Getty Images
'S NJIM ĆEMO PUNO TOGA DOBITI!'

OLMO JE VIJEST DANA U ŠPANJOLSKOJ! IZBORNIK OBJASNIO NACIJI ZAŠTO JE DANI UZ BOK NAJVEĆIMA Pogledajte kakva imena je Olmo izgurao iz reprezentacije!

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 08. studeni 2019. 16:38

Španjolski izbornik Robert Moreno, koji je u petak prvi put pozvao Danija Olma, rekao je kako će 21-godišnji nogometaš zagrebačkog Dinama puno pridonijeti Španjolskoj u preostale dvije utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo jer dobro igra u hrvatskom prvenstvu i Ligi prvaka.

- Njegovim priključenjem puno ćemo dobiti. On nam daje različite mogućnosti u igri što je odlično. Igra jako dobro u prvenstvu i Ligi prvaka. Također je fantastično igrao za mladu španjolsku reprezentaciju pa smo presretni što je s nama - izjavio je 42-godišnji Moreno na konferenciji za medije održanoj u nacionalnom muzeju El Prado u Madridu.

El Prado obilježava 200 godina postojanja, a uskoro će biti obilježeno i 100 godina od odigravanja prve utakmice reprezentacije Španjolske. U takvom umjetničkom ambijentu na popisu se prvi put našlo ime Danija Olma koji je od ljeta bio kapetan mlade španjolske reprezentacije za koju je u 14 utakmica zabio šest golova.

- Sretan sam što je pozvan u A reprezentaciju - istaknuo je izbornik mlade reprezentacije Luis de la Fuente koji je s Olmom u lipnju osvojio Europsko prvenstvo.

- Osobno ga jako poštujem, imamo jako dobar odnos, te sam sretan zbog njegova napretka. To je, uostalom, naš posao ovdje. Formirati igrače kako bi u što kraćem roku ušli u A reprezentaciju. Zato sam jako sretan što je on pozvan ondje - dodao je De la Fuente kod kojeg je Olmo debitirao prije 13 mjeseci.

Ofenzivni igrač je u Dinamu od 2014. godine kada je došao iz podmlatka Barcelone. U ponedjeljak će se priključiti kapetanu Sergiju Ramosu i ostalim novim suigračima u reprezentativnom sportskom centru u predgrađu Las Rozas pokraj Madrida.

Odande će 23 igrača otputovati u južni primorski grad Cádiz, čiji je lokalni klub vodeća momčad španjolske druge lige. Ondje će 15. studenoga Španjolska igrati protiv Malte, a tri dana kasnije vratit će se u Madrid kako bi na stadionu Wanda Metropolitano odigrala s Rumunjskom. To su posljednje dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo koje će se igrati za sedam mjeseci.

Španjolska je već osigurala odlazak budući da je vodeća u skupini s 20 bodova, pet više od drugoplasirane Švedske i šest više od Rumunjske, no Moreno želi pobjedu u obje utakmice.

- Želimo završiti kvalifikacije na prvom mjestu, a novi igrači nisu pozvani kako bi bili nagrađeni nego da nam pomognu u tome - izjavio je Moreno, rođen u Kataloniji kao i Olmo. Španjolska je u prethodne dvije utakmice odigrala 1:1 u Norveškoj i 1:1 u Švedskoj.

Soccer Football - 2019 UEFA European Under-21 Championship - Final - Spain v Germany - Dacia Arena, Udine, Italy - June 30, 2019  Spain's Dani Olmo celebrates scoring their second goal with Fabian Ruiz and Pablo Fornals   REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Olmo se nalazio na širem popisu od 68 igrača A reprezentacije, a prije godinu dana je s njom kratko trenirao kada je tadašnji izbornik Luis Enrique priključio više igrača iz U-21 reprezentacije na dva treninga uoči utakmice Hrvatske i Španjolske igrane u Zagrebu u Ligi nacija.

Nakon toga je Olmo bio u mladoj reprezentaciji gdje se nadao pozivu Morena koji je u ožujku preuzeo klupu od Enriquea. Luis Enrique se povukao zbog smrti kćeri. Moreno, dotadašnji pomoćnik Enriquea, nastavio je igrati u ofenzivnoj formaciji 4-3-3, a tijekom kvalifikacija promijenio je veliki broj igrača pa mu mediji u Španjolskoj prigovaraju kako još uvijek nema definiranu momčad, premda Europsko prvenstvo počinje za samo sedam mjeseci.

- Nakon svakog okupljanja imamo sve više informacija o igračima - rekao je danas.

Olmo je pozvan dok se s Dinamom bori za prolazak u osminu finala Lige prvaka te poslije 16 utakmica tijekom kojih je zabio šest golova i upisao isto toliko asistencija. Za mladu reprezentaciju Španjolske je u posljednje četiri utakmice zabio tri gola i odveo je na vrh kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo.

Moreno je s posljednjeg popisa izostavio neke igrače koji su u prošlosti bili važni i igrali na poziciju na kojoj bi se mogao naći Olmo, poput Isca Alarcóna iz Real Madrida i Danija Ceballosa iz Arsenala.

- Iz poštovanja prema njima, neću govoriti o igračima koji nisu na popisu - rekao je Moreno ostavivši otvorenu mogućnost svim igračima koji će igrati u svojim klubovima da se nađu na završnom popisu za Europsko prvenstvo koje će se igrati od 12. lipnja do 12. srpnja. No, 24. srpnja počet će nogometni turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje bi Olmo trebao zaigrati za mladu reprezentaciju Španjolske.

Njegov ulazak na popis A reprezentacije španjolski mediji su označili najvećom novosti u petak. "Dani Olmo, velika novost, a Ansu Fati (iz Barcelone) morat će pričekati", naslov je novina Marca. "Dani Olmo, novost na listi. Vraćaju se Morata i Alcácer", pišu novine AS.

Linker
18. travanj 2024 19:20