Josko Ponos / CROPIX / CROPIX
HAJDUK

NIZ PROMJENA NA POLJUDU Nižić i Šimić na prodaju, Jefferson stoper... a što s Vlašićem?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. siječanj 2017. 14:10

Može li Nižić biti kapetan Hajduka? S autoritetom koji posjeduje u svlačionici svako je prvi favorit, ali Nadzorni odbor drži da će kapetanska vrpca pristajati Vlašiću kao najvećem projektu Hajduka. Takve su informacije iz izvora bliskih Poljudu, a u prilog tezi ide i najava o promjenama u zadnjoj liniji.

Nižić i Šimić dva su stopera koja Hajduk želi unovčiti već ove zime, a pritom stoperska linija neće biti brojčano oslabljena, jer Jefferson se vraća korak unatrag, s mjesta zadnjeg veznog ide na stopera. U toj opciji prodaje Nižića i Šimića, ostaju Ćosić, Ismajli, Bosančić i spomenuti Jefferson kao četiri rješenja na stoperskoj poziciji, s tim da je Ćosić igrač na posudbi za kojeg Hajduk do kraja travnja treba donijeti odluku hoće li platiti otkup od 250.000 eura zaprešićkom Interu.

Transfer ili potpis

Zašto bi Hajduk prodao Nižića i Šimića, te koliko cijenu Bijeli očekuju za dva stopera?

Nižić je u listopadu navršio 27 godina, za sada nije objavljeno da je produžio ugovor s Hajdukom koji trenutno vrijedi do šest mjeseci. Ali, Nižićev potpis nitko ne smatra spornim, nije to slučaj poput Ohandze, jer kod Nižića je situacija “transfer ili potpis”.

Već je prošlo ljeto bilo za Nižića ponuda na razini odštete 300.000 do 400.000 eura, međutim nisu to bile svote koje bi zadovoljile Hajduk, jer u protivnom bi se transfer realizirao. Hajduk stopere najčešće prodaje u zrelim godinama. Maloča je otišao sa 26 godina, Milović tek koji dan prije 27. rođendana, a sličan su put imali Neretljak, Vejić, Jure Buljat, Pandža, da ne nabrajamo dalje sve stopere koji su se u zadnjih 10-ak godina prodavali s Poljuda.

Zanimljivo je da je najveću cijenu posljednjih sezona postigao Milović sa 700.000 eura odštete pri odlasku u Kinu, a Bijeli su za Nižića postavili letvicu na 500.000 eura. Računalo se u startu karijere Marija Maloče da će njegov transfer biti rekordni kada je riječ o stoperima Hajduka, baratalo se svotama od 2-3 milijuna eura, međutim Maloča je realizirao posao koji je Hajduku donio tek 100.000 eura prihoda. Međutim, sa Šimićem je druga priča.

Milijunska letvica

Od Šimića se očekuje transfer kojim će skinuti Milovića s “trona”, jer Hajduk je za Šimića postavio letvicu na milijun eura. Ako se pritom zaradi 800.000 eura, bit će dobro, ali početna cijena nije manja od milijuna.

Zašto Šimić? Zato što bi Šimiću i Hajduku dobro došlo da se igrač nastavi usavršavati u inozemstvu. U drugoj sredini gdje će se koncentrirati na nogomet, na svoj napredak i pritom se primarno osloboditi “navike” dobivanja brojnih kartona. Šimiću bi transfer donio sazrijevanje, u to nema sumnje, a Hajduk bi dobio novce i otvoren prostor za pružanje prigode nekome od ostalih igrača iz stoperske linije. Na Poljudu se teško bore sa Šimićevim temperamentom pa bi s milijun eura pokrili njegov gubitak.

Dva su stopera na prodaju, ali pitanje je koji će stoper napraviti posao. Velike se nade polažu u pripremni kamp u Beleku. Uvijek Turska okupi zainteresirane klubove s istoka Europe, Japana, Koreje i Kine. Istina je, nisu se svake godine sklapali veliki poslovi na pripremama u Turskoj, ali veća je mogućnost da će se nešto dogoditi u Beleku nego da Bijeli ostanu kod kuće.

Novac za kupnju

U svakom slučaju, zadovoljili bi se Bijeli sa 1,3 milijuna eura, svotom s kojom bi dobili još dva mjeseca mirnog života, što znači da bi nakon transfera Lovre Kalinića i prodaje dva stopera imali sigurnost do sredine ljeta. Priželjkivani transfer Nikole Kalinića u Kinu pružio bi hajdukovcima mogućnost da se za ljetni napad na Europu možda pojačaju i ponekom kupnjom.

Bitno je da plan postoji, jer uz prodaju egzistiraju i zamjene. Jefferson i Ćosić bi tako dobili prostor u stoperskom tandemu s izazivačima Ismajlijem i Bosančićem. Takav je plan na početku priprema...

Linker
16. travanj 2024 07:06