sn arhiva
VELIKI OBRAT

NIŠTA OD SVETICA: PROPAO NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI HRVATSKOG NOGOMETA Unatoč Uefinim milijunima HNS neočekivano odustao od gradnje nogometnog kampa!

Posljednjih godina na Sveticama se nije dogodilo ništa, osim što se srušio kultni restoran Domagoj i što se sve pretvorilo u ruševine, smeće, blato...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. listopad 2017. 12:50

Jučer je procurila jedna vrlo zanimljiva informacija. Hrvatski nogometni savez bi mogao odustati od gradnje kampa na Sveticama! Točnije, ne samo na Sveticama, nego uopće, kako sada stvari stoje, to uopće ne bi bilo nikakvo čudo. Da se razumijemo, nikakva odluka nije donesena, nego se vrte razne misli i ideje ljudi koji su involvirani u hrvatski nogomet.

Ako ste pratili, sigurno znate da je kamp HNS-a vrući krumpir Gradske skupštine. Na posljednjoj sjednici gradonačelnik Milan Bandić skinuo ga je s dnevnog reda, zbog niza kritika predloženog aneksa ugovora. To su zatražili Bandićevi partneri, HDZ i Neovisni za Hrvatsku, s kojima tvori tanku većinu.

Taj nesretni kamp na Sveticama očito je prevelika kost u grlu Grada, mogla bi nekoga ugušiti. S druge strane, ljudima u HNS-u vjerojatno je već puna glava raznih političkih tehniciranja. Posljednjih godina na Sveticama se nije dogodilo ništa, osim što se srušio kultni restoran Domagoj i što se sve pretvorilo u ruševine, smeće, blato...

Razne ideje

Zato se javljaju razne ideje, pa i ta da se odustane od kampa, te da se novac koji se dobiva od UEFA-e za gradnju kampa prenamijeni, te da se uloži u renoviranje hrvatskih nogometnih travnjaka! Uvjereni smo da bi hrvatska javnost zapljeskala takvom potezu HNS-a. Travnjaci u HNL-u su karijes današnjeg hrvatskog nogometa, grozna infrastruktura je rak-rana. Zato bi prenamjena sredstava bila prava stvar, njoj bi se razveselili svi nogometaši i klubovi HNL-a. Takav potez bi praktički preko noći podigao kvalitetu nogometa u Hrvatskoj, tako da ovakva ideja može dobiti samo komplimente i zapravo bi se svi za nju trebali založiti, HNS, klubovi, nogometaši...

Gotovo smo sigurni da bi takva odluka bila jedna od najmudrijih poteza Kuće nacionalnog nogometa od njezina osnutka.

Naravno, sad treba raditi diplomacija HNS-a. Tu bi stvari trebale stajati jako dobro, jer predsjednik Davor Šuker dobro kotira u tijelima UEFA-e, član je Izvršnog odbora, direktor Damir Vrbanović je dugi niz godina član vrlo bitnih nogometnih foruma, iznimno je cijenjen u Kući europskog nogometa. Treba, dakle, uvjeriti UEFA-u da dopusti da se namjenska sredstva predviđena za kamp prenamjene za hrvatske nogometne travnjake. Po onome što je do sada izašlo u javnost, UEFA je za gradnju kampa HNS-u osigurala 7,5 milijuna eura, a Savez se prijavio i za natječaj za dodatna sredstva iz sljedećeg programa. S tim sredstvima bi se mogli super urediti travnjaci HNL-a, više se ne bi trebale odgađati utakmice kad padnu prve jesenske kiše, podigla bi se kvaliteta igre te se, primjerice, reprezentacije ne bi trebala u posljednji trenutak seliti kao sada iz Gradskog vrta na Rujevicu, konačno, moglo bi se igrati na više nogometnih adresa u Hrvatskoj.

Bilo bi, dakle, iznimno pametno da diplomacija HNS-a već sada krene u akciju prema UEFA-i, s obzirom na kvalitetne odnose držimo da bi za takav potez društvo iz Hiltona dobilo simpatije u Kući europskog nogometa.

Je li to pametno?

Ako se sjećate, i kad se razgovaralo o gradnji kampa, mnogo su replicirali je li pametno graditi kamp dok se utakmice HNL-a igraju na blatnjavim poljanama. Bilo je već tada ideja da se od UEFA-e zatraži prenamjena sredstava za hrvatske nogometne travnjake.

Uglavnom, pred HNS-om su spektakularni dani koji mogli završiti spektakularnim trijumfom. Ako se Vatreni plasiraju u Rusiju i ako se urede travnjaci HNL-a, onda bi zaista svi mogli zaključiti “sve je odlično i sve je za pet”!

Linker
23. travanj 2024 15:16