Matija Djanjesic / CROPIX
OPTIMIZAM NA VRHUNCU

NOGOMETAŠI RIJEKE POMELI CIPARSKOG PRVAKA UOČI SUBOTNJEG SUPERKUPA PROTIV DINAMA NA MAKSIMIRU Evo kakvu bi momčad Bišćan mogao suprotstaviti Modrima

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 09. srpanj 2019. 22:40

RIJEKA - APOEL 4:1 (Čolak 7', Halilović 40', Bušnja 53', 84' / Mousa 38')

RIJEKA: Sluga (od 63. Prskalo), Raspopović (od 46. Pavelić), Župarić (od 46. Escoval), Punčec (od 46. Velkovski), Tomečak (od 46. Štefulj), Lepinjica (od 46. Lončar), Capan (od 46. Pavičić), Halilović (od 46. Bušnja), Kvržić (od 46. Murić), Gorgon (od 46. Vuk), Čolak (od 46. Acosty).

APOEL: Belec (od 46. Waterman), Hallenius (od 46. Artymatas), De Vincenti (od 46. Pavlović), Tamari (od 46. Savvas), Matić (od 46. Efrem), Mousa (od 46. Vieira), Mihajlović (od 46. Zahid), Vouros (od 75. Rei), Merkis (od 46. Makris), Lafrance (od 75. Kalogirou), Jakoliš (od 46. Shelis), Bezjak (od 46. Vidigal).

KRANJSKA GORA SC Ruteč. Gledatelja 50. Sudac: Žnjidaršić (Kranj).

Nogometaši Rijeke pobijedili su ciparskog prvaka APOEL rezultatom 4:1 u posljednjoj provjeri uoči prvog službenog ispita sezone u kojem će u subotu protiv Dinama loviti drugi Superkup u klupskoj povijesti. Bijeli su odigrali dopadljivo, čvrsto i disciplinirano, pa na kraju se na najbolji način napunili optimizmom uoči sraza na Maksimiru.

Igor Bišćan za generalku je izveo ono što je, nominalno, najjača momčad u ovom trenutku. Treneru Bijelih nedostajao je tek rekonvalescent Domagoj Pavičić koji je odigrao drugu polovicu utakmice, ali nema dvojbe da će momčad koju je suprotstavio APOEL-u vrlo vjerojatno u subotu istrčati na Maksimir. A to znači da bi Ivan Tomečak mogao biti rješenje za lijevi bok, već ranije je bilo izvjesno da će Bišćan teško dati priliku neiskusnima Štefulju ili Smolčiću, kao i da neke druge varijante (Pavelić...) u ovom trenutku ne kotiraju visoko u njegovim razmišljanjima.

Bišćan je protiv APOEL-a izveo momčad u sustavu 4-3-3 s Capanom malo povučenim u odnosu na Halilovića i Lepinjicu, ali silno agresivnim i pokretljivim budući da je nerijetko dolazio u završnicu. Rijeka je zaslužila visoku ocjenu na planu pritiska kojeg je radila na zadnju liniju suparnika, što im se posebno isplatilo kod prvog pogotka kada je Lepinjica prekinuo pokušaj gradnje jednog napada, a Čolak iskoristio neopreznost Jakoliša i iskosa matirao Beleca - 1:0.

Igra Rijeke bila je na znatno višoj razini nego protiv Sočija, Bijeli su korektno kontrolirali zbivanja, ali u fazi obrane, pogotovo nakon prekida, dozvolili suparniku ipak malo previše prilika. U 20. minuti imao je jednu i Jakoliš, ali pucao je slabo u Slugu, no njegova je prilika bila najava izjednačenja kojeg je u 38. minuti postavio Mousa - 1:1.

Visoka ocjena

Ipak, remi je bio kratkog vijeka, nakon jedne dobre akcije Gorgona i slabe reakcije obrane APOEL-a Halilović je snažnim udarcem u 40. minuti pogodio za 2:1 te potpisao prolaznu ocjenu za onu nominalno prvu momčad Bijelih.

Igor Bišćan u drugom dijelu (igralo se dva puta 50 minuta) je na travnjak poslao kompletno novu momčad u kojoj su prve minute ove sezone upisali Robert Murić, Stjepan Lončar i Joao Escoval. Prvi se kasnije priključio zbog obveza s U21 reprezentacijom, Lončar je bio izvan stroja zbog ozljede, baš kao i Escoval koji je operirao slijepo crijevo što je, čini se, sada stvar prošlosti. Svidjela se i ta druga Rijeka, s Pavičićem kao pokretačem svih akcija, ali i mladima Bušnjom i Vukom koji su davali svoj mladenački impuls. Posebno se to odnosi na Bušnju koji je postigao sjajan pogodak u 53. minuti kada je primio loptu na 25 metara i neobranjivo pogodio suprotne rašlje - 3:1.

Bušnja je u naslovnoj ulozi bio i u 84. minuti kada je ponovo na 20-ak metara primio loptu i još jednom precizno pogodio sam kut suparničkog gola - 4:1.

Rijeka je na kraju za generalku zaslužila visoku ocijenu, bez obzira što je APOEL u nešto kasnijoj fazi priprema od Bijelih momčad Igora Bišćana je imala dopadljive trenutke i sigurno će imati razloga za optimizam pred Maksimir gdje će loviti prvi trofej sezone.

Linker
25. travanj 2024 14:44