Igor Tudor za vrijeme prvog mandata na klupi Hajduka
 Vladimir Dugandzic / CROPIX
NOVI TRENER

OTIŠAO JE NAKON SVAĐE S BRBIĆEM, A SADA ĆE SE ODREĆI 50 TISUĆA EURA MJESEČNO ZBOG HAJDUKA! Iz misterioznih razloga propao je njegov dolazak lani...

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. prosinac 2019. 23:26

Početkom rujna prošle godine tadašnji Hajdukov sportski direktor Saša Bjelanović obavio je razgovore s Igorom Tudorom, u želji da ga vrati na poljudsku klupu. Tudor je tada postavio jasne uvjete, objašnjavajući da Hajdukov problem nije trener, nego da mu kronično nedostaje "kompletan plan, ideja i vizija razvoja sportskog sektora".

I da je on spreman sve to donijeti u Hajduk, ali uz pomoć Marija Stanića, kojeg je predložio za šefa nogometne struke. Bjelanović je sve to prenio tadašnjem predsjedniku Jasminu Huljaju, koji je najprije bio oduševljen tom idejom, da bi preko noći odustao od nje...

Danas, 15 mjeseci kasnije, Mario Stanić ipak je stigao na Poljud kao čovjek koji će krojiti nogometnu politiku Hajduka, a u sljedećih nekoliko dana doznat ćemo kome će povjeriti ulogu trenera, koja je uvijek ključna za provedbu nečije vizije. Treba li imalo sumnjati da je tu ulogu namijenio baš Igoru Tudoru? Huljaj im je iz nikada objašnjenih razloga zatvorio poljudska vrata, ali Marin Brbić ih je širom otvorio. Uloge koje im je namijenio identične su onima koje je Tudor Huljaju i ponudio prošle godine.

Postoji, doduše, jedna mala razlika u ovoj priči. Huljaj je prije godinu dana tražio Tudora koji je nudio i nagovarao Stanića, a sada je obratno. Sada je Brbić tražio Stanića, koji nudi i nagovara Tudora. I teško je vjerovati da bi Tudor ovaj put mogao biti taj koji će odustati, jer to ne bi bilo pošteno prema njegovu prijatelju Staniću. Stanić je pristao pomoći Tudoru, pa bi bilo normalno da i Tudor pristane pomoći Staniću.

Istina je da Tudor još uvijek ima važeći ugovor s Udineseom, ali imao ga je i prošle jeseni pa mu to nije smetalo da Huljaju kaže "da". Istina je da se morao odreći 50-ak tisuća eura mjesečno koje mu Udinese uplaćuje svakog prvog u mjesecu kako bi ih zamijenio s 20-ak tisuća koliko je i zadnji put tražio od Hajduka. Tudor dobro zna gdje bi se trebao vratiti pa su mu financijski apetiti iznimno realni. Uglavnom, ugovor s Udineseom sigurno neće biti razlog zbog kojeg bi Tudor odbio Hajduk.

Hoće li ga možda odbiti zbog loše i uvijek neizvjesne klime na Poljudu? Neće. Takva je, još i gora, bila i prošle jeseni pa je i preko toga prešao. Tudor je hajdukovac, katkad svojeglav i tvrdoglav, ali i vrlo emotivan kada priča o Poljudu. Ne dvojimo da mu je puno prijatelja ukazao da mu povratak na klupu Hajduka možda i ne bi išao u red najpametnijih odluka u životu, ali ni to ga neće odvratiti. Kada je Hajduk u pitanju, Tudor će "pametne" odluke ostaviti za neka druga vremena.

Na koncu, Tudor je prije 15 mjeseci jasno kazao Huljaju da ima viziju i da sa skupinom kvalitetnih, stručnih i moralnih ljudi može Hajduk podići na neke više razine. Sada će uz sebe imati Marija Stanića, kao stručnjaka u čije znanje ima golemo povjerenje. Imat će i Ivana Kepčiju, kojeg poznaje već niz godina, a ima i iznimno dobro mišljenje o njegovom radu. U konačnici, tu je i Boro Primorac, samozatajni nogometni "veteran" koji je zanat pekao radeći više od 25 godina u Arsenalu uz velikana Arsenea Wengera.

Znamo da je Tudor u veljači 2015. godine ostavku podnio zato što se žestoko posvađao s Marinom Brbićem oko dovođenja jednog stopera u klub. Brbić je tada stegao novčanik, a Tudor se nije mogao pomiriti s činjenicom da mu izgled svlačionice na takav način kroji netko tko ne poznaje nogomet. U međuvremenu je i Brbić nešto naučio, Hajdukova je blagajna značajno punija nego što je bila 2015. godine, a i u Mariju Staniću dobio je stručnjaka koji će mu i pomagati i čuvati i usmjeravati.

Brbić će se za to vrijeme moći više posvetiti vođenju kluba i brizi o financijama. Dakle, Igor Tudor po svemu je jako blizu povratka u Hajduk. Toliko da ne vidimo što bi ga to moglo zaustaviti...

Linker
23. travanj 2024 17:29