REUTERS
SKANDAL SE PROŠIRIO I NA REGIJU

ODVJETNIK IVANA LEKE OTKRIO VIJEST DANA: 'Prenoćit će u zatvoru, ali saslušanje je bilo briljantno i uskoro se vraća!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. listopad 2018. 22:04

23.10: Za razliku od Ivana Leke, bivši menadžer Anderlechta Herman Van Holsbeeck pušten je u srijedu navečer iz pritvora u istražnom sudu u Hasseltu. Van Holsbeeck je za vrijeme svog boravka u slavnom belgijskom klubu bio u bliskim odnosima s nogometnim agentom Mogijem Bayatom, jednim od glavnih aktera u aferi i najutjecajnijim menadžerom u belgijskom nogometu.

21.30: Odvjetnik Club Bruggea Walter Van Steenbrugge je u srijedu navečer potvrdio kako će Ivan Leko i privedeni u operaciji 'Čiste ruke' prenoćiti u pritvoru istražnog suda u Hasseltu. Odvjetnik je izrazio nadu kako će hrvatski trener biti pušten na slobodu u četvrtak.

"S obzirom na njegovo svjedočenje i njegove današnje izjave, mogu vam reći da je saslušanje prošlo briljantno. Sada sve izgleda bolje i poručujem svima u klubu i svim navijačima: Leko se uskoro vraća", prenose belgijski mediji izjavu Lekinog odvjetnika.

----------------------------------------------------------------

Velika nogometna afera potresa Belgiju! Policija je u srijedu privela više desetaka osoba osumnjičenih za namještanja rezultata, korupcije i pranja novca, a iz cijele priče u kojoj se tek treba dokazati krivnja priveden je i uspješni hrvatski trener Club Bruggea Ivan Leko.

Istraga je tek počela, Belgijci javljaju da je Leko priveden zajedno s nekoliko nogometnih sudaca, među kojima su Bart Vertenten i Sebastien Delferiere, a privedeni su i menadžeri igrača zbog sumnje da su počinili spomenuta kaznena djela.

Najvažnija informacija koju su u večernjim satima objavili belgijski mediji je priopćenje državnog tužiteljstva iz kojega proističe da su osobe dosad privedene u sklopu akcije 'Čiste ruke' osumnjičenici, a ne svjedoci.

"Sve osobe koje su danas privedene od strane policije su lišene slobode, i nisu dobrovoljno pristupili istrazi kao svjedoci", stoji u kratkom priopćenju državnog tužiteljstva.

Među privedenima je i srpski menadžer Dejan Veljković, koji je Leku zastupao još kao igrača, i navodno su vrlo bliski.

Belgijski mediji javljaju kako su u srijedu navečer Ivanu Leki pružili navijači Club Bruggea.

"U svjetlu današnjih događanja i istrage o namještanju utakmica i pranju novca u belgijskom nogometu, u operaciji 'Čiste ruke', mi želimo izraziti našu punu podršku i apsolutno povjerenje u poštenje našeg kluba i trenera Ivana Leku", stoji u priopćenju navijača , a navijači su podršku Leki iskazali i pred zgradom policije u gradu Hasseltu.

Delegacija navijača došla je pred zgradu istražnog suda u gradu Hasselta gdje je Leko, po informacijama tamošnjih medija, u poslijepodnenim satima davao svoj iskaz u pratnji svog odvjetnika Waltera Van Steenbrugghea. Pred zgradom je i tridesetak novinara, a svi čekaju nove informacije o najvećoj aferi u povijesti belgijskog nogometa.

Više od 200 policajaca provodi istragu u šest europskih zemalja, policija u Srbiji zaplijenila 800.000 eura!

Po posljednjim informacijama, istraga se osim u Belgiji provodi u još pet europskih zemalja. Među njima su Cipar, Francuska, Luksemburg, Crna Gora i Srbija. U cijelu operaciju uključeno je ukupno 220 policijskih djelatnika, a iz Srbije stižu vijesti o kraku istrage koji je zahvatio i našu regiju.

Po pisanju Blica, nakon uhićenja sprskog menadžera Dejana Veljkovića, srpsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal je u suradnji sa BIA-om i Službom za borbu protiv organiziranog kriminala izvelo zajedničku akciju s belgijskim, francuskim, luksemburškim, ciparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima.

Zbog sumnje da su državljani Srbije umiješani u pranje novca nezakonito stečenog malverzacijama u belgijskim nogometnim klubovima, u Srbiji su izvršeni pretresi na šest lokacija u Beogradu i u Nišu, piše Blic. Isti list navodi da je u operaciji zaplijenjeno oko 800.000 eura koji navodno potiču od izvršenja ovih kaznenih dijela, a koje su osumnjičeni pokušali 'oprati' u Srbiji.

Linker
19. travanj 2024 19:51