lagano odbijali. Knežević sad ima 22 godine, još uvijek je relativno mlad, iako mu je karijera zadnjih godina često išla nizbrdo, svaki put kad je trebao napraviti iskorak, stigao je preokret.

I lani je na Dinamovim pripremama bio dobar, Bjelica je s njim računao, ali na kraju je završio u Lokomotivi. Bio je i kod Gračana u U-21 reprezentaciji, onda je došla ozljeda, u zadnje vrijeme ne igra ni u Lokomotivi pa pomalo ispada iz kombinacija u mladoj selekciji. Netko u Beogradu očito je nanjušio priliku i krenuo u akciju. Jučer iz Beograda nismo uspjeli dobiti nikakvu službenu reakciju. Predsjednik Saveza Slaviša Kokeza nije se javljao na pozive i poruke, dopredsjednik Saveza za sportska pitanja je, pak, Marko Pantelić. Da, "onaj" Marko Pantelić.

- Molim vas, javite se glasnogovorničkom uredu Saveza, oni će odgovoriti na sva vaša pitanja.

To je rekao i prije nego smo ga išta pitali. Zvali smo, slali poruke, odgovora nije bilo, glavni PR Saveza Milan Vuković samo je kazao: "Ne čujem dobro"... Neki mediji u Srbiji prenijeli su neslužbene izjave iz Saveza kako cijela priča nije istinita, kako Bojan Knežević radi samoreklamu. Opet, zašto bi dečko izišao u javnost s nečim tako škakljivim, znajući kakve sve to može imati reprekusije na njegovu karijeru da nije istinito!? Naravno, puno je tu prepreka do Kneževićeva igranja za Srbiju, uskomešalo se i susjedstvo, znamo da u srbijanskom nogometu, pogotovo oko reprezentacije, ima mnogo previranja. Neki su igrači odbili igrati za nacionalni tim, neke je otpisao izbornik Krstajić i sad je i priča o Kneževiću 'upala' u taj međuprostor. Ako ne može Milivojević iz Premiershipa, zašto onda može 'neki' Knežević?, u tom smjeru idu mnogi konentari u srbijanskom javnom prostoru. Puno je tamo glasnih protivnika tog 'transfera', premda, ima i onih koji smatraju da, eto, ako se pruža prilika uzeti jednog igrača Hrvatskoj, koji možda u budućnosti proigra, zašto ne? Pogotovo, ako bi se to moglo napraviti vrlo brzo i bezbolno. Jer, papiri, navodno, nisu problem.

Zagreb, 181016.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 3. kola skupine H nogometne Lige prvaka,
 GNK Dinamo - FC  Sevilla. 
Na fotografiji: Bojan Knezevic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

- Ja nemam srbijansku putovnicu, Bjelovarac sam, ali da je tražim, mogao bih je dobiti, isto tako papire može dobiti i Bojan - kazao je Žarko Knežević, Bojanov otac, koji priznaje da mu je telefon jučer zvonio do iznemoglosti.

- Bojan je dovoljno odrastao da sam donosi odluke, ja se tu ne mogu miješati. To je njegova karijera, on zna što je za njega bolje. Da mene pita za savjet? Nije me zasad pitao, imam svoje mišljenje, ali, kažem, njegova je to karijera i on odlučuje, ako želi igrati i za Kamerun, dobro, on odlučuje.

Papiri, putovnica i ostalo, nisu, dakle, upitni, vjerojatno bi tada i nogometne asocijacije dale svoj 'amen' vrlo brzo. Kao što je, recimo, bilo u slučaju Frana Karačića, Lokomotivina desnog beka, koji je vrlo brzo ishodio papire za australski dres, iako nikad u Australiji nije niti bio, kamo li tamo igrao.

Zagreb, 150418.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Utakmica 29. kola HT Prva hrvatska nogometna liga,
NK Lomomotiva - NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Bojan Knezevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Vidjet ćemo kako će se ova priča s Kneževićem rasplesti, hoće li doista mladi nogometaš promijeniti državljanstvo i otići u 'komšiluk'? Intrigantno svakako, stvar se zakuhala, po nekim bi gabaritima Knežević mogao već i na Euru U-21 u lipnju igrati za 'male Orlove'. Iako i oni imaju moćnu reprezentaciju. Međutim, unatoč svemu tome, još uvijek postoji dosta minusa pa i otpora takvom raspletu. Naravno da i Kneževiću mnogi govore da još jednom dobro razmisli, da kasnije ne bi požalio, kao što i u Srbiji mnogi preispituju ima li, nogometno, logike za takav potez. I ta šutnja u Srbijanskom Savezu može biti znak da se opipava tlo, da se čeka da se malo smiri pompa, pa da doista pokušaju u tišini odraditi ovaj posao. Ili će sve ostati na tom jednom pozivu iz Beograda, koji je Knežević potvrdio i koji ga je gurnuo u središte medijskog interesa. Papire može dobiti vrlo brzo, ali je li to dovoljno i da uistinu zaigra za Srbiju?

Linker
14. travanj 2024 20:02