Fotografije situacija u kojima su napadnuti ili Dinamovi dužnosnici ili njihova imovina, ili im se prijetilo
 HINA/Fena/Mario Lončar/ds / Ronald Goršić / Tomislav Krišto / Hanza Media
DRAMATIČNO UPOZORENJE

OČAJNIČKI VAPAJ, IZ DINAMA POSLALI PISMO KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ I ANDREJU PLENKOVIĆU 'Mafija želi preuzeti Dinamo, bojimo se likvidacija'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. lipanj 2019. 14:07

N1 televizija objavila je danas pismo koje je GNK Dinamo uputio Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. U oba ureda neslužbeno je potvrđeno su pismo primili, a sve to dogodilo uoči povratničke presice Zorana Mamića na Maksimir. Na konferenciji za novinare koja je počela u 12 sati i još uvijek traje, iz Dinama su potvrdili da je pismo autentično.

U pismu se, između ostalog, navodi da se GNK Dinamo nalazi pod pritiscima pojedinih osoba “koje su od strane nadležnih državnih tijela označeni kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj” te da su se iste te osobe otvoreno angažirale da “preuzmu upravljanje Dinamom”.

Prenosimo dio pisma koje je objavio N1:

"Poštovani gospodine Plenković,

nažalost, moramo reći da smo sve navedene sportske i poslovne uspjehe, posebice zadnjih godina, ostvarili u izvanrednoj situaciji, koja je generirala ogromne pritiske različitih interesnih skupina na nas i naše djelovanje, uz jasnu aktivističku potporu dijela medija. Ti pritisci su nažalost uključivali i klasične kriminalne metode te Vas u tom smislu želimo upoznati i podsjetiti da se unazad posljednjih godinu i pol dana dogodilo nekoliko različitih vrsta napada na naše pojedine djelatnike, kojima je zajednički nazivnik rad i djelovanje u Dinamu:

- Dana 22.08. 2017. godine oko 12,00 sati u mjestu Zidine, BiH, od strane dvojice NN počinitelja pucano je na savjetnika GNK DINAMO Zdravka Mamića, te je isti ranjen u natkoljenicu – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni;

- Dana 20.09. 2017. godine oko 20,00 sati u zagrebačkom naselju Vrbik od strane dvojice NN počinitelja, uporabom palice, napadnut je tadašnji glavni trener GNK DINAMO Mario Cvitanović, koji je tom prigodom zadobio teške tjelesne ozljede – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni;

- Dana 06.12. 2017. godine oko 05,20 sati u zagrebačkom naselju Vrbani podmetnut je požar pod osobni automobil marke „Golf“, vlasništvo Krešimira Antolića, koji je tom prigodom u potpunosti izgorio – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni a od 04.01. 2018. godine član Uprave GNK DINAMO g. Krešimir Antolić ima 24 – satnu policijsku zaštitu;

- Početkom svibnja 2018. godine na javnim mjestima u centru Zagreba od strane NN osoba polijepljeni su plakati s fotografijama članova Izvršnog i Nadzornog odbora kojima se tvrdnjom da su „KRIVI za pljačku DINAMA“ zapravo javno potiče na mržnju prema njima a posredno i na javni linč;

Posljednjih nekoliko mjeseci nalazimo se pod, još uvijek samo verbalnim pritiscima, pojedinih osoba, koji su od strane nadležnih državnih tijela označeni kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj. Oni su se otvoreno, ne krijući svoje namjere, angažirali da ne birajući sredstva (prema javno dostupnim podacima o njihovoj sklonosti različitim kriminalnim aktivnostima možemo pretpostaviti da im metode nisu ograničene zakonskim restrikcijama) preuzmu upravljanje Dinamom.

Želimo Vas upoznati s činjenicom da je Dinamo po svojoj definiciji Udruga građana, u potpunosti usklađena sa odnosnim zakonima i u gotovo neprekinutom nadzoru nadležnih državnih tijela. Njome upravlja 100-njak osoba, podijeljenih u različita upravljačka tijela, s jasno razrađenim ovlastima, pravima i obvezama. U sastavu tih upravljačkih tijela niz je istaknutih pripadnika hrvatskog društvenog, poslovnog i političkog svijeta, bivših uspješnih nogometaša i drugih sportaša, koji sasvim sigurno u uređenoj državi vladavine prave ne smiju biti mete prikriveno ili otvoreno prijetećih metoda, verbalnih ili sasvim konkretnih, koji za svoj cilj imaju zastrašivanjem protjerati iz kluba ljude koji su tamo temeljem zakona i koji su u konačnici doveli do toga da Dinamo bude među najuspješnijim hrvatskim sportskim klubovima pa i poslovnim subjektima.

Temeljem svega ovdje navedenog, molimo Vas da prepoznate ozbiljnost mogućih ugroza za nas i naše djelatnike, koje sasvim sigurno mogu dovesti i do fizičkih napada pa i likvidacija odgovornih ljudi, kako bi određeni pojedinci i skupine ostvarili svoje ciljeve u nasilnom preuzimanju kluba. Nastavno, smatramo nužnim održavanje sastanka na kojem bismo Vama i Vašim suradnicima prezentirali i dodatne činjenice i saznanja kojima raspolažemo, a sve s ciljem sprječavanja kriminalnih aktivnosti pa i počinjenja ozbiljnih kaznenih djela koje bi se u budućnosti mogle dogoditi prema nama", stoji u pismu.

PISMO U CIJELOSTI MOŽETE PROČITATI OVDJE.

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ ODMAH REAGIRAO: Analizira se ima li neki element na koji bi mogli reagirati

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pismo koje mu je poslao GNK Dinamo, a u kojem se žale da im prijete pripadnici organiziranog kriminala.

"Mi smo zaprimili pismo i zamolili nadležne insitucije da analiziraju i vide ima li neki element na koji bi mi mogli reagirati konkretno", odgovorio je premijer reporteru N1 televizije.

Linker
17. travanj 2024 17:55